Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 214

Energie, technika, fyzika (17)

Přichází podzim a začíná „foukat ze strnišť“. Aktuálně se tedy v dnešním dílu seriálu věnujeme energetickému i zábavnému využití větru, jak se s ním můžeme setkat na internetu.

Začneme zcela seriózně, na stránce Agentury pro podporu obnovitelných zdrojů energie. Na adrese www.czrea.org klikněte na sekci Obnovitelné zdroje energie a prostudujte si, jak to s tou větrnou energií vlastně je. Na doplnění si můžete zalistovat na stránce www.tzb-info.cz , opět v sekci Obnovitelná energie. O větrné elektrárně na východomoravském Hostýně (www.hostyn.cz, sekce Významné objekty světské) jsme se letmo zmínili už minule, dnes tedy pár konkrétních údajů:
  Elektrárna je v provozu od roku 1994, vyrobená elektrická energie se dodává do rozvodné sítě. Na stožáru vysokém 30m je trojlistá vrtule s průměrem 27m. Generátor o výkonu 225 kW je schopen dodat do sítě až 350 MWh energie ročně.
  A teď už je načase věnovat se hrátkám s větrem. Nejprve začneme přímo ve třídě. Na známé stránce fyzweb.mff.cuni.cz/piskac v oddíle Experimenty najdete pár vtipných fyzikálních pokusů s fénem: vyzkoušejte hlavně plachetnicový vozík, pokusy z aerodynamiky a různé typy anemometrů. Anemometrem se měří rychlost větru a tu budete potřebovat při populární podzimní zábavě, pouštění draků na drakiádách. Stránek věnovaných stavbě a „provozu“ draků je na internetu nepřeberně. Vybrali jsme na ukázku jen pár z nich, hlavně pro tak říkajíc „středně pokročilé“:
  Velmi důkladně a se zaujetím je zpracovaná stránka draci.webpark.cz. Zeširoka se zabývá problematikou řiditelných draků (konstrukce, provoz, akrobacie aj.) a najdete zde i podrobný plán na stavbu draka o rozpětí 2,4 m. Další českou stránkou je www.aikon.cz/draci/navody/index.php, na níž je uveřejněn velmi podrobný návod na stavbu mikrotenového draka s kapsami. Je možno stáhnout plánky nezbytné pro sestavení šablony, fotografie vedou konstruktéra krok za krokem až k úspěšnému cíli. Netroufnete-li si na draka s kapsami, zkuste mnohem jednoduššího na stránce mujweb.cz/zabava/drakiada.
  Draci (anglicky „kites“) všech typů brázdí i zahraniční oblohu, jak se můžete přesvědčit např. na stránce www.kite.com. Nejde sice o stránku s konkrétními plány, ale jako inspirace pro vlastní tvorbu je velmi užitečná. Pěkně zpracované plány originálních draků i s komentářem jsou k dispozici na stránce home.sprynet.com/~jmaxworthy/. A kdybyste cítili potřebu postavit ještě originálnějšího draka, obraťte se s důvěrou na adresu www.cit.gu.edu.au/~anthony/kites . Svůj model si na ní určitě vyberou i největší fajnšmekři. K těm méně běžným typům určitě patří UFO – draci, kteří nejenom létají, ale ještě navíc rotují kolem své osy. Nenechte vítr foukat ze strnišť „nadarmo“!

JaK
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail