Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Pozvánka na výstavu Dnešní energetický svět

Jaké známe druhy energie a jak se dostává do našich žárovek? Co je jaderná fúze a kolik energie spotřebuje mikrovlnná trouba? Nejen na tyto otázky naleznete odpověď v Galerii Věda a umění v Akademii věd ČR. Vzdělávací výstavu Dnešní energetický svět připravila Akademie věd ve spolupráci s energetickou společností E.ON a obecně prospěšnou společností TERRA-KLUB o. p. s. Výstava je volně přístupná v galerii Věda a umění, Akademie věd ČR, Národní 3, Praha 1 v pracovní dny 10–18 hodin od 15. 8. do 27. 9. 2016.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Energetika populárně-naučným pohledem

Ať už si připouštíme nebo ne, trvale udržitelný rozvoj, rostoucí cena energií, ubývající zásoby energetických surovin a dopady energetiky na životní prostředí se týkají každého z nás. V důsledku stále vyšších nároků dnešní civilizace na energii je potřeba pomýšlet na dostupnost energetických zdrojů v budoucnosti. Současné energetické zásoby velmi rychle ubývají a vyčerpatelnost některých zdrojů se pohybuje v řádu desítek let. Výstava divákům nabízí vhled do světa energetiky populárně-naučným způsobem.

Kromě řady zajímavých informací zde nechybí ani názorné ukázky předmětů, které zajišťují, aby se zejména elektřina dostala vždy správně tam, kam má, spolehlivě a bezpečně. Součástí výstavy je unikátní soubor historických úrazových plakátů či fotokoutek, ve kterém se můžete zvěčnit třeba jako elektrikáři.

Soutěž

Součástí výstavy je soutěž. Odpovězte na kvízové otázky a vyhrajte zajímavé ceny od společnosti E.ON. Soutěž se koná po celou dobu výstavy on-line na webu vedaprozivot.cz, ale kvíz můžete vyplnit přímo na výstavě.

Informace o dalších výstavách, akcích a doprovodných programech na www.popularizace.avcr.cz.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail