Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 284

Proč jezdit do lázní Jáchymov? Za radioaktivitou!

V roce 1906 položili v Jáchymově, v sousedství továrny na uranové barvy, základní kámen první lázeňské budově. Pod vedením balneologa MUDr. Leopolda Gottlieba se zde léčilo prvních třicet osob. Do první budovy otevřené v roce 1911 byly svedeny prameny z dolu Werner; sloužily k pitným kúrám. V roce 1910 začala akciová společnost v čele s hrabětem Sylva-Tarouccou stavět moderní budovu, která se otevřela v roce 1912 pod názvem Radium Palác a funguje dodnes. Ve své době patřil mezi deset nejluxusnějších hotelů v Evropě. V každém pokoji byla zavedena teplá i studená voda, telefon a elektrické zařízení k přivolání personálu. V letech 1918-1919 byl uveden do provozu Ústav pro ozařování, ve státní správě jsou lázně od roku 1924. V roce 1975 vyrostl nový ústav – Sanatorium akademika Františka Běhounka – a v roce 1992 sanatorium Curie. Celkem je dnes v lázních k dispozici 1 100 lůžek.

Fotogalerie (1)
Pohled na lázeňské budovy lázní Jáchymov (zdroj Shutterstock)

Léčebné lázně Jáchymov, a. s., léčí některé chronické choroby pohybového aparátu, ročně pomáhají vrátit zdraví téměř 20 000 pacientům z celého světa. Základem léčby je využívání jedinečného přírodního zdroje – termálních minerálních radonových pramenů. A právě radioaktivita je podstatou jejich léčebného účinku. Už středověcí horníci (v Jáchymově se před uranem dolovalo stříbro) věděli, že se v některých místech v dolech vyskytuje voda, která pomáhá proti revmatickým bolestem.

Radioaktivní prameny

Voda pro radonové koupele, nejdůležitější léčebnou proceduru, se čerpá ze čtyř pramenů obsahujících kromě radonu minerály Ca, Fe, Zn, Mn, Li aj. Na dvanáctém patře dolu Svornost, pravděpodobně nejstaršího uranového dolu v Evropě (od roku 1518), v hloubce 500 m pod zemí, prameny radonové vody vyvěrají. Radon je vzácný přírodní plyn vznikající radioaktivní přeměnou těžkého kovu rádia, má poločas 3,8 dní, vyzařuje záření alfa a jeho rozpad pokračuje přes sedm dalších radionuklidů polonia, olova a vizmutu až ke stabilnímu izotopu olova. Ve vodě pramenů je rozpuštěn. Aktivita vody ve vaně je 4 000 až 4 500 Bq/l, což je, pokud jde o přírodní zdroj, nejvyšší v Evropě.

Mechanismus účinku

Po pravdě řečeno, terapii alfa zářením dosud nikdo zcela nevysvětlil. Účinky však jsou prokázané klinicky. Lze je sledovat na nitrobuněčné, buněčné nebo předpokládat na orgánové úrovni. Všechno živé se na zeměkouli po miliony let vyvíjelo v prostředí radiace – ionizujícího záření. Organismy si tedy vybudovaly přirozené fyziologické reakce, které chrání buňky před radioaktivním poškozením, převážně posílením schopnosti regenerace. Reagovat do určité míry na ionizující záření aktivací svých regeneračních pochodů jsou tedy schopni i lidé. Dá se říci, že se dokáží určitým způsobem jak proti radiaci, tak i proti dalšímu fyzikálnímu a chemickému poškození buněk otužit. Při radonové koupeli je povrch těla vystaven sprše radonových alfa-částic, která spouští řetězec fyziologických reakcí. Průnik radonu do krevního oběhu je zanedbatelný. Biologický poločas (vyloučení radonu z těla) je dvacet minut, což je i vlastní délka radonové koupele.

Absorbovaná energie stimuluje uvnitř buněk aktivitu některých enzymů, regeneraci tkání a likvidaci škodlivých oxidativních stresorů (většinou volné radikály z chemikálií, z průmyslově zpracovaných potravin a znečištěného životního prostředí). Zvyšuje se tvorba hormonů (např. kortizolu), včetně protibolestivých, protizánětlivých a pohlavních. Aktivují se všechny složky imunitního systému. Tyto procesy nastartované během léčebného pobytu pokračují ještě asi 4 až 6 týdnů po poslední radonové koupeli. V těle dochází ke zklidnění bolestivých a zánětlivých potíží a zlepšení funkce všech složek pohybového aparátu – kloubů, svalstva, šlach a příslušného cévního i nervového zásobení. Účinek trvá ve většině případů déle než půl roku.

Klinické účinky

Nejdůležitější z klinických účinků radonových koupelí je účinek analgetický – potlačení bolesti u chronických bolestivých stavů pohybového aparátu. Účinek přichází po aplikaci nejméně deseti radonových koupelí. Je prokázaný i účinek antiflogistický (protizánětlivý), ovlivnění funkce imunitního systému přináší úlevu revmatikům. Koupele působí protialergicky, stimulací funkce nadledvinek. Ovlivňují rovněž příznivě krevní tlak u hypertoniků a je prokázáno i např. snižování hladiny cholesterolu, byť nevýznamné a velmi krátkodobé. Díky nastartování buněčných reparačních procesů jsou radonové koupele vhodné i pro lidi vyššího věku.

Koupele a procedury

Koupele se aplikují 6-krát týdně, doba jedné koupele je obvykle 20 minut, teplota vody 35 °C až 37 °C. Může být nižší, ale ne vyšší, protože pak koupel ztrácí účinnost – radon příliš rychle unikne z vody. Celková radiační dávka při aplikaci 18 koupelí při třítýdenní léčbě je 0,28 mSv (milisievertu). (Přírodní pozadí v Českých zemích se pohybuje kolem 3 mSv za rok.)

Jáchymovské krabičky

Zvláštní procedurou je tzv. brachyradiumterapie, známá jako „jáchymovské krabičky“. Téměř sto let stará léčba bolesti využívá analgetického účinku nízkých dávek gama záření a je používaná u pacientů s chronickými bolestmi páteře a velkých kloubů, s artrózou, osteoporózou a mnoha dalšími onemocněními, na které dostupné léky buď nezabírají, nebo je pacienti pro vedlejší účinky nemohou užívat. Tato forma léčby je světovou raritou, kterou kromě Jáchymova nikde neposkytují!

Princip je jednoduchý. Na bolestivý kloub, páteř či šlachový úpon se na šest hodin přiloží pouzdro neboli krabička, do které se vkládá radiofor – nosič obsahující léčebný radionuklid. Zářič není přiložen přímo na kůži, ale je od ní cca 2 cm vzdálen, aby se vyloučilo poškození kůže. Jde tedy o velmi pomalé, dlouhé a šetrné ozáření příslušného kloubu nebo segmentu páteře, které s určitým zpožděním pěti nebo šesti týdnů přinese pacientovi zmírnění bolestí až na několik měsíců a zároveň utlumí zánětlivé reakce, která obvykle bolesti nemocného kloubu provázejí.

Co se v Jáchymově léčí

Převážně chronická onemocnění pohybového aparátu.

  1. Choroby zánětlivé – revmatoidní artritida, spondylitis ankylosans, psoriatická artropatie.
  2. Degenerativní onemocnění páteře a kloubů – artrózy, vertebrogenní syndromy.
  3. Některé poúrazové stavy, stavy po operacích hybného systému (např. kloubní náhrady).
  4. Vegetativní labilita, neurocirkulační slabost (chladné končetiny, snadné kolapsy, zimomřivost, aj.), vyčerpanost u náročných povolání a regenerace u vrcholových sportovců, udržení funkčních rezerv organismu u roztroušené sklerózy nebo Parkinsonovy choroby v časném stadiu. Všeobecně tonizující vliv radonových koupelí je důvodem, proč lze za indikaci k léčbě označit i vyšší věk. Léčba celkově aktivuje organismus.

Jáchymovské léčebné prameny

pramen Curie

vydatnost 30 l/min

teplota 29 °C

obsah radonu 5 kBq/l

pramen C1

vydatnost 30 l/min

teplota 29 °C

obsah radonu 11 kBq/l

pramen Běhounek

vydatnost 300 l/min

teplota 36 °C

obsah radonu 10 kBq/l

pramen Agricola

vydatnost 10 l/min

teplota 29 °C

obsah radonu 20 kBq/l

Voda z pramenů se jímá do bazénu na 12. patře dolu Svornost, odtud se čerpá o 400 m výš do akumulační nádrže na patře Barbora, ze které se pak spouští na patro Daniel, po němž se radonová voda rozvádí potrubím o celkové délce asi 3 000 m do jednotlivých balneoprovozů.

Zdroje

http://www.laznejachymov.cz http://www.jedemedolazni.cz/galerie/tinymce/kestazeni/seminare/3MUDrSimekJachymovskaLazenskaLecbaMoznosti.pdf

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail