Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 214

Informátor

Každý z nás to už někdy zažil. Svůj život definitivně ukončil některý z přístrojů, který je nutný pro normální chod domácnosti, například lednička nebo pračka. Co následuje? Běhání po obchodech, porovnávání různých značek, typů, jejich funkčních a užitných vlastností. Muži zkoumají zejména technické parametry, ženy převážně design. Ale i ony by se měly zajímat o to, jaké budou náklady na provoz spotřebiče v průběhu jeho života. A právě o provozních nákladech souvisejících se spotřebou elektřiny informuje tzv. energetický štítek.

Fotogalerie (2)
Ilustrační foto

V roce 2001 vstoupil v platnost zákon o hospodaření s energií, který zavedl povinné zveřejňování vybraných normovaných hodnot o provozu některých spotřebičů ve formě tzv. energetického štítku. O jaké spotřebiče se jedná? Zejména o „žrouty energie“: automatické pračky, bubnové sušičky, chladničky, mrazničky a jejich kombinace, myčky nádobí, elektrické trouby, elektrické ohřívače vody, zdroje světla, předřadníky k zářivkám či klimatizační jednotky. Na dobře viditelném místě musejí mít při prodeji umístěn štítek, obsahující několik údajů. Nejdůležitější informací je údaj o úspornosti vyjádřený stupnicí v podobě písmen A (nejúspornější) až G (nejméně úsporné). Z energetického štítku se dozvíme i jiné informace o dalších funkčních vlastnostech – u praček třeba o spo-třebě vody a hlučnosti, prací schopnosti, účinnosti odstředění atd. Štítek je povinný i v případě prodeje prostřednictvím katalogů nebo internetu.

CO BUDE DÁL?
V blízké budoucnosti dojde ke změnám v seznamu výrobků, které budou štítkovány, bude zařazena např. kancelářská a výpočetní technika, a od roku 2006 mají být vydávána vysvědčení o energetickém chování budov (nových i rekonstruovaných). Štítkování zasáhne i do oblasti výroby a prodeje elektrické energie. Spotřebitelé by měli získat informace minimálně o množství emisí CO2 průměrně obsaženém v jednotce elektřiny a o zastoupení jednotlivých zdrojů v elektřině spotřebované v minulém roce.

Testy versus skutečnost
Co když si koupíte nový domácí spotřebič, při jehož výběru jste postupovali velmi obezřetně včetně toho, že jste zvažovali a porovnávali údaje na energetickém štítku, ale on se projeví zcela neúsporně? Je nutné si uvědomit následující fakta: za prvé podmínky u vás doma rozhodně nejsou identické s podmínkami v laboratoři, kde byly normované hodnoty naměřeny, a za druhé záleží na zacházení se spotřebičem.

Jak správně šetřit energií?
Pokud jde o chladničky, měl by jejich prostor být využit alespoň ze 70 %. Je nevhodné dlouhé zevlování před otevřenými dvířky, protože námraza zvyšuje spotřebu energie až o 75 %! Vliv má i teplota vnějšího prostředí. Každý stupeň nad 20 % okolní teploty zvýší spotřebu energie o 6 %.
Pro snížení spotřeby energie při praní je nutné mít pračku dostatečně plnou, zvolit vhodný program a teplotu vody při praní. Tzv. úsporný program pro malé množství prádla spotřebuje téměř stejné množství energie i vody jako při praní plné pračky.
U myček nádobí stačí zvolit správný program a teplotu vody. Oproti mytí pod tekoucí vodou lze mytím nádobí pomocí myčky ušetřit až 60 % vody. O ušetřeném času ani nemluvě. Efektivnější jsou myčky na 12 a 14 sad nádobí, než myčky na 6, 8 či 9 sad.
Sušičky na prádlo jsou všeobecně vnímány jako velmi energeticky náročné. Pokud už se pro jejich koupi rozhodnete, zvolte raději ventilační (vyžaduje odvod vzduchu ven) než kondenzační typ.
Nejúspornější sporáky jsou se sklokeramickou deskou a halogenovou plotýnkou. Nejméně úsporné jsou kompaktní klasické plotýnky s tepelnou setrvačností. Poklice na hrnci ušetří až 50 % a tlakový hrnec až 80 % energie.

Eva Kepková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail