Bez zařazení

Článků v rubrice: 409

Lepicí bločky Post-it slaví 40 let

Ani barevné samolepící papírky, na které si lidé po celém světě píšou poznámky, nevznikly jinak, než díky vědě! I když zde pomohla i náhoda. Post-it poznámkovým bločkům firmy 3M je letos 40 let.

Fotogalerie (2)
Ilustrační obrázek 3M

Kanárkově žlutá legenda

Podstatná část portfolia výrobků 3M souvisí s lepením. Také Spencer Silver se v laboratořích 3M zabýval vývojem lepidel. Chtěl vytvořit něco pevného a odolného. A mezitím objevil v procesu něco zvláštního: lepidlo, které snadno přilnulo k povrchu, a přitom nelepilo příliš pevně. Věc zajímavá, ale praktické využití ne a ne najít. Silver si vysloužl přezdívku „Vytrvalý“, za to, s jakou nezlomností kolegům svůj objev znovu a znovu nabízel. A vyplatilo se. Jeho kolega Art Fry byl v té době lehce frustrovaný, každou středu večer během zkoušek svého kostelního sboru používal malé útržky papírů pro označení písní, které měl sbor zpívat na příští bohoslužbě, jenže do neděle se vždy všechny poztrácely. Potřeboval záložku, která by se na papír přilepila, aniž by poškodila stránky s notami. Silver s Fryem se spojili a věci dostaly rychlý spád. „Napadlo mne, že to nebude jen pouhá záložka, ale zcela nový způsob komunikace!“ uvědomil si Fry potenciál lepicích papírků. Lidé si píšou poznámky a díky tenké vrstvě lepidla je nepoztrácejí!

Post-it

Pracovní název lepicích papírků byl Pres´n peel (Přitiskni a sloupni), na testování k prvním spotřebitelům v Bosie v Idahu šly jako Boise Blitz, do obchodů se pak dostaly již s názvem Post-it. To už se psal rok 1980. „Stejně jako u řady jiných přelomových vynálezů, ani o tomto si nikdo nemyslel, že by ho potřeboval... dokud ho neviděl,“ vzpomínal Fry a dodal: „byl to produkt, který byl sám sobě reklamou, protože zákazníci si dávali lístečky na dokumenty, které posílali ostatním, což vzbuzovalo zvědavost u příjemce. Ten si lísteček prohlédl, sundal jej a pohrál si s ním. A pak si jej šel sám koupit.“

Neodolatelné

V následujících letech se Post-it objevovaly v různých žebříčcích nejoblíbenějších spotřebitelských produktů. V 90. letech prý běžný zaměstnanec v kanceláři obdržel denně v průměru 11 zpráv na lístečcích Post-it. Do konce milénia se bločky prodávaly ve více než stovce zemí, dnes je jich už 150. Různých variant výrobků pod značkou Post-it je na 4 000. Jsou to bločky různých barev, velikostí a formátů, linkované, čtverečkované, poloprůhledné, se silnějším lepidlem, a pak také různé zásobníky a dávkovače apod. „Skutečnost, že se takto rozšířily jako produkt, je mnohem víc, než v co jsem kdy doufal,“ hodnotí jejich úspěch Spencer Silver s odstupem času.

Na co se Post-it nejčastěji používají

O tom, že se Post-it bločky k našemu každodennímu životu přilepily a stále drží, svědčí i fakt, že se promítly do pop kultury. V jedné epizodě Sex ve městě se s Carrie rozešel přítel prostřednictvím vzkazu napsaném na Post-it bločku, naopak v posledním dílů série Chirurgů si Meredith Greyová a Derek Shepherd napsali na Post-it lístky své svatební sliby.

Na ikonické papírky se nejčastěji píšou důležité poznámky. Právě jejich barevnost a možnost umístit je na viditelné místo pomáhají tomu, aby se na zmíněnou věc nezapomnělo. Často to jsou termíny u lékaře, narozeniny příbuzných, nebo běžné denní úkoly jako vyzvedutí věcí z čistírny nebo nákup. Pro obzvlášť zaneprázdněné hlavy se doporučuje kombinovat digitální alerty v kalendáři právě s off-line vzkazy.

Post-it bločky ale také pomáhají vizualizovat myšlenky a procesy. Proto jsou tak úspěšné v kancelářích a zasedacích místnostech firem. Právě to, že se díky slabému a přesto spolehlivému lepidlu mohou opakovaně přilepovat a odlepovat, se skvěle hodí třeba pro ilustraci vývoje projektů nebo pro diskuse o změnách.

Post-it aplikace

V digitální éře, zejména pak v době virtuálních telekonferencí a sdílení po internetu, má Post-it stále své místo. A to i to virtuální, jako je třeba aplikace. Post-it App si rozumí s iOS i Androidem a dá se stáhnout zdarma. Jednou z cest, jak začít, je vyfotit si do telefonu poznámkové bločky nalepené třeba na zdi, a dál s nimi virtuálně pracovat v aplikaci. Nebo si je v aplikaci rovnou vytvořit – lze si vybrat jejich barevnost a umístění. Dále už je práce stejná – na virtuální nástěnce se dají přesouvat a seskupovat dle aktuálního vývoje projektu, a hlavně, dají se sdílet s kýmkoliv dalším. Mohou se také exportovat do oblíbených aplikací a cloudových služeb – včetně formátů PowerPoint, Excel, PDF, Dropbox a mnoha dalších.

Bude papír i v budoucnu?

To ale neznamená, že by klasickým Post-it bločkům odzvonilo! Příznivci papíru tu budou stále. Patří mezi ně třeba studenti, resp. všichni, kteří si v procesu učení dělají poznámky. Má se za to, že psaní rukou je pro zapamatování a pochopení podstaty sdělení vhodnější, než poznámky v digitální podobě. (Často se uvádí příklad, kdy odborníci z americké Princetonské univerzity provedli experiment na svých studentech, kteří se zúčastnili konference TED, z níž si měli dělat poznámky. Polovina z nich měla laptopy, druhá část zápisník a pero. Když dostali otázky, v nichž bylo potřeba vysvětlit koncepty zahrnuté v přednášce, studenti zapisující si poznámky rukou na tom byli lépe.)

Barevný papírek se vzkazem také dokáže upoutat pozornost a zvýšit tak šanci, že se dotyčný bude věnovat tomu, čeho se vzkaz týká. Prokázala to studie Gartner, v níž se sledoval vliv Post-it vzkazu na dotaznících. Ukázalo se, že míra odpovědí, resp. vyplnění dotazníků, na kterých byla přilepená barevná poznámka, byla dvakrát vyšší, než u dotazníků, které na sobě žádný vzkaz neměly.

Ve jménu udržitelnosti

Zdá se, že klasické papírové poznámkové bločky tu s námi budou i nadále. S budoucností je pevně spojena otázka udržitelnosti. Post-it bločky jsou recyklovatelné, patří do tříděného papíru. Adhezní vrstva na papíru recyklaci nijak nepřekáží, protože k jejímu odstranění dochází během procesu odbarvování papíru. Část recyklovaného papíru se opět využívá pro nové Post-it recyklované bločky. Jsou ze 100% recyklovaného materiálu - obsahují 70 % zbytkových materiálů a 30 % spotřebitelského odpadu. To, že jsou jednoznačně ekologičtější variantou, dokazuje třeba fakt, že se na jejich výrobu spotřebuje o polovinu méně energie (zpracování stromů na buničinu vyžaduje více energie než odstranění inkoustu a rozvláknění starého papíru) a o 35 % méně vody.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail