Od čtenářů

Článků v rubrice: 14

Čápi s vzácným nákladem

Vidět čápa, jak nese v zobáku šátek s dítětem, je snad kromě pohádek nemožné. Ale co takový čáp z batůžkem? To už je o dost pravděpodobnější.

Fotogalerie (1)
Čáp černý (Zdroj Shutterstock)

Je vám u nás v prosinci zima? Řešení je prosté. Stačí odletět do teplých krajin Afriky. Tato rada by asi mnoha lidem nepomohla, ovšem čápi těchto bezplatných služeb zimního ubytování v teplém, prosluněném a potravou hýřícím prostředí využívají každoročně.
Některým vědců to nedalo a museli se s čápy také proletět. I když ve smyslu dosti obrazném. Jestli vám něco říkají jména jako Kryštof, Zuzana či Kristýna ve spojení s čápy, nemýlíte se. Takto byli pojmenovaní někteří ze sledovaných ptáků v projektu nazvaném Africká odysea. Tento projekt zaštítěný Českým rozhlasem probíhal od roku 1995 a pokračuje dodnes. Většina sledovaných jedinců již své zavazadla ztratila nebo skončila svou pouť tragicky jako čáp Václav, který byl před třemi lety zastřelen na jihu Itálie.

Nová sibiřská odysea

V současné době začíná nové dobrodružství čápů. Tentokrát jejich domovinou není Česká republika ale daleká ruská Sibiř. Vědci mají před sebou mnoho nezodpovězených otázek, jako například: Kam se vydávává přečkat zimní období sibiřská populace čápů černých ? Jak tito ptáci překonávají Himaláje ? Expedici českých vědců, která proběhla v letošním červenci, se podařilo po dlouhém a strastiplném hledání nalézt a označit tři čápy. Jména dostali podle rodu Romanovců - Roman, Petr a Kateřina. Vysílačky na jejich zádech zůstávají prozatím vypnuty. Aktivovány budou až se čápi vydají ke svému zimovišti.
Čáp černý je méně známější než jeho bílý bratr. Nežije totiž na komínech a elektrických sloupech, nýbrž skrytě v hustém lesním porostu či skalních oblastech. Naše populace čítá okolo 350 párů. V Evropě je jeho rozmístění nerovnoměrné, třeba ve Francii žije pouze pět až deset párů. Celá evropská populace čápa černého zimuje na africkém kontinentu mezi jižní hranicí Sahary a rovníkem. Zjistit kde přežívají zimu čápi ze Sibiře, je úkolem pro novou Sibiřskou odyseu.

 

Copak mají v batůžku?

Že by čápi svůj náklad neunesli, se nemusíte vůbec obávat, neboť tvoří pouhé tři procenta z jejich celkové hmotnosti (dospělý čáp černý váží okolo tří kilogramů). A co vlastně náplní onoho batůžku ? Náklad je velice cenný, obsahuje totiž pozemní i satelitní vysílače a ty spolu s bateriemi stojí sto tisíc korun. I způsob přenosu informací není nijak jednoduchý. Signál satelitního vysílače přijme družice amerického Národního úřadu pro oceány a atmosféru (NOAA), ta jej zprostředkuje pozemní centrále, kde se provedou složité výpočty a na konci je přesná zeměpisná poloha sledovaného ptáka.

Michal Šimíček
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail