Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 280

Proč máme škytavku

Myslíte, že škytavka trápí jen lidi? Chyba lávky - také kočky a řadu dalších savců. Škytavka jsou opakované záškuby bránice, některých svalů krku a stěny nosohltanu. Záškuby způsobují nervy zodpovídající za dýchací pohyby. Hlasité, vůlí neovladatelné škytnutí je vlastně krátké překotné nadechnutí následované uzavřením hrtanové záklopky. V průměru si postižený škytne asi šedesátkrát. Rekord nepřetržitého škytání u jednoho člověka trval od roku 1922 do roku 1990. Co nebo kdo za to může, že škytáme?

Fotogalerie (1)
Neil Shubin: Ryba v nás, titulní stránka

Centrum ovládající dýchání leží v malé oblasti mozkového kmene, až při hranici s míchou. Mozkový kmen vysílá impulzy a svaly krku, hltanu a bránice se rytmicky smršťují v přesně stanoveném sledu. Mozkový kmen je vývojově nejstarší částí mozku, řídil dýchání již u ryb a dalších živočichů, z nichž se vyvinuli savci, a v průběhu evoluce se pochopitelně jeho činnost pozměňovala. U paryb i kostnatých ryb ovládá rytmickou práci svalů hltanu a svěračů okolo žaberních štěrbin. Žábry i hltan leží vlastně v těsné blízkosti mozkového kmene (ryby nemají krk), nervy tedy nemusejí být dlouhé. U savců je to jinak: od mozkového kmene běží nervy až do hrudního koše a k bránici, která odděluje hrudní a břišní dutinu, tedy poměrně dlouhou a složitou cestou, což může způsobit problém.

Můžou za to obojživelníci

Když v průběhu evoluce vystoupili naši předkové z moře na souš, přestali postupně užívat žábry a nahradili je dýchacím vakem, z něhož se vyvinuly plíce. Dýchací centrum vyvolávající posloupnost stahů dýchacích svalů je u savců stejné jako u obojživelníků a zejména u jejich larev - např. žabích pulců. Ve vodě pulci dýchají žábrami, ale mají již vyvinuté i plíce. Dýchací centrum tedy musí zajistit, aby se voda do nich nenasávala. Ihned po nasátí vody do ústní dutiny přijde pokyn z dýchacího centra v mozkovém kmeni k uzavření hrtanové záklopky, která zamezuje spojení mezi hltanem a průdušnicí. Škytání savců je tedy proces, kdy si tělo "vzpomene" na stav před miliony let, kdy jsme přecházeli z vody do suchozemského života.

Dá se to dokázat?

Žaberní dýchání u pulců může zastavit oxid uhličitý. Stejně tak škytavku můžeme zastavit např. dýcháním do papírového sáčku, kde se z našeho dechu hromadí oxid uhličitý, který tak inhalujeme ve vyšší koncentraci.  Žaberní dýchání můžeme zastavit i fixací stěny těla - u lidí analogicky hlubokým nádechem a zadržením dechu. Další účinnou metodou k zastavení škytavky je zmatení nervových zakončení v hltanu tím, že po malých doušcích pijeme studenou vodu. Dýchací centrum po chvíli přejde na normální "savčí" režim.

(Poznámka autorky: další zajímavá vysvětlení založená na výzkumu fosilií dokládajících evoluci života najdete v knize Neil Shubin: Ryba v nás, cesta tři a půl miliardy let dlouhou historií lidského těla.)

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Elektrické letadlo a elektrická létající loď

Elysian E9X je devadesátimístné letadlo, které může během jednoho dne urazit až 1 000 km. Je založeno na výzkumu, který tvrdí, že naše předchozí předpoklady o bateriových elektrických letadlech byly mylné.

Poptávka po specialistech na umělou inteligenci

Rostoucí poptávka po automatizaci a optimalizaci napříč průmyslovými odvětvími, nárůst využívání umělé inteligence v aplikacích pro spotřebitele a rostoucí investice do ...

Jubilejní 30. ročník mezinárodního elektrotechnického veletrhu AMPER 2024

Veletrh AMPER (letos s podtitulem SMARTAND CONNECTED WORLD) se v České republice a na Slovensku díky pravidelné účasti firem na nejvyšší úrovni etabloval jako nejvýznamnější ...

Největší česká baterie je ve Vítkovicích

Akumulátor o výkonu 10 MW (o 30 % větším než má současná největší baterie v ČR) zahájil ostrý provoz 1. února 2024.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail