Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Fascinující svět gumy

Guma - materiál známý po staletí - je dodnes nepostradatelný. Mayové vyráběli z kaučuku míče, dnes je nezbytnou součástí všech dopravních prostředků a nejen jich. Ročně se z gumy vyrobí téměř dvě miliardy pneumatik, na což padne 70 % celosvětové produkce kaučuku. Guma je mistrem v přizpůsobivosti: je pevná i pružná, může být vodičem i izolantem. Jejím hlavním zdrojem je kaučukovník, ale v budoucnu jej možná nahradí pampelišky!

Fotogalerie (3)
Guma z kořenů pampelišky je ekologicky a ekonomicky atraktivní alternativou k tropickému kaučuku (zdroj Continental)

„Bez gumových výrobků by dnes nemohl fungovat prakticky žádný ucelený průmyslový systém. Tento materiál doslova drží svět v pohybu a představuje klíč k dalšímu vývoji a technickým inovacím. Zkušenosti v oblasti materiálů jsou tak rozhodujícím faktorem pro náš úspěch, pro to, abychom zvládli produkci na celém světě a využili nejnovější trendy ve výrobních postupech,” říká chemik Dr. Wolfram Herrmann, který je zodpovědný za vývoj materiálů v divizi ContiTech koncernu Continental. Continental označuje kaučuk za skrytou hvězdu novodobého světa. Odborníci na materiály z této technologické společnosti už víc než 145 let představují špičku v oblasti gumových technologií.

Nepostradatelná guma

Guma je jedinečný, univerzální, nenahraditelný a fascinující materiál, který často pracuje v pozadí, kde ho nikdo nevidí. Bez gumy by autu chyběly nejen pneumatiky, ale bez hadicového vedení by nefungoval motor, náhon, brzdy, řazení a výfukový systém. Navíc by auto nemělo hlukovou izolaci. Dveře by rachotily v rámech a okna by nebyla vzduchotěsná ani vodotěsná. Ostatní dopravní prostředky jako jízdní kola, autobusy, metra, vlaky by na tom byly stejně – nic by se nehýbalo. Celý svět by se zastavil.

Bohatá historie

Už středoameričtí Mayové byli ohromeni mléčnou tekutinou vytékající z jistého stromu. Zahřívali ji a tak vyráběli latex. Z této pevné a pružné hmoty poté vyráběli míče, nádoby a hadice na každodenní použití. Mayové strom nazvali „kaa-u-ču“, což znamenalo „plačící strom“. Pravý potenciál materiálu se však projevil až na prahu industriální doby, kdy se latex podařilo přeměnit na moderní materiál. Zahřátý lepil a ve studeném stavu byl zase velmi křehký. Nový proces vulkanizace dodal gumě její pružnost. V průmyslu se používala na utěsnění parních strojů, izolaci telegrafních drátů a na pneumatiky kol. Z této suroviny se poté vyvinul jeden z klíčových materiálů průmyslové revoluce. Dnes se přibližně 40 % gumy získává z kaučukovníku Hevea brasiliensis. Ten původně pochází z Amazonského pralesa, ale v dnešní době je už rozšířený po celém světě. V přírodě dorůstá až 30 metrů.

Pružnost a přizpůsobivost – tajemství úspěchu

Gumu dělá jedinečnou právě její pružnost. Po vystavení rozdílné zátěži nebo napětí se vrátí do svého původního tvaru. Tato vlastnost z ní dělá pravého experta v umění přizpůsobovat se. „Po přidání rozličných látek, například plniv nebo přísad, se guma stává konstrukčním materiálem. Neomezené kombinace jsou řešením prakticky pro jakékoli použití,” vysvětluje Herrmann. Guma se současně dokáže vypořádat s vysokými i nízkými teplotami. Může být tvrdá a není přitom křehká (ale může být i křehká, kdybychom chtěli), je vzduchotěsná, může být izolantem, nebo vodičem elektrického proudu. Je odolná vůči agresivním činidlům, jako je například kyslík nebo ozón, vůči UV záření, extrémním teplotám a tlakům. Na tyto vlastnosti mají významný vliv použité metody zpracování, které dnes zahrnují i oblast nanotechnologií. Continental má k dispozici extrémně širokou paletu gumových směsí, má recepty na více než 700 složení na různá použití.

Úspěšný týmový hráč

Guma je vynikající týmový hráč, protože většina mechanických vlastností, kterými disponuje, závisí na materiálech, s nimiž je spojena. Žádný jiný materiál nelze zkombinovat s tolika různými látkami. „Gumu dnes dokážeme zkombinovat s plasty, kovy, tkaninami, nebo jinými konstrukčními složkami, případně elektronickými komponentami. Nasbírali jsme významné zkušenosti v odvětví hybridních materiálů a čím dál více se nám daří naše zkušenosti přetavit do nových technologií,“ pokračuje Herrmann.

Pomocník v dopravě

Guma je z velké části zodpovědná za bezpečnost a komfort dnešních automobilů. Zatímco okolo roku 1900 mělo celé vozidlo jen 15 až 20 gumových částí, dnes už je z tohoto materiálu vyrobeno přibližně 600 funkčních součástí a dílů. Více než 70 % kaučuku z celosvětové produkce se využívá na výrobu pneumatik do aut, kamionů a letadel – téměř dvě miliardy kusů ročně. Další produkty z kaučuku zahrnují zhruba 40 tisíc věcí, které používáme v každodenním životě.

Pampelišky: trvale udržitelný zdroj gumy v budoucnosti

Společnost Continental zkoumá také nové způsoby získávání kaučuku, a to ve spolupráci s Fraunhoferovým institutem molekulární biologie a aplikované ekologie IME, Institutem Juliuse Kühna a pěstitelů plodin ESKUSA. „Cílem tohoto společného projektu je vývoj průmyslového postupu využívání pampelišek jako zdroje surové gumy. Z polnohospodářského hlediska jde o nenáročnou plodinu, která se dá pěstovat i na severní polokouli. To znamená, že produkce kaučuku by byla možná například v sousedství továrny na výrobu pneumatik. Značně kratší přepravní trasy by výrazně zjednodušily logistiku,“ vysvětluje Dr. Carla Reckerová, která vede projekt zabývající se vývojem tohoto slibného zdroje materiálu. Kvalita gumy z kořene pampelišek je rovnocenná s gumou získávanou z kaučukovníku. Ve společnosti Continental se použití přírodní gumy z kořene pampelišky už osvědčilo v prototypech pneumatik a gumy pro uložení motorů. Produkty by měly být připraveny na velkovýrobu v průběhu 5 až 10 let.

Continental AG

Společnost Continental, mezinárodní výrobce pneumatik, dodavatel pro automobilový průmysl a průmyslový společník, se zabývá vývojem inteligentních technologií pro přepravu osob i zboží. Pět divizí společnosti – Podvozky & Bezpečnost, Interiéry, Motory, Pneumatiky a ContiTech – dosáhlo v roce 2016 obratu ve výši 40,5 miliard eur a v současné době zaměstnává více než 233 000 zaměstnanců v 56 zemích světa. Divize pneumatik má v současné době více než 24 výrobních a vývojových míst po celém světě. Continental AG je v České republice zastoupen výrobními a prodejními jednotkami v Adršpachu, Brandýse nad Labem, Frenštátě pod Radhoštěm, Jičíně, Otrokovicích a Trutnově. V rámci českého trhu patří do portfolia společnosti Continental Barum s.r.o. pneumatiky Continental, Barum, Uniroyal, Semperit, Matador a General Tire.

Více info: www.continental.cz, www.continental-corporation.com

Databáze on-line médiií: http://mediacenter.conti-online.com

Martin Přibyl

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail