Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

První velkokapacitní úložiště energie v ČR

V obci Prakšice nedaleko Uherského Hradiště postavila skupina Solar Global velkokapacitní bateriové úložiště energie. Jedná se o vůbec první zařízení svého druhu v České republice. Baterie má kapacitu okolo 1,2 megawatthodin (MWh) a elektrická energie, která v ní bude akumulovaná, bude využitelná při výkyvech distribučních soustav nebo při zvýšené poptávce po energii. Baterie o výkonu 1 MW dokáže zásobovat 150 domácností po dobu jednoho dne.

Fotogalerie (2)
Kontejner s bateriovým úložištěm Solar Global je instalován vedle fotovoltaické elektrárny (zdroj Solar Global)

Nevýhodou elektřiny ve srovnání s jinými druhy zboží je, že ji nelze ve velkém skladovat. Umíme to jen v malém měřítku v bateriích, ve větším měřítku jen v přečerpávacích vodních elektrárnách, kde se elektrická energie "skladuje" ve formě potenciální energie vody v horní nádrži elektrárny. Akumulace energie snižuje zatížení elektrizační soustavy, je potřebná pro vyrovnávání výkyvů v síti jak při výpadku nějakého zdroje, tak při přetížení sítě např. přebytkem výroby z neřiditelných větrných a solárních zdrojů. Pro akumulaci přebytků energie v síti z jakýchkoli zdrojů mohou sloužit velkokapacitní bateriová úložiště, která už se na světě zkoušejí.

Dodávka energie v milisekundách

„Bateriový systém bude ve větším množství akumulovat elektrickou energii ze slunce, aby byla k dispozici ve chvíli, kdy je nedostatek energie v síti a je potřeba elektřinu uvolnit. Je vhodný, i když je síť nestabilní či odolává obrovským výkyvům. V takových případech je akumulátor schopen spustit dodávku energie v řádu milisekund,“ říká Vítězslav Skopal, hlavní akcionář a zakladatel skupiny Solar Global. V průběhu prosince se bude baterie testovat a ostrý provoz Solar Global se předpokládá v lednu 2018. „V evropském i světovém měřítku není akumulace energie ničím novým, ve většině západních zemí jsou již baterie běžným poskytovatelem podpůrných služeb. Energetická revoluce probíhá ve skladování elektřiny, obnovitelných zdrojích a elektromobilitě,“ dodává Vítězslav Skopal.

Systém skrývá obyčejný kontejner

Úložiště v Prakšicích se skládá z kontejneru lithium-iontových baterií a dosahuje velmi vysoké účinnosti. „Transformátor umožní přeměnu střídavého proudu z nízkého na vysoké napětí. Předpokládaná doba životnosti bateriového systému je minimálně 5 000 cyklů. Jedním cyklem rozumíme jedno plné nabití a vybití,“ vysvětluje princip akcionář Solar Global František Smolka. Celkové náklady na výstavbu úložiště v Prakšicích přesáhly 20 milionů korun, investice byla podpořena evropskými fondy. Bateriový systém dodala nizozemská firma Alfen, která už 80 let nabízí inovativní energetická řešení. Příští rok plánuje Solar Global výstavbu největšího bateriového úložiště ve střední a východní Evropě. Baterie o kapacitě 10 MWh vyroste u obce Ochoz v Olomouckém kraji a bude desetkrát větší, než je systém v Prakšicích.

Další firmy nejsou pozadu

Další podobné bateriové úložiště staví v rozvodně v Mydlovarech v jižních Čechách společnost E.On. Projekt za 24 milionů korun má být dokončen také ke konci roku. Baterie bude mít kapacitu jedné megawatthodiny. „V případě úspěšného provozu se uvažuje o eventuálním rozšíření až do velikosti 10 MWh instalované kapacity,“ popsal vedoucí projektu Michal Jurík. Dodavatelem technologie je společnost Siemens, která dodá svůj systém Siestorage.

Energetická společnost ČEZ skrze svůj fond Inven Capital drží podíl v německém výrobci domácích baterií a světovém lídru Sonnen. Zákazníkům v Česku nabízí bateriové systémy pro domácí fotovoltaické elektrárničky. Více informací najdete na https://www.cez.cz/cs/sluzby-pro-zakazniky/sonnenbatterie.html

Lídři akumulace elektřiny

Již v někdejším Západním Berlíně, který byl obklopen územím NDR, byla do roku 1994 v provozu obří baterie o výkonu 17 MW. Kvůli proměně energetiky zvané Energiewende vznikají desítky dalších obřích úložišť i v současnosti. Asi největší baterka s výkonem 5 MW se nachází ve Schwerinu na severu země. Výrobce domácích baterií Sonnen, v němž drží podíl i ČEZ, propojil přes šest tisíc svých zákazníků a v podstatě tak vytvořil obří megabaterii, jejíž kapacita se s každým novým zákazníkem dále zvětšuje.

Doplněk čtenáře:

Vloni postavila Tesla v Jižní Austrálii baterii o kapacitě cca 100MWh (https://ekonomika.idnes.cz/tesla-baterie-zapojeni-lithium-iontova-baterie-slib-fyb-/eko-zahranicni.aspx?c=A171201_092709_eko-zahranicni_hm1), v Čině se staví unikátní baterie o kapacitě 800 MWh (http://www.hybrid.cz/nejvetsi-baterie-sveta-vykon-200-mw-kapacita-800-mwh) s plánem dokončení 2020.

 

Více informací:

http://www.solarglobal.cz/sgstorage/

https://ekonomika.idnes.cz/v-cesku-se-stavi-velkokapacitni-uloziste-elektriny-fhy-/ekonomika.aspx?c=A170711_084728_ekonomika_ozr

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail