Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 215

Informační centrum na Hučáku Vás zve

Zájem o obnovitelné zdroje přilákal do Informačního centra na hradeckém Hučáku v loňském roce 14 159 návštěvníků, což je o 268 více než v roce 2013. Za dobu existence Centra od května 2008 do něj zavítalo 89 633 návštěvníků.

Fotogalerie (2)
Malá vodní elektrárna Hučák v noci (Foto: ČEZ)

 

Informační centrum Obnovitelné zdroje

Velcí i malí návštěvníci si v Centru mohou prohlédnout interaktivní expozice o obnovitelných zdrojích energií, o vlastnostech a využití větrné, vodní, geotermální, sluneční energie a energie vzniklé spalováním biomasy. Součástí prohlídek jsou i projekce tematického filmu „Malé vodní elektrárny na Labi“ nebo filmů „Obnovitelné zdroje“ a „100 let Šumavské energie“. K dispozici je kinosál s projekcí na velkoplošné plátno 12 x 3 m, které je dominantním audiovizuálním prvkem centra.
Informační centrum se těší velké oblibě hlavně mezi učiteli a žáky základních a středních škol. K jeho větší návštěvnosti přispělo i vyhlášení soutěží pro širokou veřejnost a zařazení IC do regionálního rozvoje mezi akce města Hradec Králové. V průběhu celého roku zde probíhají různé akce, jako například konference, semináře, přednášky, výstavy a jiné.
Součástí prohlídek je neméně zajímavá návštěva plně funkční malé vodní elektrárny v Hradci Králové zvané „Hučák“, která své výročí 100 let od spuštění výroby elektrické energie oslavila v roce 2012.

 

Malá vodní elektrárna „Hučák“ v Hradci Králové

Vodní elektrárna na řece Labi byla k provozu připravena již v roce 1911. První elektřinu dodala ke konci ledna 1912. Ve 20. letech minulého století se uskutečnila z důvodu zvýšení výkonu její rekonstrukce. V této podobě pracují všechna její soustrojí dodnes. Generátory jsou původní z roku 1912.
Tři soustrojí elektrárny využívají maximální spád 4,2 m, který zajišťuje přilehlý jez. Původní technologické zařízení vodní elektrárny, které tvořily tři Francisovy turbíny s přímým pohonem alternátorů o výkonu 300 koňských sil vybudované v roce 1911 firmou Kolben. V roce 1925 došlo k jejich výměně. Dnešní elektrárna obsahuje tři vertikální rychloběžné Francisovy turbíny s návrhovým průtokem 10 m3/s. Celý objekt vodní elektrárny je chráněnou technickou památkou.

 

Šárka Beránková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail