Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 284

ÚJV Řež pomůže léčit pacienty s rakovinou jater

Odborné renomé, letitá zkušenost s výrobou léčivých přípravků vysoké kvality a strategická pozice v srdci Evropy rozhodly ve prospěch českého technologického pracoviště ÚJV Řež, když se holandská společnost Quirem Medical rozhodovala, kam rozšíří výrobu svého přípravku pro léčbu pokročilé rakoviny jater. ÚJV Řež se tak stal teprve třetím spolupracujícím pracovištěm na světě, které přípravek nové generace s označením QuiremSpheres® připravuje. Výrobu tohoto přípravku, který je patentován holandskou společností Quirem Medical, zahájila koncem minulého roku Divize Radiofarmaka společnosti ÚJV Řež (dříve Ústav jaderného výzkumu), a to po ročních přípravách. Do budoucna by odtud měly putovat desítky až stovky šarží ročně k pacientům do celé Evropy i mimo ni.

Fotogalerie (2)
Příprava nového radiofarmaka QuiremSpheres® v laboratořích ÚJV Řež (zdroj ÚJV Řež)

Mikrosféry s radioaktivním obsahem

Přípravek QuiremSpheres® je založen na využití milionů mikrosfér obsahujících radioaktivní izotop holmium-166 (166Ho). Klinické studie prokázaly bezpečnost a účinnost holmia při léčbě neoperovatelných pokročilých nádorů jater. Beta záření z radioaktivního izotopu likviduje rakovinotvorné buňky přímo v nádoru a šetří tak okolní zdravé tkáně. Pro léčbu jaterních nádorů se ve světě běžně využívá izotop yttrium-90. Účinek mikrosfér s holmiem ale může lékař sledovat ihned po provedení léčby pomocí metody jednofotonové emisní tomografie (SPECT) nebo magnetické rezonance i ve velmi nízkých koncentracích, což umožňuje rychlejší a přesnější zhodnocení úspěšnosti léčby.

Výroba a transport musejí být co nejrychlejší

Výroba jedné šarže přípravku trvá, včetně procesu kontroly kvality, zhruba dvě hodiny. Protože poločas přeměny holmia-166 činí necelých 27 hodin (za tuto dobu klesne radioaktivita o polovinu), je nutné přípravek transportovat do nemocnice co nejdříve. První šarže vyrobená v Řeži putovala speciální kurýrní službou za pacientem do Holandska, do budoucna plánuje firma Quirem Medical zásobovat z Řeže i nemocnice v dalších evropských zemích. Divize Radiofarmaka technologické společnosti ÚJV Řež má v segmentu české nukleární medicíny silnou pozici. Ta vychází z více než čtyřicetileté zkušenosti s výrobou radiofarmak a především z vlastního výzkumného a výrobního zázemí, které tvoří centra pozitronové emisní tomografie (PET) v Praze, v Brně a nejnovější v Řeži. V současné době společnost zajišťuje produkci radiofarmaka fluorodeoxyglukóza (FDG) značeného fosforem-18 (18F) pro většinu trhu v ČR.

Výroba radionuklidy značených přípravků, splňující podmínky správné výrobní praxe, má u nás dlouhodobou tradici. Jsme rádi, že nově můžeme přispět ke zlepšení v oblasti léčby zhoubných nádorů jater,“ uvedl Patrik Špátzal, ředitel Divize Radiofarmaka ÚJV Řež. „V rámci přípravy na výrobu tohoto přípravku jsme v našem kontrolovaném pásmu vybudovali nové specializované, tzv. čisté, prostory pro laboratoře, partnerská společnost Quirem Medical dodala know-how a přístrojové vybavení pro výrobu a kontrolu kvality přípravků.“

Alena Rosáková

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail