Medicína a přírodověda

Článků v rubrice: 284

Arktida v plamenech

Obrovské přírodní požáry letos pustošily Arktidu - velké oblasti severského lesa od Sibiře, přes Aljašku a severní Kanadu, až po Grónsko a Skandinávii. Uvolnily v roce 2019 více CO2 než v kterýkoliv jiný rok v posledních dvaceti letech, kdy bylo zahájeno jejich satelitní sledování. Požáry vypukly v severních bažinatých oblastech Sibiře začátkem června. V normálním případě takové požáry trvají jen několik dní, ale tentokrát některé z nich trvaly 6 týdnů. Výsledkem bylo rychlé uvolnění 121 megatun CO2, což bylo více, než tvořily belgické emise v roce 2017. Předcházející rekord v roce 2004 byl 110 megatun. Sezona arktických požárů trvá od července do srpna a požáry mohou pokračovat i o několik týdnů déle. Očekává se, že v budoucnosti budou arktické požáry ještě krutější a častější.

Fotogalerie (1)
Ilustrační obrázek (zdroj Pixabay)

Přirozený jev?

Lesní požáry jsou zde přirozeným jevem, většinou je zažehnou blesky. Šíří se, dokud je neuhasí déšť, nebo nedosáhnou k řekám, bažinám, pohořím s řídkou vegetací. Zdálo se, že severský ekosystém je poměrně dobře přizpůsoben, rychle se obnovuje vegetace, vracejí se zvířata i hmyz. Letos však tundra byla vysušena a požáry se šířily snáz a pomaleji uhasínaly. Oheň se šířil na sever, a tam přispíval k tání permafrostu. Smutné je, že letos zřejmě nebyla iniciace požárů na Sibiři úplně přírodní. Indicie napovídají, že se jedná o zahlazování stop po nelegální těžbě dřeva.

Megapožáry

V několika týdnech roku 2019 uvolnily požáry tolik emisí CO2, kolik činí celoroční emise např. ve Švédsku. Satelitní měření ukázala, že energie uvolněná požáry jen v červnu byla větší než energie v předcházejících devíti červnech dohromady. Naposledy zaznamenala tato oblast tak velké požáry před 15 lety. Satelitní snímky rovněž ukázaly, že některé hořící oblasti jsou větší než 100 000 hektarů, což lze označit za megapožáry. Na mořském ledu se z nich usazují saze a popel. Satelitní snímky zaznamenaly, že led v moři Laptěvů a ve Východosibiřském moři je v důsledku toho tmavší a tak absorbuje více slunečního tepla - což přispívá k dalšímu oteplování. Termín „sibiřský oheň“ je relativně nový vědecký fenomén a představuje zděšení a úžas. Stále ale není jasné, co je hlavní příčinou těchto požárů. Vzhledem k rozsáhlosti požárů a vzhledem k tomu, že více než 720 000 ruských občanů podepsalo petici, požadující bezodkladnou změnu liknavého přístupu, sem ruská vláda vyslala vojáky. V Krasnojarském a Irkutském kraji byl vyhlášen mimořádný stav.

Na Sibiři lehlo popelem téměř 15 000 000 hektarů lesa. Když k tomu přičteme vliv skleníkového plynu metanu unikajícího z tajícího permafrostu, vidíme, že se dostáváme do začarovaného kruhu. Požáry arktického lesa jsou nejen důsledkem globálních klimatických změn, ale zároveň se stávají i faktorem, urychlujícím oteplování naší planety.

Prameny:

Arctic Fire: New Scientist, 2019, č. 3241, s. 29/

The Arctic is on fire. New Scientist, 2019, č. 3238, s. 19

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/pozar-sibir-arktida-les-tezba-rusko-skandinavie.A190819_214802_zahranicni_rko

Václav Vaněk
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail