Fyzika a klasická energetika

Článků v rubrice: 254

Bez elektřiny je každý sedmý obyvatel planety

Na Zemi žije téměř miliarda lidí, kteří nemají přístup k elektřině. Podle nedávno zveřejněné studie Mezinárodní agentury pro energii (IEA) je postup elektrifikace planety pomalejší, než předpokládal program Mezinárodní banky pro obnovu a rozvoj (tzv. Světová banka), který plánuje, že všichni lidé na světě budou mít přístup k elektřině nejpozději do roku 2030. EIA nyní konstatuje, že pokud se tempo elektrifikace v nejméně vyspělých zemích nezrychlí, zůstane v roce 2030 bez elektřiny stále asi 674 milionů lidí.

Fotogalerie (3)
Ilustrační foto elektrického vedení (Zdroj: vzdělávací portál ČEZ Svět energie)

Elektřinu ve světě má 97 %lidí žijících ve městech, ale ve venkovských oblastech je tento ukazatel mnohem nižší - v průměru 76 %. Nejvíce zaostávají africké země na jih od Sahary. V řadě z nich je bez elektřiny drtivá většina obyvatelstva, bez proudu je ale například i více než 60%obyvatel severu Korejského poloostrova.Světlými body na mapě černého kontinentu je několik východoafrických zemí, konkrétně Keňa, Etiopie a Tanzanie, v Asii zaznamenal největší pokrok Bangladéš a také Afghanistán, který se od roku 1990, kdy elektřinu neměl mimo hlavní město Kábul prakticky nikdo, dostal až na 84%pokrytí v roce 2016.

118 milionů ročně si poprvé cvakne vypínačem

Pozitivní je, že počet lidí, kteří mají doma proud, stoupá od roku 2010 přece jen rychleji než v minulosti - v průměru o 118 milionů ročně. Koncem roku 2016 (za který jsou k dispozici poslední mezinárodně srovnatelné údaje) počet lidí nemajících přístup k elektřině celosvětově poprvé klesl pod jednu miliardu, na přibližně 940 milionů. Díky tomu od roku 2010 přibylo asi čtyřicet zemí, které mohly Světové bance ohlásit "univerzální přístup" k elektřině, tedy stoprocentní elektrifikaci celého území. Za úspěch lze považovat, že patřímezi země lidnaté - například Čína, Brazílie, Argentina, Mexiko, Egypt, Thajsko, či Vietnam. Mezinárodní agentura pro energii v následujících letech očekává zejména v Indii, kde by mělo na počátku příštího desetiletí získat přístup k elektřině dalších přibližně 250 milionů lidí.

Elektrifikace je mladá

Elektrifikace planety začala na sklonku 19. století v severní Americe a v Evropě, kde většina států zajistila svým občanům plný přístup k elektřině kolem poloviny minulého století. Československo, kde v době jeho vzniku (jehož sté výročí si letos připomínáme), mělo elektřinu 34 % obyvatel (na Slovensku pouze 2%), dosáhlo plné elektrifikace v roce 1955. V celosvětovém měřítku probíhala elektrifikace nejrychleji ve druhé polovině minulého století. V letech 1970 - 1990 vzrostl počet lidí na Zemi s přístupem k elektřině ze 49 % na 71%, a nyní dosahuje 87 %.

Vývoj elektrifikace Země

(údaje z konce roku 2016)

Ukazatel

1990

2000

2010

2016

Počet obyvatel majících elektřinu

(miliard)

3,71

4,72

5,77

6,48

Počet obyvatel bez elektřiny

(miliard)

1,49

1,35

1,14

0,94

Míra elektrifikace ve světě

(procent)

71,4

77,7

83,5

87,4

Podíl obyvatel bez elektřiny

(vybrané země, údaje v procentech z konce roku 2016)

Čad

91

Malawi

89

Niger

84

Konžská dem. republika

83

Burkina Faso

81

Madagaskar

77

Mosambik

76

Uganda

73

Zambie

73

Tanzanie

67

Mali

65

KLDR

61

Angola

59

Nigérie

41

 

Zdroj obou tabulek:

Mezinárodní agentura pro energii (The Energy Progress Report, 2018)

http://www.iea.org/newsroom/news/2018/may/progress-on-global-energy-goals-slow-but-strong-gains-in-countries-show-promise.html

http://trackingsdg7.esmap.org/data/files/download-documents/tracking_sdg7-the_energy_progress_report_full_report.pdf

https://epinal.gnj.cz/projekt/historie-elektrifikace

https://data.worldbank.org/indicator/EG.ELC.ACCS.ZS

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail