Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Odstávka na výměnu jaderného paliva

Právě teď probíhá v Temelíně důležitá odstávka jaderného reaktoru, během níž se nejen vyměňuje použité palivo za čerstvé, ale probíhají i nejrůznější kontroly, zkoušky a revize. Z reaktoru prvního bloku se vyvezlo během čtyř dní všech 163 palivových souborů. Nyní bude každý soubor pečlivě zkontrolován. Odstávka začala 7. prosince a bude trvat téměř tři měsíce. Pravidelná odstávka druhého bloku začne 30. června a plánuje se na dva měsíce.

Fotogalerie (8)
Vyvezené palivo je teď umístěno v bazénu vedle reaktoru. Připravují se jeho kontroly. (Foto ČEZ)

Vyvezení jednoho palivového souboru z reaktoru trvá přibližně půl hodiny. Za tu dobu urazí dálkově ovládaný zavážecí stroj pouze několik metrů mezi reaktorem a vedlejším bazénem pro skladování použitého paliva. Tříčlenná obsluha přitom pomocí speciální kamery sleduje každý centimetr pohybu. Vše se děje pod vodou, která palivo chladí a odstíní i radioaktivní záření. Personál se tedy při odstávce může bezpečně pohybovat po reaktorové hale. Pro odstínění radioaktivního záření stačí několik metrů čisté vody napuštěné do reaktorové šachty.

Vyměňuje se jen část paliva

Každý palivový soubor čeká podrobná kontrola. Sleduje se těsnost a geometrie paliva. Zpět do reaktoru se vrátí 120 palivových souborů a doplní je 43 nových. Nové soubory se rozmístí po okrajích aktivní zóny, starší se stěhují ke středu. Každý palivový soubor má přesně stanovené místo, aby bylo zajištěno rovnoměrné rozložení neutronového toku a tím i výkonu reaktoru. Palivové soubory, které se do reaktoru nevrátí, zůstávají přibližně deset let ve skladovacím bazénu vedle reaktoru. Poté se opět pod vodou přemístí do speciálních kontejnerů a převezou do skladu použitého paliva, který je v provozu v areálu elektrárny od roku 2010. Tady mohou odpočívat až 60 let.

Odstávka bloku neznamená jen výměnu paliva

Harmonogram prací obsahuje přes 16 tisíc různých činností. Součástí je řada kontrol a revizí, které mají ověřit stav zařízení a připravit ho na následný desetiměsíční provoz. Kontrolují se bezpečnostní systémy, parogenerátor, turbína. Právě nyní probíhá také velká modernizace systému pojišťovacích ventilů kompenzátoru objemu (úprava konstrukce a doplnění tras pro odvod nezkondenzovaných plynů) a další desítky investičních akcí, které se nemohou dělat za provozu bloku. Součástí odstávky je i důležitá zkouška těsnosti ochranné budovy kolem reaktoru. Na každém bloku se provádí jednou za čtyři roky. Během ní se do ochranné budovy přivede pres 40 tun vzduchu a pečlivě se měří, nejsou-li někde netěsnosti. Na zajištění odstávkových prací se podílí přibližně tisícovka pracovníků ČEZ a dodavatelů. Práce probíhají bez ohledu na denní dobu či počasí.

Podruhé z nového centra

Veškeré odstávkové práce energetici řídí ze speciálního řídicího centra. Temelín poprvé vyzkoušel tento model během letní odstávky druhého bloku. Čtyři desítky odborníků z elektrárny i od dodavatelů sedí na ploše 500 m2 odděleni pouze přibližně metr vysokými zástěnami. Tento způsob zrychlil a zjednodušil komunikaci mezi pracovníky elektrárny a dodavateli, což je během odstávky důležité. K jeho zřízení inspirovala americká elektrárna Sequoyah. Odstávka druhého bloku proběhla během 73 dní od poloviny května do konce července a zvládla se s desetidenním předstihem.

Rekordní výroba v roce 2017

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem elektřiny v České republice. Svou bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby elektřiny. Historicky nejvyšší roční výroby dosáhla v roce 2017. Hodnotou 16,48 TWh překonala o 1,18 TWh dosud nejvyšší výrobu z roku 2012. Všem českým domácnostem by loňská temelínská výroba vystačila na více než třináct měsíců. České jaderné elektrárny Dukovany a Temelín zvýšily oproti roku 2016 výrobu o 15 %.

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail