Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Inteligence pejska Aibo

Vzpomínáte si na pejska Aibo? Na slavného prvního robotického psa? Pořizovaly si ho nejen rodiny jako hračku pro své děti, ale i osamělí lidé jako společníka. Jeho umělá inteligence nyní poslouží k měření spotřeby elektřiny domácností!

Fotogalerie (1)
Pejska Aibo uvedla SONY na trh v roce 1999

Společnost Sony chce použít umělou inteligenci vyvinutou pro Aiba do svých připravovaných systémů měření spotřeby všech domácích elektrických spotřebičů. V roce 2013 Sony založilo technologickou firmu Informetis Co., která vyvíjí systém kontroly spotřeby televizorů, chladniček a dalších zařízení. Systém současně umožňuje zobrazování údajů o okamžité spotřebě na smartphonech jejich uživatelů. To vše zvládne malá destička velikosti krabičky od cigaret připojená k rozvodné skříni domácnosti.

Informetis se rozhodla použít umělou inteligenci robopsa Aibo pro jeho skvělou schopnost rychle posoudit situaci, rozhodovat, správně reagovat a přitom se učit z vlastních zkušeností. V domácnosti umělá inteligence analyzuje elektrické proudy tekoucí přes domácí rozvodnou skříň.

Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) plánuje v Tokyu nasadit zkušebně systém v březnu 2015 do 300 domácností. Na základě sebraných dat pak společnost plánuje nabídnout uživatelům novou službu –poradenství, jak šetřit energií u každého konkrétního elektrospotřebiče.

(Podle The Asahi Shimbun, 22. 1. 2015)

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail