Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Chránič koňských kopyt na gumové bázi

Milovníci koní zbožňují pohyb na koňském hřbetě, ať už jde o elegantní klus, nebo rychlý cval. Předpokladem k tomu, jak si užít jízdu na koni, je dokonalý kontakt se zemí. Obvyklým řešením je podkova. Jelikož běžně užívaná podkova vyrobená z kovu je těžká a příliš pevná, narušuje přirozený chod koně a kopyto nemůže plnit svou tlumicí funkci. Kovová podkova zároveň zkracuje délku kroku koně až o 10 %, kvůli čemuž je zvíře pomalejší. Další nevýhodou klasické podkovy je, že se připevňuje přímo na kopyto speciálními hřeby. To představuje námahu nejen pro podkováře s úpravou rohoviny a okováním, ale i stres pro samotné zvíře. Připevňování podkovy hřeby také narušuje rohovinovou vrstvu kopyta. To zabraňuje zdravému růstu kopyta v průběhu šesti až osmi týdnů nošení podkovy. Je tu řešení!

Fotogalerie (1)
Patentovaná "gumová podkova" (zdroj Continental)

Společnost Continental, kterou známe jako výrobce pneumatik pro auta, se vrací do doby svého vzniku na konci 19. století. Tehdy se v hlavním závodě v Hannoveru vyráběly výrobky z měkké gumy a pogumované tkaniny pro jízdní kola a kočáry tažené koňmi. Společnost se však nyní nesoustředí na cestující v kočáře, ale na pohodlí tažné síly těchto vozů – koní a jezdců v jejich sedle. Divize ContiTech ve spolupráci s výrobcem materiálů turfcord uvedla do výroby nový typ chrániče koňských kopyt. Výrobek získal ocenění za inovaci na prestižní německé výstavě jezdeckých a loveckých potřeb Pferd & Jagd („Kůň a lov“).

Vydrží stejně, jako klasická podkova

Při vývoji gumové verze "podkovy" společnost využila zkušeností s výrobou pneumatik, u nichž je rovněž kontakt s vozovkou velmi důležitý. Speciální chránič zabezpečí stabilní chůzi koně na jakémkoliv povrchu. Inovativní řešení pro koně z materiálu turfcord je k dispozici od poloviny října 2017. Nový produkt je výsledkem dlouhého vývoje, který přináší revoluci v péči o koně. Na rozdíl od ostatních chráničů kopyt z elastomeru zůstává turfcord připevněný ke kopytu až osm týdnů (tedy stejně jako běžná podkova) a nejde jen o dočasné řešení. Unikátní strukturou se rovněž liší od standardních podkov používaných jako ochrana před nadměrným zatížením již více než 1000 let.

„Chtěli jsme vytvořit alternativu k podkovám, která by představovala trvalou ochranu kopyt bez všech nevýhod tradičního kovového řešení. Díky skvělým vývojářům se nám tohoto cíle konečně podařilo dosáhnout. Jsme hrdí na ocenění, kterého se nám dostalo na veletrhu Pferd & Jagd,“ říká Erich Buschmann ze společnosti Turfcorf.

Při vývoji nového materiálu celé roky asistovala tréninková dílna společnosti Continental v Korbachu. Inovativní chránič kopyta pak vyrábí společnost ContiTech ve svém závodě v hannoverské části Stöcken. „S našimi zkušenostmi v oblastech výroby a elastomerů se nám podařilo dosáhnout další optimalizace materiálu turfcord, abychom ho mohli připravit do výroby,“ vysvětluje Kai Frühauf, ředitel společnosti ContiTech Vibration Control.

Komfort pro každé kopyto zvlášť

Chránič je dostupný ve dvou provedeních rozlišujících přední a zadní kopyta, přičemž každý model se dodává ve dvanácti velikostech. Podkovář je připevňuje pomocí speciálního lepidla během pravidelného strouhání kopyta. Chránič pak lze bezbolestně odstranit a vyměnit jen pomocí kleští a rašple při běžném strouhání. Dá se tak úplně vyhnout namáhavému připevňování podkovy hřeby, které je problematické hlavně pro citlivější zvířata. Chránič se nosí šest až osm týdnů a během této doby se s kopytem dokonce zvětšuje. Jelikož je materiál lehký a tlumí nárazy, snižuje namáhání kloubů zvířete. „Tak dosáhneme toho, že se kůň cítí jako by vůbec nebyl okovaný,“ tvrdí Buschmann.

Čeští koně si to zatím nevyzkoušeli

Gumová "podkova" uvedená na trh je zatím uvažovaná jen pro hobby ježdění, ne pro profesionální jezdecký sport (dostihy, parkur, drezůra) a v Čechách ji dosud žádný kůň nemá. Složení materiálu chrániče kopyt firma tají, ale svými vlastnostmi, zejména pružností, se co nejvíce blíží rohovině kopyta.

Od nápadu k oceňovanému produktu

Ochrana kopyta z turfcordu zapůsobila na porotu na výstavě Pferd & Jagd a vyhrála cenu za inovativní produkt pro koně „Innovation Pferd“. Aby bylo zajištěno, že je produkt používán správně ke spokojenosti zákazníků, je v současnosti prodáván pouze prostřednictvím akreditovaných a licencovaných podkovářů. Zároveň společnost nabízí školení a kurzy s cílem poskytnout odborné znalosti o tom, jak turfcord správně používat.

Martin Přibyl

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail