Obnovitelné zdroje

Článků v rubrice: 216

Soběstačný „ostrovní“ systém dodávky elektřiny

Česká fotovoltaická skupina Solek Group vyvinula a dokončila testování vlastního systému soběstačné výroby a dodávky elektrické energie a nyní s ním vstupuje na trh. Základem je fotovoltaická elektrárna o výkonu od 16 kWp do 9 MWp a hlavní součástí systému jsou akumulační baterie. V případě nefunkčnosti fotovoltaické elektrárny, například kvůli zasněžení, může systém využít dieselagregát. Testování z let 2010 až 2018   prokázalo, že je systém zcela soběstačný a zásobuje elektřinou odběratele od jednoho domu až po velký průmyslový areál nebo obec s až 15 tisíci domácností, aniž by potřeboval externí síť.

Fotogalerie (1)
FV instalace firmy Solek v dalekém Chile (zdroj Solek Group)

Ačkoli bylo testovací zařízení úspěšně spuštěno v Česku, obchodní nabídky předkládá Solek zatím jen na svém primárním trhu v Chile. Očekává, že letos uzavře první komerční projekty pro tento zdroj . O soběstačný systém projevili zájem na Velikočních ostrovech, které chtějí snížit závislost na dovozu fosilních paliv. Dalším cílem projektu je postupně odstavit dieselové agregáty, které budou po instalaci fotovoltaických panelů sloužit jen jako záložní zdroj. S rozvojem a zlevněním technologií akumulace (baterií nebo jiných systémů ukládání) budou zdroje na naftu úplně nahrazeny.

Zálohování dieselem je zatím nezbytné

Ekonomický model ukazuje na případu solární elektrárny o instalovaném výkonu 2,4 MWp s bateriemi o výkonu 2 MWh, že v podmínkách Chile činí návratnost zhruba 4 roky. V tomto případě systém nahradí domácí diesel agregát o výkonu 640 kW. „Díky nové generaci jak solárních, tak akumulačních technologií dokážeme nabízet řešení, která garantují nepřetržitou plynulou dodávku elektřiny,“ uvedl Zdeněk Sobotka, generální ředitel Solek Group. „Chile, kde úspěšně investujeme už pátý rok, je díky hospodářsko-politickým i přírodním podmínkám vhodnou destinací pro realizaci inovativních projektů s obnovitelnými zdroji energie. Doufáme však, že s dalším vývojem technologií a rozumně nastavenou regulací budeme schopni dosáhnout podobně efektivního řešení i v Česku.

Kromě „ostrovního“ systému, tedy bez připojení na vnější elektrickou síť, nabízí firma i systém hybridní, který dodává přebytky do distribuční sítě.

Solek od svého založení v roce 2010 realizoval v Česku, na Slovensku, v Rumunsku a Chile více než desítku projektů v oblasti fotovoltaických elektráren  o celkovém instalovaném výkonu přes 30 MW. Na chilském trhu plánuje výstavbu dalších až 250 MW.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail