Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Čína se ujímá vedení v soutěži mocností na evropském energetickém trhu

Čína díky svým technologickým znalostem a investičním možnostem hraje podle analýzy mezinárodní energetické poradenské společnosti Enerdata stále významnější roli nejen ve světové, ale i v evropské energetice. Rusko se v soutěži o evropský energetický trh omezuje na jadernou expanzi, a to zejména ve střední a východní Evropě. Za americkými investicemi v Evropě pak většinou stojí úspěšné technologické společnosti, které hledají příležitosti k investování do bezemisní energetiky.

Fotogalerie (1)
Na čínském trhu (ilustrační foto MD)

Čína ovládá více než 70 % světového trhu s fotovoltaickými panely, čínské společnosti dosáhly více než poloviny trhu větrných elektráren na pevnině, a v mořských projektech jen mírně zaostávají za Vestas, General Electric a Siemens. Čína dominuje také v topných, chladicích a klimatizačních zařízeních a v tepelných čerpadlech. Úplnou převahu má v recyklaci lithium-iontových baterií a kontroluje 98 % trhu s elektrickými autobusy. Ve třech skutečně klíčových odvětvích energetického přechodu, solární energii, skladování elektřiny a přístupu k surovinám, se zdá být nadvláda Číny ve srovnání s pozicí Evropy ohromující, konstatuje analýza společnosti Enerdata. 

Čína je velmi aktivní 

Čína, která v letech 2005 až 2017 celosvětově investovala do energetiky 700 miliard dolarů, se v Evropě masivně zaměřuje na řadu technologií, ale nejvíc se angažuje ve fotovoltaice, větrné a jaderné energetice, skladování energií, rozvoji sítí a elektromobilitě. Ačkoliv v minulosti klíčové energetické společnosti několika členů Evropské unie čínské investice odmítly (například španělský TSO REE, belgický distributor Eandis, německý TSO 50 Hertz nebo Energias de Portugal), v jedenácti evropských zemích jsou v současné době čínské firmy velmi aktivní. V jaderné energetice Čína v Evropě spolupracuje s francouzskou EDF na projektech Hinkley Point C a Sizewell C ve Velké Británii a firma China General Nuclear nabízí svůj pokročilý reaktor Hualong One i pro další blok elektrárny Bradwell. 

Čínské elektromobily a baterie 

Do Evropy míří také čínští výrobci elektromobilů a baterií, kteří ovládají 61 % světového trhu v těchto oborech. Gigant CATL postaví továrnu na baterie v Německu, kde už s BMW podepsal smlouvu ve výši 4 miliard EUR. Na dohled od evropských břehů, v marockém Tangeru, plánuje závod na výrobu elektromobilů jiný čínský velkovýrobce BYD. 

Další významní energetičtí hráči 

Rusko se v Evropě zaměřuje především na jaderné projekty na jejím východě včetně Turecka a Běloruska. Společnost Rosatom ale vytvořila i fond ve výši 40 milionů EUR pro evropské projekty obnovitelné energie, nových materiálů nebo zařízení pro inteligentní města. 

Z amerických firem se na evropském energetickém trhu nejvíc angažují společnosti skupiny GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft), pro které se v poslední době stává zelená značka klíčovým prvkem image. Zaměřují se proto zejména na projekty produkující bezemisní elektřinu pro datová centra, která jsou největším spotřebitelem elektřiny v digitálním sektoru.

Microsoft oznámil, že svá datová centra v Holandsku bude po dobu 15 let napájet z větrných elektráren Borssele a udržitelná datová centra začíná budovat také ve Švédsku. Google chce v Evropě do datových center investovat 3 miliardy EUR a ohlásil 18 nových projektů o objemu 1,5 GW, například offshore projekt v Belgii, 5 solárních projektů v Dánsku, 2 větrné projekty ve Švédsku a 2 větrné projekty ve Finsku. Amazon hodlá 100% obnovitelné energie dosáhnout do roku 2030 a Facebook investoval téměř 1 miliardu USD do dvou datových center ve švédském Luleå.

 Zdroje:

https://www.enerdata.net/publications/executive-briefing/international-electricity-investments-europe.html

 https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/87b16988-f740-11ea-991b-01aa75ed71a1/language-en/format-PDF/source-search

 https://www.iea.org/reports/world-energy-investment-2020

 https://www.energypolicy.columbia.edu/research/report/powering-globe-lessons-southeast-asia-china-s-global-energy-interconnection-initiative

https://www.telegraph.co.uk/business/2020/07/25/china-takes-bigger-role-hinkley-nuclear-reactor-pressure-rises/

 http://en.cnnc.com.cn/HPR1000.html

 https://www.reuters.com/article/us-bmw-batteries-catl-idUSKBN1JO2VT

 https://rosatomnewsletter.com/?post_turkey=moving-ahead

 https://www.worldconstructionnetwork.com/news/facebook-to-expand-luleaa-data-centre-in-sweden/

 https://blog.google/around-the-globe/google-europe/accelerating-europes-clean-energy-transition/

 https://blogs.microsoft.com/eupolicy/2019/06/18/data-centers-sustainable-energy-transformation/

 https://www.pv-magazine.com/2020/09/11/large-scale-solar-deployment-picks-up-in-spain/

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail