Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

PETMAT mění odpadní plast na stavební prvek

Využít recyklovaný PET (polyethylentereftalát) tak, aby fungoval jako užitečný stavební prvek v architektuře, to bylo cílem výzkumného týmu vedeného Ing. arch. Kateřinou Novákovou na katedře Architektury ČVUT. Vědeckému týmu se podařilo transformovat leckdy odsuzovaný plast v designově zajímavý stavební materiál. Díky moderním technologiím se PET může stát fenomenálním materiálem pro druhotné zpracování. Projekt PETMAT má díky svým výsledkům velký potenciál změnit pohled veřejnosti na plasty jako hmoty zatěžující životní prostředí.

Fotogalerie (5)
PET Chair – drobný architektonický prvek složený z recyklovaného PETu byl poprvé veřejně představen v českém pavilonu na milánském EXPO 2015, které se věnovalo klíčovým otázkám udržitelného rozvoje. PET Chairs zde sloužily jako odpočinková tělesa k sezení

Týmu se podařilo vyvinout stavební jednotku z recyklátu PET, tzv. PET(b)rick (PET cihla). PET(b)rick vzniká technologií vyfukování (blow-moulding), která je jednou z nejefektivnějších forem zpracování PETu, co se týká poměru hmotnosti a objemu prvku, o což v architektuře mimo jiné jde. Technologie vyfukování má mnoho předností: vyfouknuté „cihly” jsou lehké a plnitelé různým obsahem od písku po vodu, mohou se do nich zabudovat osvětlovací i jiné technologie. Vzhledem ke své lehkosti a možnosti spojování do větších celků, jsou jako stavební materiál ideální. Zde například najdete i vizi jejich použití ke stavbě domku: https://petmat.cz/wp-content/uploads/sites/2/2015/03/domek.gif

Patentováno

Průmyslový vzor plastové cihly PET(b)rick byl registrován v únoru 2015, v květnu 2016 vývojový tým obdržel potvrzení o udělení patentu. Z cihel PET(b)rick je možné stavět drobnou interiérovou architekturu, sedací prvky, bary, přepážky apod. Architektonické prvky projektu – tzv. PET Chairs (PET lavičky) byly poprvé veřejně představeny v množství 17 kusů v českém pavilonu na EXPO 2015 v Miláně a setkaly se s velkým ohlasem. Projektu PETMAT se vlastně podařilo prodloužit životnost plastových výrobků pomocí přeměny designu, z obalů se stal stavební prvek.

Recyklace plastu

Plast a recyklovaný PET jsou suroviny, se kterými se snadno manipuluje díky jejich lehkosti. Jsou jednoduše obnovitelné, a proto využitelné v různých odvětvích. Proces recyklace PETu se může opakovat až 15krát. PET se z 99 % recykluje mechanickou recyklací. Plast se drtí na malé vločky, propírá ve vodě s čisticími prostředky, suší a třídí podle barev. Čisté vločky pak stroj na lince roztaví a podle druhu vytvoří směs. Tento polotovar se dále tepelně upravuje (taví) a vtláčí do kovových forem. Jiná forma zpracování přetváří PET do vláken, která se dále zpracovávají na další užitečné výrobky každodenní potřeby, jako je například oblečení, boty, batohy, pelíšky pro domácí mazlíčky, dětské pleny, polstrování do aut a jiné. Recyklát polyethylentereftalátu může mít různé podoby a dosahovat rozdílných kvalit a vlastností. Některé jeho podoby již nejsou vhodné k použití v potravinářském průmyslu, ale zároveň jsou ještě použitelné ke zpracování technologií vyfukování (blow-moulding), kterou právě používá projekt PETMAT.

Více o projektu PETMAT

Projekt PETMAT, řešící praktické využití plastu, byl zahájen 1. července 2014 na Fakultě architektury ČVUT v Praze za podpory Karlovarských minerálních vod. Tým vědců, architektů a designéru pracoval na sekundárním využití plastu v architektuře v podobě vývoje cihly z recyklátu PET. Průmyslový vzor plastové cihly PET(b)rick je patentován. Samotný projekt PETMAT má potenciál změnit pohled veřejnosti na fenomén plastu jako hmoty zatěžující životní prostředí. Vědecký tým z ČVUT za finanční podpory Karlovarských minerálních vod společně transformuje problematický plast ve stavební materiál přinášející užitek, který je navíc architektonicky zajímavý. Materiál je velmi odolný, jednotlivé stavební prvky jsou modulární, smontovatelné a lehké, pro efektní vizualizace je možné jednotlivé kusy rozsvítit v různé škále barev osvětlením LED. Projekt PETMAT nezůstává primárně pouze u vývoje stavebního materiálu a navrhování nových forem architektonických prvků z něj vytvořených. Aktivně podporuje také edukační proces týkající se recyklace plastu v České republice. Pomocí vizuálních veřejných projektů (PET Anděl, PET Tree, aj.) upozorňuje na důležitost správné technologie recyklace. Více o projektech PETMATu je možné dohledat na vlastních stránkách projektu www.petmat.cz .

Podpora od firmy, která má velkou spotřebu PET lahví

„Projekt zajímavě kombinuje vyspělou technologií architektonického navrhování se zavedenou průmyslovou výrobou PET lahví,“ vysvětluje autorka projektu Kateřina Nováková z Fakulty architektury ČVUT. Projekt podporují nejen finančně (dosud v řádech milionů korun) Karlovarské minerální vody. Také doporučují tolik potřebné technologické vybavení a poskytují podporu ve formě důležitých kontaktů napříč sektorem výroby a zpracování PETu. „Jsem nadšen tím, kam se projekt PET MAT za necelé tři roky od svého vzniku posunul. Dnes můžeme veřejnosti představit společné výsledky a další plány do budoucna. Naše firma investuje dlouhodobě do ekologicky udržitelných aktivit, a i proto jsme společně s ČVUT odstartovali tento projekt, kterým chceme ukázat, že PET je zajímavým a využitelným materiálem i v architektuře, i v každodenním použití,“ popisuje vznik projektu Alessandro Pasquale, generální ředitel firmy KMV.

Budoucí projekty

Další cíle projektu PETMAT jsou neméně ambiciózní: v roce 2017 se zaměří na jeden tradiční, jeden experimentální a dva velké nové projekty. Tím tradičním je výstavní stánek nakladatelství ČVUT, kde již podruhé bude PET(b)rick reprezentovat spolupráci soukromého a akademického sektoru. Nedávno tým PETMAT oficiálně obdržel patent na výrobu "Minirecyklátoru". Minirecyklátor je zásadní pomůcka v edukativní lince PETMATu; tento stroj o rozměrech veliké skříně bude schopen ve svých útrobách zpracovat PET na finální výrobek, a to přímo před zraky studentů/učitelů/veřejnosti díky své průhledné konstrukci. Budeme tedy moci sledovat proces od vložení plastové lahve, přes drcení na vločky, tavení, modelaci v nový předmět (např. pravítko, kelímek...). Při shlédnutí tohoto procesu si lidé/studenti uvědomí, že recyklace je konkrétní dlouhý a technologicky vlastně jednoduchý proces, který nekončí vhozením plastu do kontejneru. Druhým velkým budoucím projektem je využití 3D tiskárny na tisk dílů betlémské sochy z recyklátu. Ve spolupráci s uměleckými školami na Jindřichohradecku PETMAT sochu navrhne a osloví širokou veřejnost, která se bude moci pomocí interaktivní webové stránky přihlásit na tisk vybraného dílu do sochy. Experimentálně chystá projektový tým spolupráci na představení hudebního divadla s názvem Labyrint. PET(b)rick bude figurovat jako stavební prvek ve scénografii.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail