Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Energie, technika, fyzika (5)

Elektrostatika je nejstarším „elektrikářským“ oborem – její vědecké začátky spadají už do počátku 17. století. Zdálo by se, že dnes, v době jaderných elektráren a supervýkonných počítačů už elektrostatika hraje jenom podružnou roli. Opak je ale pravdou.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Prastaré poučky o přitahování a odpuzování elektrických nábojů dnes zažívají renesanci a aplikaci elektrostatiky najdeme i v těch nejmodernějších přístrojích. Namátkou – ve videokamerách, digitálních fotoaparátech, kopírkách a laserových tiskárnách, v lakovnách i odlučovačích popílku, piezoelektrické generátory jsou v našich mobilech i v ultrazvukových defektoskopech. Proto dnešní díl seriálu věnujeme právě elektrostatice:
Chcete-li se důkladně seznámit s konstrukcí klasických i moderních zdrojů elektrických nábojů, nalistujte stránku http://www.coe.ufrj.br/~acmq/electrostatic.html. Obrovské množství odkazů nabízí jak teoretické poučení, tak i podrobné návody na vlast-noruční výrobu některého z mnoha desítek – mnohdy konstrukčně velmi osobitých – přístrojů. Pokud si netroufnete na stavbu van de Graafova generátoru, zvolte jednodušší varianty přístrojů na stránce http://www.alaska.net/~natnkell/staticgen.htm. K jejich zhotovení stačí jen pár trubic z PVC, kousek kožešiny a jiné běžné materiály.
Výuka fyziky bez pokusů by byla pouhým biflováním. Velmi populární stránka http://www.ece.rochester.edu/~jones/demos přináší dostatek námětů nejen na elektrostatické pokusy, ale i na pokusy z ostatních oborů fyziky. Některé vámi vlastnoručně vyrobené pomůcky (třeba elektrofor, kondenzátor z CD nebo Franklinova blesková deska) by se mohly stát chloubou školního fyzikálního kabinetu! Pokud byste náhodou nenašli inspiraci na uvedených stránkách, zkuste ještě neméně populární stránku http://www.eskimo.com/~billb/emotor/vdg.html. Milovníci historie vědy a historických vědeckých přístrojů zvláště by neměli vynechat stránku http://ww1.arcsandsparks.com/webpages2/ />arcsandsparks. Fotografie stařičkých elektrostatických generátorů, kuriózních výbojových trubic nebo „lampových“ radiopřijímačů vyvolávají nejen shovívavý úsměv, ale i obdiv ke zručnosti a nápaditosti našich předků.
Elektrostatické odlučovače popílku v tepelných elektrárnách nebo teplárnách jsou dnes samozřejmostí. Zajímavý pohled na problematiku znečištění ovzduší nabízí univerzitní stránka
http://dc2.uni-bielefeld.de/dc2/abgas/. Podrobně je na ní popsáno několik desítek jednoduchých chemických pokusů s ekologickou tématikou a možná některý z nich zaujme i vás.

JaK
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail