Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 550

Virtuální ozařovna

Na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze byl instalován a uveden do provozu první virtuální simulátor radioterapie v České republice. Systém VERTTM od britského konsorcia VERTUAL umožňuje vytvořit virtuální prostředí radioterapeutické ozařovny. Prostřednictvím 3D efektů a vizualizací poskytuje platformu pro ilustrace teoretických pojmů, ale i podporu pro získání dovedností klinického personálu. Pacientovi poskytne ukázku průběhu léčby. Instalace na FJFI ČVUT je nejenom první v České republice, ale dokonce jedna z mála na kontinentální Evropě.

Fotogalerie (5)
Praxe ve virtuálním 3D prostředí na simulátoru VERTTM (zdroj VERTUAL)

Radioterapie je ve vyspělých zemích jednou z nejrozšířenějších a nejúčinnějších metod léčby nádorových onemocnění. Úspěšnost léčby je závislá nejenom na přístrojovém vybavení klinických pracovišť v nemocnicích, ale i na znalostech a dovednostech odborného personálu těchto oddělení. Simulátor VERTTM je vnímán jako převrat ve vývoji radioterapeutických možností i výuky a přípravy odborníků pro práci v klinickém provozu. Nejedná se jen o prosté „promítání filmu“, ale o možnost interakce systému s jeho uživatelem, který je navíc do děje vtažen prostředím 3D brýlí virtuální reality. „Systém obsahuje podrobné informace o několika typech nejmodernější ozařovačů používaných na radioterapeutických klinikách a umožňuje zobrazit nejenom plány léčby, ale i simulaci skutečného postupu ozařování nebo pohyb jednotlivých komponent ozařovače,“ říká manažer projektu Ing. Tomáš Oberstein ze společnosti Stargen EU s. r. o.

Bezrizikové ozařování nanečisto

Simulátor VERTTM poslouží nejenom pro zažití si správných návyků práce odborných pracovníků na onkologických odděleních, ale i pro ukázku důsledků chyb. Nedůslednost, nesprávná kalibrace či nastavení konfiguračních parametrů přístroje, chybné načtení a interpretace dat do plánovacího software, nepřesné nastavení polohy pacienta na ozařovacím stole nebo vzhledem k pozičním laserům v ozařovně - to vše má dopad na úspěšnost léčby. A zde v simulátoru je možné si vše prezentovat a uvědomit bez negativního dopadu na pacienta. V rámci systému je dostupný např. také fyzikální mód pro simulaci dozimetrických měření i dalších testů klinického ozařovače s detektorem v tzv. velkém vodním nebo jiném klinicky používaném fantomu.

Pomůcka pro výuku

Instalovaný simulátor bude zařazen do výuky radiologických fyziků a radiologických techniků, která má na FJFI ČVUT dlouholetou tradici. „Radiologický fyzik a technik je především odborníkem v oblasti zabývající se interakcemi ionizujícího záření s látkou, jeho detekcí a technologiemi, které ionizující záření ve zdravotnictví využívají,“ vysvětluje Ing. Tereza Hanušová, klinický radiologický fyzik v Thomayerově nemocnici v Praze a doktorand Katedry dozimetrie a aplikace ionizujícího záření FJFI ČVUT, a dodává: „Kromě toho má náš absolvent základy anatomie, fyziologie a další zdravotnické znalosti potřebné ke komunikaci s lékaři a pro péči o pacienty. V praxi se však především věnuje přístrojům, pacientům většinou jen nepřímo.“

Ve dnech 26. a 27. února 2018 proběhlo školení pedagogů fakulty zahraničním specialistou, jedním z hlavních vývojářů systému VERTTM. Během několika dní již budou moci tento zcela unikátní systém pod vedením pedagogů využívat i studenti. „Vedle teoretické výuky ve školních lavicích jsou ve studijních plánech oborů Radiologická fyzika a Radiologická technika zařazeny i hodiny klinických praxí pod vedením špičkových odborníků, povětšinou absolventů FJFI ČVUT. Pořízením simulátoru VERTTM se možnosti výuky našich studentů ještě dále rozšíří,“ komentuje situaci Ing. Tomáš Urban, pedagogicko-vědecký pracovník FJFI ČVUT. „Instalace simulátoru však bude jistě přínosem i pro studenty či odborníky z jiných fakult, univerzit či dalších odborných pracovišť v České republice i zahraničí,“ prozrazuje Ing. Urban plány ohledně využití simulátoru dalšími institucemi. FJFI ČVUT je jedinou fakultu v ČR, která má akreditovanou výuku prestižních oborů radiologický fyzik a radiologický technik, jejichž absolventi se stávají zdravotnickým nelékařským pracovníkem ve smyslu zákona č. 96/2004 Sb. (O nelékařských zdravotnických povoláních), ve znění pozdějších předpisů.

Další informace o systému VERTTM získáte na stránce http://www.vertual.eu

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail