Počítače a internet

Článků v rubrice: 105

Project Debater - umělá inteligence diskutuje na odborné téma

V prostorách společnosti IBM Watson West v San Francisku proběhla první živá veřejná debata mezi systémem umělé inteligence (AI) a člověkem. AI systém z dílny IBM pojmenovaný Project Debater a přebornice v debatování Noa Ovadia měly za úkol si připravit argumenty pro a proti na téma: „Měli bychom finančně podporovat průzkum vesmíru.“ Obě strany poté přednesly čtyřminutovou úvodní řeč, následně se čtyři minuty věnovaly protiargumentům a nakonec vše ve dvou minutách shrnuly.

Fotogalerie (1)
IBM experimentální systém umělé inteligence Project Debater vlevo, profesionální debatér Dan Zafrir vpravo. (Zdroj IBM)

Project Debater předestřel ve své úvodní řeči několik faktů podporujících danou myšlenku. Například zmínil, že průzkum vesmíru je pro lidstvo přínosný, protože pomáhá posouvat vědu kupředu a podněcuje v mladých lidech nevšední způsoby myšlení. Izraelská mistryně v debatování z roku 2016 Noa Ovadia prohlášení oponovala s argumentem, že vládní dotace se dají využít lépe, například na podporu vědeckého výzkumu přímo na Zemi. Project Debater si vyslechl její odůvodnění a přednesl své protiargumenty. Oponoval například tím, že případné technologické a ekonomické přínosy průzkumu vesmíru převažují nad přínosy jiných vládních výdajů. Po závěrečném shrnutí od obou stran proběhl bleskový průzkum, ve kterém zastávala většina diváků názor, že Project Debater obohatil jejich znalosti více než jeho lidská soupeřka.

Co a proč proběhlo

Systém umělé inteligence debatoval s profesionální debatérkou, vyslechl si její argumentaci a přesvědčivě reagoval vlastními odůvodněními, která nebyla připravena předem. Snažil se přesvědčit publikum, aby zvážilo jeho stanovisko na toto kontroverzní téma.

Téma pro první prezentaci této technologie vybralo IBM s ohledem na co nejsmysluplnější debatu. Project Debater v něm ale nebyl nijak dopředu proškolen. Cílem projektu je s postupem času začít systém využívat ve vhodných oblastech i v méně prověřených tématech.

Project Debater odráží současnou snahu IBM Research vyvinout rozšířenou AI, která získává znalosti z celé škály oborů a zvyšuje lidskou inteligenci. AI asistenti pro nás už teď odvádějí velmi užitečnou práci díky své schopnosti sofistikovaně vyhledávat klíčová slova a reagovat na jednoduché otázky nebo požadavky (například „kolik uncí je v jednom litru?“ nebo „zavolej mámě“). Project Debater se ale vydává do neprobádaného území: vstřebává obrovské a rozmanité soubory informací a názorů, aby pomohl lidem vystavět přesvědčivou argumentaci a dělat rozhodnutí podložená dostatkem informací.

IBM Watson

Technologie Project Debateru se zakládá na schopnostech systému IBM Watson, který už dnes desítky společností využívají k získávání nových poznatků z rozsáhlých souborů interních dat. Debater používá API systém Watson pro převod řeči na text a bude také přispívat ke zlepšování jeho pokročilých jazykových a dialogových funkcí. Za šest let vývoje této nové technologie od roku 2012 vybavil globální tým IBM Research vedený laboratoří v izraelské Haifě Project Debater třemi dovednostmi, které nemají v oblasti AI obdoby: zaprvé psaním a přednesem projevů s využitím dat. Zadruhé poslechem s porozuměním a schopností odhalit v dlouhé nepřerušované promluvě skrytá klíčová tvrzení. A zatřetí modelováním lidského rozhodování do jedinečného znalostního grafu, který umožňuje strukturovanou argumentaci.

Otázky a odpovědi

Proč bychom měli učit stroj debatovat? Debatování má svůj počátek nikoliv v konfliktu a soupeření, ale v demokracii a diskusi. Debata zlepšuje rozhodovací proces, pomáhá vážit pro a proti, hledat nové myšlenky. Je základem civilizované společnosti. Nedebatujeme jen proto, abychom druhého přesvědčili, ale abychom si rozuměli a navzájem se od sebe něco naučili. Věříme, že v budoucnu nám budou stroje schopné pomáhat v rozhodování.

Jak se stroj učí debatovat? Ve skutečnosti se to neučí, ale je hodně dobrý v pohotovém vytváření přesvědčivých výroků na základě dostupných dat. Má přístup k masivnímu souboru informací včetně mediálních.

Jak stroj formuluje argumenty? K danému tématu prohledá obrovské množství informací, najde nejdůležitější body a důkazy, které téma podpoří nebo naopak vyvracejí, a pak vybírá nejpřesvědčivější a nejvěrohodnější argumenty aby z nich vytvořil kompletní přesvědčivý příběh.

Mohl by debatovat sám se sebou? Stejně jako člověk, může snášet argumenty pro obě strany problému. K danému tématu najde pro a proti. Protože je to stroj, je nestranný, neexitují pro něj "správná" a "nesprávná" strana problému.  Je navržen tak, aby pomáhal lidem rozšířit mysl a vidět víc než jen jednu stránku problému.

Čím je Project Debater unikátní? Je založen na třech unikátních schopnostech. První je zápis řeči a její přednes, nebo schopnost automaticky vygenerovat celou řeč a podat ji přesvědčivě. Druhá je schopnost naslouchat a porozumět dlouhému proslovu lidského oponenta. Třetí je systémová schopnost modelovat a formulovat argumenty, což je založeno na unikátním znalostním grafu.

Více informací se o Project Debater dozvíte na blogu IBM zde: https://www.ibm.com/blogs/research/2018/06/ai-debate/

Zdroj: https://www.fastcompany.com/40585086/meet-the-ai-that-ibm-research-is-teaching-to-debate-human-beings

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail