Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 216

První Vyšehradská solární (elektrárna)

Vyšehrad. Místo natrvalo spjaté s českou historií. Co známých a slavných dějinných událostí je s ním spojeno. Vzpomeňme jen, že jde o jedno z prvních historicky doložených slovanských hradišť na území dnešního hlavního města, místo pověsti o Horymírově skoku, později pevnost zachovaná až do dnešních dob. Vyšehradský hřbitov je i místem posledního odpočinku významných postav české historie. Politiků, umělců a dalších vlastenců. Na vlastním hřbitově, ale také v jeho zvláštní části – na Slavíně.

Fotogalerie (4)
Pohled na dům od Jedličkova ústavu

Historie i žhavá současnost
Na Vyšehradě je i známý Jedličkův ústav se školou a internátem, který se stará o výchovu tělesně postižených mladých lidí a jejich zapojení do praktického života. A právě naproti tomuto zařízení, v ulici, která ve svém názvu ukazuje blízkost Jedličkova ústavu, se nachází solární elektrárna, či spíše elektrárnička.
Její historie je velmi krátká a poměrně přehledná. Asi před dvěma lety si pan Dr. K., povoláním tlumočník (ano čtete správně, žádný elektroinženýr) snadno vypočítal, že ceny elektřiny rozhodně nebudou klesat, ale spíše růst, a že by se jemu a jeho rodině mohlo vyplatit pokrýt alespoň část své spotřeby elektřiny vlastní výrobou pomocí solárních panelů. Navíc v době, kdy spotřeba jejich domácnosti bude nulová, může dodávat elektřinu do sítí místního distributora, konkrétně PRE Distribuce, a. s. Realizaci takového projektu panu K. ulehčilo, že bydlí v půdní vestavbě v domě, který po restituci patří jejich rodině. K instalaci panelů na střeše tak potřeboval pouze vyjádření stavebního úřadu a PRE Distribuce. Další administrativa byla spojena s vyřízením licence ERÚ a registrací u operátora trhu s elektřinou.

Technologie
Důležité bylo také najít dodavatele vhodné technologie a její instalace. Na základě zjednodušeného výběrového řízení byla nakonec vybrána firma Sollaris, s. r. o., která projekt uskutečnila na klíč. Dnes je na střeše směrem k jihojihozápadu vidět 10 solárních panelů o celkové ploše 17 m2 Ty jsou schopné dodávat při slunečním svitu výkon max. 2100 W. Další částí systému tvoří:

  • střídač Solar MAX pro převod stejnosměrného proudu na střídavý proud 230 V
  •  
  • řídicí automatika pro připojení-přepojení na síť PRE Distribuce

  • měřicí systém výroby, spotřeby a prodeje.

Všechna tato zařízení jsou umístěna v chodbě domu, kde jsou dobře přístupná. Střídač je vybaven přehledným displejem, takže majitel i návštěvník může získat okamžitý přehled o aktuálním stavu výroby elektřiny.
Dnes, po prvních měsících provozu, může majitel „První Vyšehradské solární“ s uspokojením konstatovat: „Díky státní podpoře obnovitelných zdrojů je projekt ekonomicky návratný, udělali jsme první drobný krůček k energetické diverzifikaci a zvýšilo se naše vědomí, že nakládání s energií je věcí osobní odpovědnosti.“ Nezbývá než souhlasit, pan K. ví, o čem mluví.

Pavel Duchek
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail