Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Elektronická cigareta může vybuchnout

Kuřáci elektronických cigaret, pokud jste slabší povahy, nečtěte dál. Ale můžete si přečíst článek, který jsme o bateriových katastrofách psali v loňském roce: http://www.3pol.cz/cz/rubriky/prakticke-informace/1149-bateriove-katastrofy. I elektronické cigarety obsahují stejné baterie.

Fotogalerie (2)
Princip konstrukce elektronické cigarety (kresba MD)

Špatné zprávy úvodem

Podrobnou zprávu o explozích elektronických cigaret za období 2009 až 2014 vypracovala U. S. Fire Administration. Najdete ji zde: https://www.usfa.fema.gov/downloads/pdf/publications/electronic_cigarettes.pdf.

Proč elektronické cigarety vybuchují

Tato drobná zařízení (Třípól o nich psal již v roce 2009 zde: http://www.3pol.cz/cz/rubriky/fyzika-a-klasicka-energetika/700-hit-nebo-shit-pro-kuraky-elektronicka-cigareta) obsahují Li-Ion baterii, která dodává energii na zahřívání kapaliny obsahující nikotin. Uživatel pak vdechuje vzniklé páry nikotinu a dalších chemikálií. Lithium iontová baterie však představuje určité riziko, protože se může přehřát a vybuchnout. Dr. Michael Siegel, odborník v oblasti výzkumu tabáku a profesor na Boston University School of Public Health, se k tomu nedávno vyjádřil v článku E-cigarety: co dělá kouření s vaším tělem (http://www.livescience.com/54754-what-e-cigarettes-do-in-your-body.html).

Elektrolyt je hořlavý

Problém lithium-iontových baterií v laptopech a mobilních telefonech není novinkou. I ty mohou způsobit výbuch a požár. Ale design elektronických cigaret – válcovitý tvar s nejslabšími místy na koncích – je přímo předurčuje k větší pravděpodobnosti exploze, pokud baterie selže. Oheň vypukne v baterii. Všechny baterie obsahují elektrolyt, což je princip jejich fungování; elektrolyt v Li-Ion bateriích se od ostatních liší hořlavostí. Může se totiž v cigaretě přehřát až k varu, vznítit se a baterie pak exploduje. Pevná schránka laptopů zabrání při vznícení baterie větší destrukci, avšak elektronické cigarety mohou kvůli svému tvaru fungovat jako malá raketka nebo kulka z palné zbraně.

 

Podle: http://www.livescience.com/54823-e-cig-vaping-explosion-injuries.html?cmpid=NL_TND_weekly_2016-5-23#sthash.sLJRPePB.dpuf

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail