Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 284

Jsou psi opravdu barvoslepí?

Psi vidí svět zvláštním způsobem. Ale není pravda, že by neviděli barvy, i když se tento omyl široce traduje. Vidí barvy stejně jako jejich páníčkové a paničky, jen nevidí tolik odstínů. Uvádí se, že lidské oko je schopno rozeznat až 10 milionů odstínů - díky třem druhům citlivých detekčních buněk  (čípků) na sítnici, které umožňují rozeznat široké rozpětí vlnových délek viditelného spektra. Psi však mají na sítnici jen dva druhy takových detekčních buněk.

Fotogalerie (1)
Já nic, já jen chtěl zjistit, jestli je to barevné taky uvnitř... (foto MD)

Jay Neitz, vědec zabývající se barevným viděním na Univerzitě ve Washingtonu, prováděl různé pokusy se psy a jejich vnímáním barev a došel k závěru, že jejich způsob vidění můžeme přirovnat k tzv. červeno/zelené barvosleposti. U lidí je to nejčastější forma barvosleposti, snížená citlivost na červené světlo vlivem chybějících nebo vadných tzv. dlouhovlnných čípků a nebo snížená citlivost na zelenou barvu vlivem chybějících nebo poškozených čípků citlivých na střední délku vln viditelného světla. Tyto poruchy způsobují problém rozlišovat mezi červenou, zelenou a oranžovou.

Některé barvy si psi umí "domyslet"

To, co většina lidí vnímá jako červené, vidí psi jako tmavě hnědé. Zelenou, žlutou a oranžovou vnímají jako odstíny žluté. To, co lidé vnímají jako modro-zelené, např. vodu, vidí psi šedě, fialové objekty vidí modře. Neitzův výzkum naznačuje, že psi používají k přesnějšímu rozlišení barev určitá vodítka, náznaky. "Dělají to stejně jako červeno/zeleně barvoslepí lidé - červené objekty se jim jeví tmavší než zelené. Proto tmavé jablko označí za červené a světlé za zelené," říká Neitz.

Psi vidí lépe než lidé

To, že lidé vidí víc barev, ale vůbec neznamená, že by měli lepší zrak, než psi. Vědci zjistili, že psi dokážou vidět i ve tmě. Stejně jako u lidí, i psí sítnice obsahuje vedle barvocitlivých čípků také tyčinky. To jsou světelné receptory citlivé na změny světla, tvarů a pohybu. A poměr tyčinek k čípkům je v psím oku mnohem vyšší, než v lidském. Vysoká koncentrace tyčinek umožňuje psům vidět lépe i za slabého osvětlení a také lépe detekovat každý pohyb. Psi mají také za sítnicí odraznou membránu zvanou tapetum, která odráží světlo nezachycené čípky a tyčinkami zpět na sítnici. To pomáhá psům lépe zachytit světelné rozdíly i za šera a tedy např. lovit i v noci nebo provozovat jiné noční aktivity.

Psi a kočky mohou vidět i v ultrafialové oblasti

Spektrum viditelného světla sahá od červené k fialové, za ní jsou pro lidské oko neviditelné ultrafialové vlny. O mnoha zvířatech, včetně psů a koček, je však známo, že v ultrafialové oblasti vidí. K čemu je jim to dobré? Např. sledovat stopy moči (to ocení např. hlodavci), vidět bílá zvířata na sněhu (užitečné pro polární kraje), vidět detaily květů rostlin (to potřebuje hmyz) pod.

Zdroje:

https://www.livescience.com/34029-dog-color-vision.html

http://www.livescience.com/46565-are-dogs-colorblind.html?cmpid=NL_LLM_weekly_2016-5-09-test

https://www.livescience.com/43461-cats-and-dogs-see-in-ultraviolet.html

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail