Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Spoříme energii při vytápění

Třípól je časopis popularizující vědu a techniku. To ale neznamená, že by se měl zabývat jen vědeckými objevy na pokraji science-fiction. Naopak! Pokládáme za povinnost vysvětlovat vědu a techniku v běžném každodenním životě. Teď, na prahu zimy, je právě nejlepší příležitost, jak vysvětlit fyzikální zákonitosti týkající se vytápění. Náklady na vytápění se u běžného rodinného domu nebo bytu pohybují ročně v řádu desetitisíců, proto se rady, jak za vytápění ušetřit, vždy hodí. Jak ulehčit peněžence jsme se zeptali Ing. Jaroslava Morského, technického specialisty firmy VIADRUS, českého výrobce kotlů a radiátorů.

Fotogalerie (2)
Důležitý pomocník při úsporách - termostat

 

S každým stupněm navíc stoupá spotřeba

Klíčovou zásadou pro šetření energie při vytápění je netopit více, než je třeba. S každým stupněm navíc stoupají celosezónní náklady až o 6 %. Pokud tedy budete mít místo průměrných 20 °C v domě např. 25 °C, připravte se na téměř třetinový nárůst spotřeby paliva. Důležité je přitom umět teplotu v místnosti správně měřit a regulovat. Ideální je použití termostatických hlavic na topných tělesech, případně pokojového termostatu. Oba typy regulace by se ale neměly používat současně v jedné místnosti. „Stále se setkáváme s tím, že spotřebitelé mají v jedné místnosti radiátory s termostatickou hlavicí i termostat. Velmi často se potom stává, že teplotu regulují na termostatické hlavici, která, pokud její okolí dosáhne požadované teploty, uzavře přívod topné vody do radiátoru. Ale termostat nepřestává vysílat signály ke kotli, že je třeba stále topit. A kotel tak zbytečně ohřívá vodu,“ uvedl Jaroslav Morský z firmy VIADRUS a dodal: „Pokud již někdo má nainstalovány v jednom pokoji oba regulátory, doporučuji otevřít hlavice radiátorů naplno a regulovat teplotu pokojovým termostatem.“

 

Plynulé vytápění je šetrnější než tzv. nárazové.

U plynulého vytápění udržujeme stabilní teplotu topné vody např. 40 °C a dohříváme maximálně o 5 °C. Udržujeme tím i stabilní teplotu v místnostech a nedochází k vychladnutí vzduchu, zdí a podlahy. Při nárazovém vytápění, kdy při pocitu chladu ohřejeme topnou vodu na 80 °C a po vyhřátí místností necháme opět vychladnout např. na 30 °C, dochází jen k ohřátí vzduchu, ale zdi a podlahy nestačí naakumulovat potřebnou teplotu a rychle vzdušné teplo pohlcují.

 

Špatná izolace znamená vždy tepelné ztráty

V několika posledních letech se výrazně zvýšil podíl nemovitostí se zateplenou fasádou a dobře izolujícími okny. Jak ale upozorňují odborníci, tepelné ztráty vznikají i uvnitř budov. Pokud je například špatně izolované potrubí v kotelně, sklepě nebo dalších nevytápěných místnostech, mohou se tepelné ztráty z těchto neizolovaných rozvodů vyšplhat až na 50 %. Dříve se na rozvod tepla používalo masivní železné potrubí, v rozvodech starších domů tak běžně koluje 300 až 400 litrů vody. Čím větší je objem potrubí, tím vyšší je jeho potenciální tepelná ztráta.

 

Správně nastavený kotel ušetří tisíce

Každý kotel by měl před topnou sezónou zkontrolovat a nastavit revizní technik. Tato investice se vám během několikaměsíčního provozu vrátí. „Sazemi zanesený tepelný výměník znamená snížení účinnosti kotle o deset procent, přestože uživatel si na první pohled ničeho nevšimne,“ upozorňuje Jaroslav Morský a dodává: „V případě plynového kotle staršího deseti let se prakticky vždy vyplatí jej nahradit novým – kondenzačním. Ve VIADRUSu jsme spočítali, že investice do nového kondenzačního kotle se vrátí do 4 let, a to i bez dotací.“ Cena zařízení využívajících kondenzaci v posledních letech klesla a aktuálně začíná těsně nad hranicí 20 tisíc korun, za které je možné pořídit například plnohodnotný kondenzační kotel NAOS s účinností spalování 105 %. U kotlů na pevná paliva je velkým omylem představa, že pokud kotel nejede na plný výkon, má nižší spotřebu. Tyto kotle jsou ale optimalizovány pro maximální výkon. Výrobci proto doporučují ke kotli na pevná paliva instalovat akumulační nádrž, která akumuluje přebytečné teplo a udrží jej až několik dní.

 

Stínicí technika

Další účinný způsob úspor tepla je instalace tzv. stínicí techniky. Myslí se tím různé druhy rolet a žaluzií. Ačkoliv bývá běžně spojováno zejména s ochranou soukromí a zabezpečením, kvalitní stínění dnes umožňuje omezit úniky tepla a snížit náklady na vytápění až o 10 %. Obrat v obchodu se stíněním se během posledních tří let zvýšil více než o třetinu. Zdvojnásobil se také počet domácností, které používají motorické ovládání stínění.

 

Jedním z hlavních důvodů, proč se poptávka po inteligentním řízení v oblasti stínicí techniky stále zvyšuje, je úspora energie na vytápění domu. „Z celkového počtu instalovaných prvků stínicí techniky, je zhruba 30 % řízeno automaticky pomocí čidel nebo časové automatiky,“ sdělila Hana Pobořilová, marketingová manažerka společnosti Somfy, která vyrábí a distribuuje pohony a řídicí systémy pro stínicí techniku.

Celkový účinek stínicí techniky zefektivňují právě elektrické pohony. Experti se shodují, že díky elektrickým pohonům předokenních rolet lze v zimních měsících na vytápění domu uspořit až 10 % energie. Při nízké venkovní teplotě se předokenní rolety automaticky zavřou a vytvoří před okny dodatečnou tepelnou izolaci. Toto je velice výhodné využívat i například při nízkých nočních teplotách a zabránit tak zbytečnému úniku tepla. Naopak, když v zimě svítí slunce, předokenní rolety se vytáhnou a pomohou tak vyhřát interiér domu či bytu. Pokud se rolety na noc zavírají, místnost vychladne zhruba jen o 1,5 °C. Pokud rolety zavřené nejsou, teplota se sníží až o 3°C.

K zlepšení tepelné izolace a úspoře tepla přispívají významně také meziokenní rolety a vnitřní závěsy zatažené přes okna. Nesmějí však zakrývat radiátory, které většinou pod okny jsou.

O Sdružení výrobců stínicí techniky a jejích částí

Cílem Sdružení výrobců stínicí techniky a jejích částí je stát se garantem profesionality na trhu stínicí techniky, informovat širokou veřejnost o výhodách použití kvalitní stínicí techniky, a to především v úsporách energie. Dalším cílem sdružení je spolupracovat s odbornou veřejností, architekty, projektanty a také akademickou obcí na nových vývojových projektech a zasadit se o plnohodnotné postavení moderních technologií stínění ve státních programech, například v programu Zelená úsporám a legislativě.

 

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail