Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Energie, technika, fyzika (8)

Kdo by neznal Jana Ámose Komenského a jeho průkopnický nápad s metodou „Škola hrou“? Jeho vzdělávací metoda nalezla ohlas také u autorů mnoha webových stránek a s několika zahraničními jsme se seznámili už v předchozích dílech.

Dnes si podrobněji prohlédneme jednu z mála českých s adresou http://kdf.mff.cuni.cz/piskac . Má titul „Školská fyzika převážně vážně“ a jedná se o velmi inspirující materiál, vytvořený středoškolským kantorem z brněnského gymnázia. Je zaměřena na praktickou aplikaci „školy hrou“ ve výuce fyziky, zejména na základní škole a v nižších ročnících víceletého gymnázia. Autor ji rozdělil do 10 kapitol, věnovaných experimentům s využitím jednoduchých pomůcek, vytvořených vlastníma rukama.
Experimenty: tato kapitola je převzata z dřívější verze stránek ( http://www.jaroska.cz ) a desítky původních pokusů jsou zde doplněny řadou dalších námětů. Už nemusíte „vyrábět“ náboj ebonitovou tyčí a liščí kožešinou, ale stačí “škrtnout“ upraveným piezoelektrickým zapalovačem plynu. Vyřazená disketová nebo CD mechanika neskončí v popelnici, ale stane se zdrojem řady zajímavých pokusů. Každý pokus je podrobně popsán nejen po stránce technické, ale je připojeno i vysvětlení jeho fyzikální podstaty.
Jak na to: spousta praktických kutilských rad, které se uplatní nejen při výrobě učebních pomůcek.
Vědecké hračky: toto téma je velmi populární na zahraničních stránkách a autor se z nich nechal inspirovat. Důležité však je, že všechny uvedené náměty jsou skutečně ověřené, doplněné obvykle sérií názorných fotografií. Napadlo by vás třeba, že zákony optiky se dají demonstrovat pomocí obyčejné potravinářské želatiny a laserového ukazovátka?
Na stránce pochopitelně nechybí ani rozsáhlý seznam fyzikálních odkazů a ukázky fyzikální tvořivosti autorových žáků. Z nich je zřejmé, že fyzika na gymnáziu „Jaroška“ nepatří k nejnudnějším předmětům...

JaK
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail