Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 280

Ptáci on line

Jedinečné záběry z ptačích domácností brzy budou moci sledovat nejen vědci, ale i žáci a studenti, senioři v domovech důchodců z celé České republiky i všichni další zájemci o ptáky z řad veřejnosti. Česká zemědělská univerzita spouští v testovacím režimu webovou aplikaci www.ptacionline.cz, která zpřístupňuje data z tzv. inteligentních ptačích budek. Projekt umožní, aby se kdokoli mohl zapojit do sledování ptáků a podílet se tak na vědecké práci.

Fotogalerie (2)
Ptačí domácnost (Zdroj ČZU)

Ve spolupráci ornitologů z Fakulty životního prostředí ČZU a techniků z ČVUT vznikla již v roce 2014 unikátní ptačí budka vybavená zařízením k monitorování sýce rousného. „Zjistili jsme, že naprostou většinu potravy obstarává samec, zatímco samice inkubuje vejce a stará se o mláďata,“ popisuje projekt jeho hlavní koordinátorka Ing. Markéta Zárybnická, Ph.D., z Fakulty životního prostředí ČZU.

Ze života sov

Dlouhodobé sledování přineslo i další poznatky o chování sov – samec například vždy předává samici potravu ze zobáku do zobáku. Nikdy ji jen tak nepohodí. Samice si pak kořist velmi pečlivě rovná. Množství a složení potravy ovlivňuje další strategie chování tohoto ohroženého druhu. Když samec přináší dostatek potravy, samice předčasně opustí hnízdo, aby zahnízdila v téže sezóně ještě s jiným partnerem. Naopak samec je schopen hnízdit současně s několika partnerkami.

Pěvci v přímém přenosu

Budku nyní vědci upravili pro sledování chování běžných druhů pěvců žijících v blízkosti lidských sídel tak, aby se mohla zapojit co nejširší veřejnost. Díky webové aplikaci www.ptacionline.cz se žáci během výuky mohou podívat, jak spolu ptáci komunikují, čím se krmí, jak pečují o mláďata. „Například studenti základních a středních škol mohou videozáznamy a biologická data z jednotlivých budek využívat pro vlastní studentské práce. Na druhé straně seniorům v domovech důchodců zpestří smysluplné trávení volného času,“ říká prof. RNDr. Karel Šťastný, CSc., z Fakulty životního prostředí ČZU. Budky jsou uzpůsobené pro špačky, sýkory, rorýse…

Prvních 25 budek

Dvacet pět chytrých budek již nyní najdeme v areálech základních škol a gymnázií, záchranných stanic, dendrologické zahrady, Kroužkovací stanice NM, soukromých uživatelů, v areálu Ministerstva životního prostředí ČR a také v kampusu ČZU. Odborníci z ČZU chtějí počet budek rozšířit až na dvě stovky. Rozšíření projektu by vědcům přineslo další cenná data a povzbudilo zájem žáků, studentů a dalších zájemců o chování ptáků a životní prostředí vůbec.

Výbava budek není laciná. Každá z nich obsahuje počítač, jednu nebo dvě kamery, optická čidla, senzory teploty a osvětlení. Úspěšná realizace projektu vyžaduje také značné pracovní úsilí ze strany organizátorů projektu, programátorů, správce serveru a techniků.

Na vývoji chytré ptačí budky se podílely Fakulta životního prostředí ČZU, Centrum Informatiky, Robotiky a Kybernetiky ČVUT v Praze a firma ELNICO, s.r.o. Webové stránky Ptacionline.cz připravili IT odborníci z Provozně ekonomické fakulty a dalších součástí ČZU.

Záměr rozšířit projekt celostátně

Vědci chtějí projekt rozšířit na celou Českou republiku. Obrátili se proto na státní správu s žádostí o spolupráci. „Vzhledem k vysokému vědecko-vzdělávacímu potenciálu, který v projektu spatřujeme, bychom jej rádi realizovali v celostátním měřítku. Chytrou ptačí budku bychom připravili a zapůjčili dalším základním a speciálním školám, gymnáziím i veřejným a zájmovým organizacím, které by se do projektu zapojily prostřednictvím podpory hnízdění ptactva a jeho monitorování na svých pozemcích. Plánujeme sledovat nejméně pět ptačích druhů v době hnízdění od dubna do července po dobu tří až pěti let,“ píše se v dopise, který směřuje na Ministerstvo životního prostředí, ale také na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo zemědělství či Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Autorem projektu je Česká zemědělská univerzita

Česká zemědělská univerzita je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství a lesnictví, ekologie a životního prostředí, technologií a techniky, ekonomie a managementu. Moderně vybavené laboratoře včetně školních podniků umožňují vzdělávání s možností osobního růstu a zapojení do vědeckých projektů doma i v zahraničí. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku. V roce 2015 ČZU po druhé uspěla v soutěži Českých 100 nejlepších.

Další informace

Více informací o projektu naleznete na www.ptacionline.cz. Podrobnosti sdělí: Ing. Markéta Zárybnická, Ph.D., +420 224 383 009, zarybnicka@fzp.czu.cz a Mgr. Josef Beránek, tiskový mluvčí ČZU, +420 774 557 699; tiskove@czu.cz; www.czu.cz

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail