Od čtenářů

Článků v rubrice: 14

Letní škola reaktorové fyziky – FJ/OH´2002

V srpnu proběhl další ročník letní školy reaktorové fyziky, jež nese jména dvou významných vědců a laureátů Nobelových cen Frédérica Joilota (Nobelova cena za chemii v roce 1935) a Otto Hahna (Nobelova cena za chemii v roce 1944). Jelikož jsem měl tu čest být jedním z 64 účastníků této pozoruhodné akce, mohu se nyní podělit se čtenáři Třetího pólu o své zážitky.

Fotogalerie (3)
Účastníci a lektoři letní školy reaktorové fyziky FJ/OH´ 2002

Profil FJ/OH Summerschool

FJ/OH je pokračováním letní školy Frédérica Joilota, která byla založena v roce 1995 Commissariatem a l´ Énergie Atomique Cadarache k podpoře vzdělávání v oblasti reaktorové fyziky. V současnosti školu společně organizují Forsungszentrum Karlsruhe a Commissariat a l´ Énergie Atomique Cadarache v podobě přibližně desetidenního kursu a je určena zejména pro studenty doktorandského studia a mladé vědecké pracovníky z výzkumných ústavů a jaderného průmyslu z celého světa. Zakladatelé a organizátoři FJ/OH - letní školy reaktorové fyziky si vytyčily dva úkoly, jež by mělo pořádání této akce splnit:

1. oslovit mladou generaci "jaderňáků" a "reaktorníků", aby se podílela na řešení optimálního ukončení palivového cyklu jaderných elektráren,
2. udržet vysoký standard znalostí z oblasti reaktorové fyziky a reaktorových technologií na takto zaměřených vysokých školách.

Vysoká odborná úroveň školy je garantována zejména výběrem lektorů a přednášejících, do jejichž rolí jsou pasováni významní vědečtí pracovníci z jaderného výzkumu, jaderného průmyslu a univerzit z celého světa. Pořadatelství této školy se každý rok střídá mezi Karlsruhe a Cadarache.

FJ/OH´2002 - ve víru transmutací na jihu Francie

Letošní ročník se konal ve dnech 21.8. - 30.8. v malebném prostředí historického komplexu Château, který se nachází nedaleko výzkumného ústavu v Cadarche na jihu Francie. V Château měli účastníci školy zajištěno ubytování a stravování na velmi vysoké úrovni, klimatizovaný přednáškový sál, místnost pro možnosti posterové prezentace a počítačovou místnost připojenou na Internet.
Téma pro letošní školu reaktorové fyziky bylo vybráno pod názvem "Transmutace jaderných odpadů a související inovační technologie". Jednalo se o soubor čtyřiceti přednášek rozdělených podle svého zaměření, do pěti následujících skupin:

1. Motivace a plány v oblasti transmutací odpadů.
2. Fyzikální aspekty a možnosti transmutačních technologií.
3. Urychlovačem řízené systémy a jejich komponenty:
- vysoce intensivní urychlovačové systémy,
- spalační terče,
- podkritické systémy.
4. Technologie a materiály - specifické problémy, týkající se transmutací:
- palivo a palivový proces,
- materiály,
- olovo/slitiny olova.
5. Jaderná data:
- experimenty a jejich vyhodnocení.

Každá přednáška trvala přibližně jednu hodinu a po ní byl samozřejmě dán studentům prostor k dotazům a k diskusi. Přednášející také poskytli všem studentům celou svojí přednášku v tištěné formě, rozšířené o řadu dalších zajímavých informací. Díky tomuto úctyhodnému počinu organizátoru jsme si krom vlastních poznámek odvezli ještě mnoho cenných materiálů popisujících zajímavá experimentální zařízení, průběhy a výsledky experimentů z oblasti transmutačních technologií, nově vyvinuté výpočtové kódy a výsledky výpočtových ověření experimentů.
Jak jsem již uvedl v úvodu, vysokou úroveň školy zajišťují zejména jednotliví lektoři, a proto je myslím na místě uvést alespoň některé organizace, jež zde měly své zastoupení v řadách přednášejících. O své zkušenosti a výsledky své práce se přijeli podělit zástupci CERNu, FRAMATOMu, JAERI, Argonne National Laboratory, Los Alamos National Laboratory, KTH Stockholm, CIEMAT Madrid, CEA Cadarache, Forschungszentrum Karlsruhe a mnozí další. Součástí školy byla také návštěva CEA Cadarache zaměřená zejména na prohlídku oddělení výzkumu paliv. Byla nám předvedena moderní měřící a výpočetní technika, jež se používá při výzkumu vyhořelého jaderného paliva. Největší zájem vzbudily laboratoře s horkými komorami, kde jsme byli přímými svědky práce s vyhořelým jaderným palivem v těchto zařízeních.

Nejen škola, ale i zábava

Aby se vážený čtenář nedomníval, že během letní školy se sejde několik šílených reaktorových fyziků, kteří se zavřou do přednáškového sálu a vyjdou z něj až na konci školy, musím zde uvést co vše pro nás připravili organizátoři pro rozptýlení a zpestření letního školení. Jako větší společenská událost se jevila v podstatě každá večeře v Château, kde pokaždé pro nás mistr kuchař přichystal nějaké to gurmánské překvapení a navíc není nad příjemné večerní posezení u dobrého francouzského vína s širokým výběrem francouzských sýrů. Většina z nás si také oblíbila tradiční francouzskou hru petanque, kterou jsme vydrželi hrát do pozdních večerních hodin za skromného osvětlení venkovní lampy. Víkend se odehrál ve znamení výletů, přičemž v sobotu jsme si mohli vybrat, buď návštěvu Marseille, nebo hlavního města Provence - Aix en Provence. V neděli jsme podnikli společný celodenní výlet do srdce Provence v okolí pohoří Alpill. Zde si na své mohli přijít znalci a obdivovatelé historie, přírody a dobrého vína. První zastávka byla nedaleko městečka St. Rémy de Provence, zde jsme si prohlédli antické sídliště Glanum, ve kterém se nachází řada vykopávek a části staveb z dob řeckého a římského období. Po té následoval odjezd do vesničky Les Baux de Provence, kde se nacházejí ruiny pohádkového sídla pánů z Baux, nejsilnější provensálské šlechty. Na závěr jsme navštívili vinný sklípek v Saragan, kde pro nás byla přichystána také ochutnávka kvalitních jihofrancouzských vín.
Závěrem mohu pouze konstatovat, že letní škola reaktorové fyziky FJ/OH´2002 se organizátorům nadmíru zdařila, ať již po stránce vědecké, tak i kulturní. Nelze nic jiného, než si přát více takovýchto akcí pro mladé odborníky z oblasti jaderné fyziky.

Jan Rataj
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail