Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Německo je největším emitentem skleníkových plynů v EU

V rámci konference OSN o změně klimatu, konané v Německu dne 8. listopadu 2017, byla uveřejněna zpráva organizace Energy for Humanity, v níž se konstatuje, že německá politika ústupu od jaderné energie zhoršuje situaci v oblasti ochrany klimatu tím, že postupně uzavírá bezemisní jaderné elektrárny a zvyšuje závislost země na spalování uhlí na desítky let dopředu, a to navzdory vynakládání stovek miliard na investice a dotační programy do obnovitelných zdrojů. Politiku „Energiewende“ vyhlásila německá vláda poté, co rozhodla o uzavírání jaderných elektráren v reakci na poničení japonské jaderné elektrárny Fukušima vlnou cunami z března 2011. V té době dodávalo 17 jaderných reaktorů Německu přibližně 25 % z celkové spotřeby elektřiny. Ve zprávě se uvádí, že Německo je dnes daleko největším emitentem skleníkových plynů v EU s podílem 18,3 %. Německo nesnižuje emise tak rychle jako ostatní velcí znečišťovatelé a je dnes na 14. místě z 23 analyzovaných zemí. Tím, že vyváží elektřinu z fosilních paliv, přispívá i k intenzitě emisí v sousedních zemích.

Fotogalerie (1)
Obrovská moderní uhelná elektrárna Neurath v Německu (zdroj Adobe Stock)

Z hlediska ochrany klimatu jsou na tom nejlépe země, které vyrábějí elektřinu ve vodních a jaderných elektrárnách. Mezi tyto země patří například Švýcarsko (vodní a jaderné elektrárny), Norsko (vodní elektrárny), Švédsko (vodní a jaderné elektrárny) a také Francie (jaderné elektrárny zde vyrábějí více než 70 % elektřiny).  Naproti tomu protijaderné Rakousko kromě elektřiny z vodních elektráren musí nakupovat elektřinu i z okolních uhelných elektráren a tím si zhoršuje pověst země s nízkými emisemi CO2. Na druhé straně Slovensko a Česká republika v posledních letech emise CO2velmi snížily, a to i přesto, že jejich ekonomika je na vzestupu.

OZE neznamenají nízké emise CO2

Ve zprávě Energy for Humanity je rovněž zmínka o tom, že vysoké přírůstky kapacit u obnovitelných zdrojů ještě „negarantují nízké emise CO2“.  Kirsty Gogan, výkonný ředitel organizace Energy for Humanity dokonce prohlásil, že si Německo dnes nezasluhuje dřívější pověst vedoucí země v oblasti ochrany klimatu, a to na rozdíl od Francie, která tou zemí skutečně zůstává, protože neplánuje rušit provoz svých jaderných elektráren. Pokud jde o Spojené království, tato země se domnívá, že je třeba podporovat všechny nízkoemisní zdroje energie, včetně obnovitelných zdrojů a jaderné energie. Rauli Partanen, nezávislý energetický analytik a jeden z autorů zprávy, uvedl, že údaje ve zprávě přinášejí zcela jiný obrázek, než je ten, který obvykle zdůrazňuje pouze význam OZE a jejich vedoucí postavení v oblasti ochrany klimatu.

Energetika je běh na dlouhou trať

Země, které se velmi spoléhají na uhlí, se nacházejí ve spodní části seznamu zemí, pokud se týká ochrany klimatu. Rozhodnutí předčasně ukončit provoz jaderných elektráren znamená, že Německo bude muset ještě v budoucnu provozovat své hnědouhelné a černouhelné elektrárny, nesplní své cíle ve snižování emisí CO2 pro rok 2020, a že situace nebude lepší ani později. Protijaderná politika uzamkla Německo na dlouhou dobu do závislosti na uhlí.

Zdroj: http: // www.world-nuclear-news.org) 14.11.2017 . „Anti–nuclear“ Germany is  Europ´s biggest GHG emitter.

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail