Jaderná fyzika a energetika

Článků v rubrice: 551

Jak se staví budova tokamaku ITER

Stavební týmy plní stavební smlouvy, zatímco nasmlouvaní dodavatelé organizace ITER začínají instalovat první komponenty. V prostoru budoucího reaktoru tokamaku ITER se staví ve třísměnném režimu - dvě plné pracovní směny ve dne a třetí směna v noci. Ta je věnovaná nastavování pohyblivého lešením a bednění při přípravě na úkoly následujícího dne. Evropská domácí agentura odpovědná za inženýrství a stavitelství usiluje o splnění důležitého termínu v kalendáři stavby ITER: březen 2020. Pro hlavní instalační činnosti bude zapotřebí mít hotovou cestu pro první pohyb jeřábu mezi Montážní halou (Assembly Hall) a Budovou tokamaku (Tokamak Building). Dnes tu pracuje více než 2 000 osob, ale v příštích měsících se tato oblast staveniště zaplní lidmi ještě více. Organizace ITER se nyní připravuje k podávání nabídek hlavních smluv týkajících se montážních a instalačních prací.

Fotogalerie (4)
Biologické stínění - šestiúrovňová 30 m vysoká stavba uprostřed Budovy tokamaku - bylo dokončeno počátkem tohoto roku. (Credit © ITER Organization, http://www.iter.org/)

Vlastní tokamak ITER se bude stavět zdola nahoru počínaje základem kryostatu. Hotové biologické stínění je prozatím dočasně přikryté víkem, které chrání pracovníky pracující v podzemních úrovních stavby. Když se Budova tokamaku dostaví po celém obvodu (přizpůsobí se výšce a šířce Montážní haly v pozadí), bude odstraněno dočasné víko, černá textilní stěna na Montážní hale bude svinuta a kolejnice jeřábu budou prodlouženy z Montážní haly přes tokamakovou jámu (Tokamak Pit). Pak se začnou instalovat těžkotonážní výtahy.

Hala odvodňovací nádrže

Šestnáct metrů široká a jedenáct metrů vysoká hala slouží k uložení sedmi zásobníků potřebných pro rozvod chladicí vody a pro regulaci jejího tlaku ve vakuové nádobě. Vysoké pláty z nerezové oceli pokrývají dolní část stěn a podlahu (nyní při natírání jsou před stříkající barvou chráněné krytem) a kvůli ukotvení bylo instalováno 800 zapuštěných desek. Dodavatelé právě dokončují natírání stěn haly. Od srpna se jedna po druhé instalují nádrže - spouštějí se do haly otvorem ve střeše.

Prstenec betonu v tokamakové jámě

Jedná se o betonovou korunu pevně spojenou se zemí a biologickým stíněním, které je rovněž ukotveno v zemi. Vlastní reaktor, z kterého návštěvník uvidí pouze kryostat, bude mít hmotnost 23 000 tun. Těchto 23 000 tun bude přes ložiska „usazeno“ na zmíněné koruně. Vršek koruny má schodovitý tvar (360°-amfiteátr o dvou řadách), který pasuje s opačně schodovitým tvarem spodku - základny kryostatu. Nebýt ložisek, tak by se do sebe více méně zakously schod koruny zespodu a schod základny kryostatu shora, a dvě prstencové plochy schodů koruny a základny kryostatu by na sebe dosedly bez možnosti vzájemného pohybu. Díky ložiskům se ale kryostat spolu s celým reaktorem bude „vznášet“ nad korunou (valit po koruně) na ložiskách a pohyb po ložiscích bude kompenzovat síly vznikající při činnosti reaktoru. Kryostat s reaktorem uvnitř bude tedy vůči koruně uložen pohyblivě. Ložiska na vnějším prstenci (schodu) koruny ponesou 23 000 tun! Základna kryostatu bude prvním kusem skládanky zvané reaktor tokamaku ITER. Vnitřní prstenec základny kryostatu bude krýt při pohledu shora vnitřní prstenec koruny. Dnes je vnitřní prstenec koruny pokrytý kolejnicemi pro kruhový jeřáb. Základna kryostatu tu ještě není hotová.

Nebude trvat dlouho a charakteristický válcovitý tvar kryostatu bude skryt v 60 m vysoké Budově tokamaku. Po kolejích bude nejvýkonnější jeřáb na staveništi – tzv. dvojče (viz https://www.3pol.cz/cz/rubriky/jaderna-fyzika-a-energetika/2128-neviditelne-jeraby-iteru) - navážet jednotlivé komponenty tokamaku z přilehlé Montážní haly a uvnitř kryostatu poroste vakuová komora největšího tokamaku na světě – tokamaku ITER. K úžasné podívané se vrátíme v další fotoreportáži.

Milan Řípa
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail