Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Zemská atmosféra on-line

Předpověď počasí aspoň na několik nejbližších dní zajímá určitě každého z nás. Serverů, poskytujících pestré meteorologické informace a z nich vyplývající předpovědi počasí, existuje na internetu mnoho. K nejznámějším patří například www.meteopress.cz, www.meteocentrum.cz, www.e-pocasi.cz, počasí.idnes.cz, yrno.cz/yr.no-pocasi atd. V tomto článku bychom chtěli čtenáře Třípólu upozornit na meteorologický server trochu jiného provedení. Aplikace na serveru www.ventusky.cz sice nabízí i klasickou předpověď počasí na několik nejbližších dní (dokonce v libovolném místě na zeměkouli), jeho unikátnost však spočívá v barevné vizualizaci modelu zemské atmosféry sestavené z aktuálních meteorologických dat. Aplikaci vytvořili pracovníci české společnosti InMeteo.

Fotogalerie (12)
Vizualizace teploty

Jednoduchá obsluha

K základní obsluze aplikace není třeba dlouze studovat návod – stačí nastavit výřez mapy a zvolit některou z deseti veličin, jako je teplota, tlak, rychlost větru, oblačnost atd. Zobrazí se barevně rozlišené hodnoty příslušné veličiny a „pod kurzorem“ se zobrazí i její číselná hodnota. Do formuláře však můžeme zadat přímo konkrétní místo (aplikace najde i naši nejmenší obec) a studovat meteorologickou situaci v něm. Ovládací prvky ve spodní části obrazovky umožňují pohyb po časové ose v rozmezí plus-mínus několik dnů. Různé parametry aplikace (animace, barvy, jednotky) a způsoby jejího ovládání je možné nastavit v položkách „Nastavení“ a „O webu“.

Zobrazení dynamiky dějů

Vizualizace a barevné odlišení hodnot meteorologických veličin především poskytují působivý a dech beroucí pohled na dynamiku dějů v zemské atmosféře. Snadno si ověříme řadu pouček, které známe z hodin zeměpisu, fyziky či ekologické výchovy, např:

  • jakým směrem vanou větry v oblasti tlakové výše a níže,
  • jak Golfský proud ovlivňuje teplotu v nejsevernějších oblastech Evropy,
  • jaké teploty panují v přímořských oblastech a ve vnitrozemí,
  • jaká je oblačnost a srážky v oblastech vysokého a nízkého tlaku,
  • jaký je převážný směr pasátů severně a jižně od rovníku.

Možná si vybavíte silné mrazy, které na našem území panovaly okolo letošního 8. ledna. Meteorologická situace toho dne je zachycena na obrázku teplot v Evropě večer 8. ledna 2017. V oblastech střední Sibiře klesaly teploty i pod -40 °C a proud mrazivého vzduchu několik dní zasahoval až do střední Evropy. Ve slovenských pohraničních horách klesla rtuť teploměru až na -25 °C. Ve stejnou dobu „zajistil“ teplý Golfský proud příjemnou teplotu +8 °C v Irsku a pod nulu neklesla teplota ani v oblasti severoruského Murmansku!

Škoda, že aplikace neumožní nastavit libovolné datum, ale jen několik dnů před aktuálním datem a po něm. Na výzkum atmosférických jevů v jiném ročním období proto bohužel „nemáme nárok“, takže třeba na dramatické děje v atmosféře během hurikánů si budeme muset počkat až do září. A do té doby můžeme na monitoru s obdivem vychutnávat neustále se měnící takřka umělecké obrazy naší atmosféry.

Další informace k tématu

Podrobnosti o metodách předpovídání počasí s využitím numerických modelů zemské atmosféry si můžete přečíst v rozsáhlém a zajímavém rozhovoru s vedoucí oddělení numerických předpovědí Českého hydrometeorologického ústavu doktorkou R. Brožkovou, který najdete na adrese www.3pol.cz/cz/rubriky/rozhovory/1271-aladin .

Jaroslav Kusala
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail