Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 284

Chcete zhubnout? Dýchejte!

Kdo by nechtěl mít postavu jako model nebo modelka? Z médií na nás denně útočí reklamy na zaručené prostředky a metody vedoucí ke zhubnutí. Víte přitom, co se vlastně s tukem v procesu hubnutí děje? Věřte, nevěřte, vydechneme ho!

Fotogalerie (1)
Hubnout znamená mládnout (zdroj: Shutterstock)

Vědci si dali práci a podrobně vypočítali, jak probíhají chemické přeměny v těle a kam se vlastně tuk z hubnoucích těl ztrácí. Existují různé mýty – že se přemění v teplo, rozbije na „menší částečky“ a vyloučí apod. Ve skutečnosti je to trochu složitější. Vlastně jednodušší.

Triglyceridy

Tělo ukládá přebytek proteinů nebo sacharidů v potravě ve formě tuku proto, aby si udělalo zásoby pro případ nouze. Mechanismus ukládání nebo zadržování zásob tělo nastartuje i ve chvíli, kdy je potravy nedostatek – z toho plyne rozčarování mnoha lidí, kteří skoro nejedí a přitom nehubnou. Metabolismus se zkrátka snaží tělo udržet naživu. Potrava se ve výsledku ukládá ve formě triglyceridových molekul. Triglyceridy jsou tuky, které obíhají v naší krvi. Zvýšená hladina triglyceridů je spojena s vyšším rizikem srdečních onemocnění. Přebytek těchto tuků se ukládá v různých místech v těle v tukových buňkách. Strava s vysokým podílem sacharidů dokáže u citlivých jednotlivců hladinu triglyceridů zvýšit. Vzestup hladiny triglyceridů způsobují jednoduché cukry (včetně cukrů, které se nalézají v ovoci), alkohol, polynenasycené a nasycené tuky, kofein a potraviny, které neobsahují dostatečné množství vlákniny. Člověk, který má zvýšenou hladinu triglyceridů, by se měl těmto produktům zcela vyhýbat, a to dokonce někdy i včetně ovoce.

Obecný vzorec triglyceridu.

Klíčem je oxidace

Triglyceridy se skládají z pouhých tří druhů atomů: uhlíku, vodíku a kyslíku. Obecný chemický vzorec triglyceridů je: RCOO-CH 2 CH (-OOCR ') CH 2-OOCR", kde R, R' a R" jsou dlouhé řetězce pocházející ze třech mastných kyselin RCOOH, R'COOH a R 'COOH. Ty mohou být identické nebo různé. Chtějí-li lidé odbourat přebytečné tukové zásoby, musí se jejich triglyceridy rozštěpit do těchto elementárních stavebních jednotek. To se děje procesem známým jako oxidace. Při oxidaci triglyceridů se spotřebovává mnoho molekul kyslíku, výslednými (odpadními) produkty jsou oxid uhličitý (CO2) a voda (H2O).

Zaměstnejte plíce

Například pro spálení 10 kg tuku člověk potřebuje inhalovat 29 kg kyslíku. Chemický proces spalování tuků vyústí v produkci 28 kg oxidu uhličitého a 11 kg vody. Lze spočítat, že v průběhu hubnutí se 84 % tuku, který se ztrácí, změní na oxid uhličitý a opouští tělo přes plíce, zatímco ze zbývajících 16 % se stává voda. Biochemikům jsou tyto reakce dávno známé, ale veřejnost asi nikdy takto neuvažovala. Plíce jsou tedy primární vylučovací orgán při hubnutí. Vznikající voda může být vylučována močí, potem, dechem, slzami nebo jinými tělními tekutinami. A je snadné ji doplnit.

Výpočet překvapí

Výpočty ukazují děsivou sílu sacharidů. Například malý 100g muffin versus více než hodina cvičení: osoba vážící 70 kg, vydechuje v klidu jen 8,9 mg uhlíku s každým dechem (ve formě CO2). Za celý den, pokud tato osoba pouze sedí, spí, či dělá lehké činnosti, vydechne asi 200 g uhlíku. Stogramový muffin může pokrýt celých 20 procent toho, co se vyloučilo. Nahradíme-li jednu hodinu odpočinku výkonem, jako je například lehký běh, odstraníme z těla 40 g uhlíku, uvádějí vědci.

Sledování osudu jednotlivých atomů v těle je zajímavé. Tajemství snížení hmotnosti však zůstává stejné: aby bylo možné zhubnout, je třeba buď jíst méně uhlíku (uhlohydrátů) nebo se hýbat a cvičit.

(Podle Live Science, Bahar Gholipour, Exhaled Pounds: How Fat Leaves the Body.)

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail