Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 254

Jste připraveni na blackout?

Nastala absolutní tma, nefunguje dopravní signalizace, alarmy, neteče voda. Co se stalo? Zřejmě nastal blackout – rozsáhlý výpadek elektřiny. Lidé se při něm musí obejít bez mobilů, internetu nebo třeba platebních karet. Blackout může postihnout část naší republiky, ale i území několika států najednou. Třípól o něm podrobně psal v článku http://www.3pol.cz/cz/rubriky/fyzika-a-klasicka-energetika/1768-problem-jmenem-blackout. Zde si povíme, jak se na něj připravit.

Fotogalerie (3)
Jaderná elektrárna Dukovany cvičí připravenost na blackout každý rok (zdroj ČEZ)

Co je blackout?

Blackout (česky „bezproudí“) je stav rozpadu energetické sítě, který může nastat z mnoha různých příčin. Obvykle to bývá porucha na rozvodném zařízení v nějakém důležitém uzlu (požár rozvodny, transformátoru) nebo přerušení páteřní linky přírodní nebo člověkem způsobenou událostí. Blackout může způsobit i přetížení elektrizační soustavy nadměrným odběrem nebo nadměrnou dodávkou proudu.

Při masivním dlouhodobém výpadku elektřiny přestanou na desítky hodin až dní fungovat domácí spotřebiče, nesvítí pouliční lampy ani semafory, člověk nemůže platit kreditní kartou, natankovat své auto a nesveze se ani vlakem nebo tramvají. Většinou okamžitě nastává chaos. V takové chvíli je vhodné zachovat klid, oprášit staré rádio na baterie a zjistit užitečné informace poslechem rozhlasu.

Při výpadku elektřiny nemusí jít vždy o blackout, ale třeba o plánovanou odstávku energií, kterou si mohou občané díky mobilnímu telefonu či tabletu ověřit na internetu, úředních deskách nebo u příslušné distribuční společnosti. Samozřejmě, že o plánovaném vypnutí elektřiny, na rozdíl od blackoutu, by měli být občané informováni předem.

Co můžete čekat při blackoutu

Pokud se nejedná o běžný výpadek elektřiny, ale o skutečný blackout, můžete po několika hodinách očekávat další omezení, jako jsou přerušená dodávka vody a vytápění. Neměli byste proto zbytečně větrat a raději si udělat zásobu vody. Po uplynutí desítek hodin může při blackoutu dojít také k omezenému zásobování potravinami, léky i pohonnými hmotami. V této situaci pomáhá zachovat chladnou hlavu a poprosit o případnou pomoc třeba sousedy.

Při blackoutu často v prvních chvílích zkolabuje doprava. Buďte proto pozorní hlavně při cestování. Lidé mohou uvíznout v hromadné dopravě, v zácpách nebo třeba ve výtahu a je nutné počítat též s omezeným fungováním nemocnic a dalších institucí, které využívají záložní zdroje energie.

Jak se chovat při blackoutu

Namísto tísňové linky se raději obraťte na dodavatele energií. Zákazníci se u svého dodavatele energií mohou informovat například o tom, zda jde skutečně o blackout, co v této situaci mohou dělat a na co by si měli dát pozor. Informace o blackoutu poskytnou rovněž informační média. Většina domácností má doma k dispozici rádio na baterie, může se proto o vývoji situace informovat z rozhlasových stanic. (Veřejná média mají záložní zdroje, aby mohla vysílat.)

Doma můžete začít tím, že odpojíte ze zásuvky všechny elektrospotřebiče. Nejdříve zkonzumujte potraviny z lednice a mrazáku a navštivte nejbližší obchod, kde si nakoupíte nové trvanlivější zásoby jídla i vody. Autem nevyjíždějte zbytečně daleko a šetřete benzínem. Na obecním úřadě pak můžete zjistit, kdy a jak je možné čerpat humanitární pomoc. Večer si zapněte svítilnu nebo zapalte svíčky, ale mějte je pod neustálým dohledem.

Konec blackoutu

Nenechme se mýlit – ve chvíli, kdy elektřina opět funguje, může jít pouze o krátkodobý stav rozvodné sítě. Proto ihned nezapojujme do zásuvky energeticky náročné spotřebiče, které mohou síť opět přetížit. Obnovenou dodávku energií raději využijme pro doplnění zásob vody a k dobití baterií mobilů, svítidel a rádií. Teprve později zapněme i ledničku, pračku a další spotřebiče.

Pravděpodobný scénář blackoutu velkého rozsahu v ČR

Den 1 – Česko v ohrožení

Vypadá to, že blackout postihl několik krajů ČR a není vyloučeno, že budou bez proudu všechny kraje i okolní státy. Záložní zdroje, včetně těch, kterými disponuje například rozhlas, nejsou stavěny na dlouhodobý provoz a tak hrozí „úplná tma“.

Den 2 – rychle utéct

Většina obyvatel postižených oblastí se bude snažit opustit město. Nebudou však fungovat benzinové pumpy, semafory, výtahy. Prostě nic. Útěk tedy není řešení.

Den 3 – docházejí potraviny

Spousta z nás je zvyklá na čistou vodu, kvalitní potraviny. Vodní pumpy však nebudou funkční a maso se rychleji zkazí. Vyplatila by se zásoba jídla alespoň na týden.

Den 4 – přetížení záchranáři

Neustále větší počet lidí bude potřebovat lékařské ošetření, nervy ale začnou pracovat i lékařům. Máte doma základní léky?

Den 5 – stále více komplikací

Omezí se dostupnost řádné lékařské péče. Nemocnice nebudou schopny přijímat nové pacienty. Případné špatné zacházení s nemocničním odpadem může ohrožovat pacienty i lékaře.

Den 6 – nastoupí strach a nedůvěra

Postrádáte kvalitní informace, lidé kolem vás vykládají všemožné „drby“ a vy nevíte čemu věřit. Přijde deprese, nevěříte nikomu a máte strach.

Den 7 – nebezpečí číhá všude

Zlost, frustrace, strach a chamtivost povedou k výraznému nárůstu kriminality všeho druhu.

Den 8 – připraveni na nejhorší

Někteří z nás jsou přesto připraveni téměř na vše a nelitují peněz za jídlo, vodu a vytvoření dalších zásob pro přežití. Máte svůj krizový plán?

Den 9 – nastupuje armáda

Navzdory výpadku proudu by měla být schopna – díky svému specializovanému vybavení – čelit mimořádné situaci armáda.

Den 10 – obnova elektrického napájení

Národ si oddychl a lidé si pomáhají k návratu do normálního života. Pokud se však nepodaří dodávku proudu obnovit do 14 dnů, bude to mít katastrofální následky.

Blackout a jaderné elektrárny

Někteří lidé se domnívají, že blackout by mohl vyvolat havárii jaderných elektráren. Omyl - v případě blackoutu budou jaderky pravděpodobně nejbezpečnějším místem. Mají totiž připravený a dobře propracovný plán několikanásobného jištění a náhradního zásobování elektřinou. Např. na Jaderné elektrárně Dukovany se už od roku 2007 každoročně organizují cvičení "blackout", ke kterým jsou přizvána i příslušná síťová pracoviště (dispečinky, rozvodny, vodní elektrárny). Opakovaně se prověřují všechna zařízení, postupy, strategie, paliva pro náhradní zdroje a způsob opětovného najetí sítě. V případě Dukovan to může být Malá vodní elektrárna Mohelno nebo Vranov, která by zahájila postupný restart celé české elektrizační sítě. (Fotografie ke článku jsou ze cvičení Blackout 2015.)

Více informací

Podrobnosti na dané téma najdete např. na stránce blackoutflkr.wordpress.com. Užitečné vám mohou být zasvěcené informace, názory expertů, rady a další zajímavosti.

Markéta Kohoutková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail