Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 284

Indonésie vyvinula radiofarmakum pro diagnózu mimoplicní tuberkulózy

Zatímco ve většině rozvinutých zemí je tuberkulóza pod kontrolou, v rozvojových zemích patří k nejčastějších příčinám úmrtí. Jen v Indonésii se každý rok objeví 360 000 případů onemocnění a odhaduje se, že dalších 600 000 případů ročně zůstane neodhaleno. Detekce tuberkulózy napadající jiné orgány než plíce je obtížná. To se ale brzy změní, protože Národní jaderná agentura Indonésie (BATAN) ve spolupráci s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii ve Vídni vyvinula nové radiofarmakum pro včasnou detekci tuberkulózy.

Fotogalerie (2)
Horké komory pro přípravu radiofarmak v Národní jaderné agentuře Indonésie (BATAN) (Foto: M. Gaspar/IAEA, www.iaea.org)

Určení plicní tuberkulózy, její nejčastější formy, je možné už více než sto let díky tradičnímu rentgenovému snímkování. Rozpoznání mimoplicní tuberkulózy není jednoduché - existující metody jsou nespolehlivé, pomalé a invazivní - vyžadují odebírání vzorků z kostí pacientů, což je bolestivé a spojené s rizikem infekce, obzvlášť ve venkovských nemocnicích, kde není k dispozici odpovídající vybavení,“ říká Fadil Nazir, specialista na nukleární medicínu v BATAN Centru pro bezpečnost a radiační metrologii v Pasar Jumat v Jakartě.

Nová diagnostická technika

Nová technika vyvinutá v průběhu několika posledních let je mnohem přesnější a pro pacienta bezbolestná. Diagnostická metoda pomocí nukleární medicíny používá molekuly značené radionuklidem, které vyzařují nepatrné množství radiace, pro pacienta neškodné, ale dostatečné k tomu, aby jej zachytila citlivá gama kamera. Výsledky vyšetření jsou hotové během jedné až čtyř hodin.

Najít správnou molekulu

Radiofarmaka schopná detekovat tuberkulózu již existují, ale nejsou tak specifická, aby se dala použít pro klinické diagnózy. Klíčem k úspěšnému výzkumu bylo nalézt molekulu, která se váže specificky na bacil Mycobacterium tuberculosis. Tou molekulou je ethambutol. Molekuly ethambutolu se označí radioaktivním izotopem technecia 99mTc a vpraví do těla pacienta, kde se vážou k tuberkulózní bakterii. Citlivé měření gama kamerou pak přesně odhalí přítomné tuberkulózní ložisko. V roce 2018 publikovali vědci z BATAN a lékaři v Annals of Nuclear Medicine první důkazy o skvělé diagnostické schopnosti nové metody ve srovnání s tradičními metodami. „Je to velký úspěch, který podpoří naši vládu v její snaze o zlepšení diagnóz mimoplicních tuberkulóz v celé naší zemi.“ říká Nazir. Vymýcení tuberkulózy, která postihuje zejména chudé obyvatele, je jednou z vládních priorit v oblasti veřejného zdraví. Vláda si vytkla cíl eliminovat tuberkulózu, jako je tomu v rozvinutých zemích, do roku 2030.

Ethambutol

Další krok

Centrum pro radioizotopy a radiofarmaceutické technologie v Serpongu poblíž Jakarty nyní zahájilo proces licencování 99mTc-ethambutolu jako diagnostického radiofarmaka. Licenční proces zahrnující klinické zkoušky potrvá asi dva roky. Pokud bude úspěšný, bude Indonésie první zemí, která pro tento účel použije radiofarmakum.

BATAN produkuje radiofarmaka už 25 let

Značený 99mTc-ethambutol se připojí k rostoucímu repertoáru radiofarmak a diagnostických souprav, které BATAN produkuje díky největšímu indonéskému výzkumnému jadernému reaktoru. Radioaktivní komponenty a značkovače se produkují právě v tomto reaktoru, který BATAN provozuje. Po celé čtvrtstoletí využívá BATAN know-how MAAE. Spolupráce zahrnuje společné výzkumné a technické projekty, kurzy a školení v předních světových výzkumných centrech v Japonsku, Filipínách, Jižní Koreji, Thajsku a různých evropských zemích. MAAE také darovala gama spektrometr pro kontrolu kvality radiofarmak připravovaných v BATAN. „BATAN je jediným domácím výrobcem radiofarmak v Indonésii“, říká Wida Rahayu, projektový manažer Kimia Farma, státem většinově vlastněné firmy, která obchoduje s radiofarmaky vyrobenými v BATAN. Příkladem jsou sloučeniny užívané při diagnóze různých typů rakoviny, nemocí srdce, léky proti bolesti apod. Mnoho dalších sloučenin je nyní ve fázi licencování. Používají se v Jakartě a na centrální jávě, čili očekává se zvýšení jejich produkce pro uspokojení rostoucích trhů ve 265 milionové Indonésii (4. největší stát světa). MAAE připravuje nový projekt regionální spolupráce, v němž se zkušenosti BATAN budou sdílet s dalšími asijskými jadernými výzkumnými ústavy pro zajištění soběstačnosti v oblasti produkce radiofarmak.

Zdroj: https://www.iaea.org/newscenter/news/indonesia-develops-radiopharmaceutical-for-diagnosis-of-tuberculosis-outside-the-lungs

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail