Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 254

18. únor – Mezinárodní den baterií

Bez baterií bychom netelefonovali, nehráli si, nefotili, nesvítili, nejezdili, vlastně téměř neexistovali. Není tedy divu, že každý rok slaví vlastní mezinárodní den. Ten tradičně připadá na 18. února. Vymoženosti moderní doby, které si díky nim každý den dopřáváme, bychom měli náležitě ocenit. Baterie dnes vlastně představují zatím jediný známý způsob, jak uložit a skladovat elektřinu. I když zatím jen v malém množství.

Fotogalerie (4)
Baterie Accu pro mobilní telefon, Li-ion, 1900 mAh, 3,7 V

Jako první nabíjela žabí stehýnka

Že různé předměty získávají při tření nebo vzájemném dotyku zvláštní sílu a energii, zaujalo vědce už v antickém Řecku. Zde má ostatně původ i samotný název „elektřina“, a to v řeckém slově jantar – v překladu elektron –, jehož schopnosti a reakce s jinými látkami myslitelé fascinovaně sledovali. Pokusům s elektrickým nábojem se pak badatelé věnovali celá století. Jeden z nich však díky žabím stehýnkům opravdu vstoupil do dějin. Vypráví se, že ke všemu došlo při velké hostině přímo na prostřené tabuli, když si italský fyzik Luigi Galvani chtěl uříznout žabí stehýnko a ono sebou cuklo. Daleko pravděpodobnější však je, že k tomu došlo v laboratoři při pitvání žab ležících na kovovém stole kovovým skalpelem. Galvani věřil, že energie vycházela přímo z obojživelníka a nazval ji „živočišná elektřina“. Viz článek ve Třípólu http://www.3pol.cz/cz/rubriky/biografie/150-luigi-galvani.

Nad žábou vyhrál kov

Tomu, že by mrtvá žába měla schopnost vytvářet elektrickou energii, se nechtělo věřit jinému významnému fyzikovi tehdejší doby. Navzdory svému přátelství s Luigim Galvanim se chtěl podívat objevu na zoubek a rozporovat jeho teorii energie mrtvé žáby Alessandro Volta. Odhalil, že elektřina nevzniká v živočichovi, ale mezi různými kovy ve vlhkém prostředí. Svůj objev pak zdokonalil a v roce 1800 sestrojil z malých měděných a zinkových plíšků spojených filcovými podložkami nasycenými roztokem kyseliny a soli vůbec první historickou baterii. Stalo se tak dva roky po smrti objevitele Galvaniho. Ačkoli se první baterie nazývala nejprve Voltův sloupec, nazvali ji na počest svého zesnulého předchůdce galvanický článek. Viz článek ve Třípólu http://www.3pol.cz/cz/rubriky/biografie/170-alessandro-volta.

Baterii si vyrobíte i ze zásob ve sklepě

Možná si říkáte, proč Galvani s Voltou věnovali desítky let výzkumu baterií, když si je každý z nás může jednoduše vyrobit doma? Je to opravdu tak. Zajděte do sklepa a přineste si dvě jablka nebo dva citrony nebo třeba dvě brambory. Zapíchněte do každého hřebík a měděný drát, navzájem propojte dvěma vodiči s krokosvorkami a celý set pak spojte s jakýmkoli menším přístrojem, kde vám zrovna chybí baterka, například s kalkulačkou. Uvidíte, že bude fungovat. Firma Microsoft minulý rok dokonce z devíti stovek brambor sestavila obří nabíječku, která dokázala účinně nabíjet mobilní telefon. Vy to můžete zkusit i s kyselými okurkami, kiwi nebo pomeranči. Viz návody v Třípólu http://www.3pol.cz/cz/rubriky/navody-na-pokusy/932-baterie-z-jablka nebo http://www.3pol.cz/cz/rubriky/navody-na-pokusy/915-bramborove-baterie-jsou-nejlepsi-varene.

Baterií se v ČR za rok spotřebuje 150 milionů

Důvodem, proč lidé neskupují ovoce a zeleninu v supermarketech a nevyrábějí z nich domácí baterie, jsou nejen jejich časové možnosti, ale taky praktické hledisko. Devět set kilo brambor s sebou totiž těžko zabalíte do kabelky nebo na palubu letadla. Proto existují baterie různých typů, velikostí i složení a každá se hodí na něco jiného. Podle společnosti Ecobat se v České republice každý rok vyrobí okolo 150 milionů kusů nových baterií, které uspokojí poptávku. Protože ale baterie obsahují velké množství chemikálií a k životnímu prostředí nešetrných látek, je důležité, aby spotřebitelé dosluhující baterie správně recyklovali. K tomu slouží nejrůznější odběrová místa. V roce 2013 se tak podařilo sesbírat více než tisíc tun nepotřebných baterií. Tolik váží třeba čtyři největší dopravní letadla současnosti. „V České republice aktuálně registrujeme přes 11 tisíc míst zpětného odběru baterií. Tento počet se přitom každým rokem rozšiřuje. Sběrná místa najdete nejen u prodejců elektroniky či baterií, ale i ve školách, veřejných institucích a firmách,“ řekl David Vandrovec z kolektivního systému zpětného odběru baterií REMA Battery. Viz např. článek v Třípólu http://www.3pol.cz/cz/rubriky/prakticke-informace/1150-kam-s-nimi-aneb-nebezpecne-odpady-v-domacnosti.

Původ slova baterie

Politici nehýbají jen geografickými dějinami, ale zasahují i do oblastí, které stojí mimo jejich hlavní profesní kolbiště, senáty a parlamenty. A tak se stalo, že slovo „baterie“, které je ustáleným fyzikálním pojmem a každý den jej používají lidé po celém světě, poprvé použil k označení elektrického zařízení americký státník Benjamin Franklin. „Franklin použil pojem baterie, který se do té doby užíval pouze ve vojenské hantýrce, k označení jednoho ze starších pokusů se sériově spojenými skleněnými lahvemi přenášejícími energii,“ upřesňuje příběh Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz. „Od poloviny 18. století se tak zařízením uskladňujícím elektřinu říká baterie.“

(Podle materiálu internetového obchodu BatteryShop.cz, který provozuje společnost NTB CZ, která je zároveň vlastníkem a výhradním prodejcem baterií značky T6 power. Je také oficiálním dovozcem výrobků značky iGo do České republiky.)

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail