Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Když se doma zeptám, nikdo mi neodpoví...

Protože se mi na vysněnou Vysokou školu podařilo dostat až na čtvrtý pokus, jsem ve svých pětadvaceti letech stále ještě student. Musím za sebe platit zdravotní i socialní pojištěni sám nebo je za mě jako za studenta platí automaticky stát? A týkaji se mě vůbec obě pojištěni? Konzultoval jsem dotaz se spolužáky, ale každý mi radí něco jiného, tak mám strach, abych něco nezanedbal. Petr Černý, Brno, student VŠ 25 let.

Fotogalerie (1)
(Ilustrace Shutterstock)

Vaši otázku je nutno rozdělit na dvě části:

1. Povinnost platit zdravotní pojištění. Tato otázka je upravena zákonem č. 550/1991 Sb., o všeobecném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Podle § 6c odst. 1 tohoto zákona je plátcem pojistného za nezaopatřené děti stát. Kdo spadá do kategorie nezaopatřených dětí upravuje § 11 odst. 1 zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů. Podle tohoto ustanovení je „nezaopatřeným dítětem“ student VŠ do věku 26 let.

Závěr: Zdravotní pojištění za Vás platí stát. Po dovršení věku 26 let však máte povinnost platit pojistné na zdravotní pojištění sám.


2. Povinnost platit sociální pojištění. Zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociálním zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, upravuje povinnost platit “pojistné na sociální zabezpečení”. To zahrnuje tři složky: pojistné na důchodové pojištění, pojistné na nemocenské pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti:
a) povinnost platit pojistné na důchodové pojištění je závislá na tom, zda jsou splněny podmínky podle zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Studium na VŠ se považuje za účast na důchodovém pojištění podle § 5 odst. 1 písm. m) tohoto zákona, avšak pouze do doby, kdy student VŠ dosáhne věku 24 let.
b) povinnost platit pojistné na nemocenské pojištění je upravena jednak zákonem č. 54/1956 Sb., o nemocenském pojištění zaměstnanců, ve znění pozdějších předpisů, a jednak § 145a a násl. zákona č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů. Student VŠ, který nevykonává žádnou výdělečnou činnost, povinnost platit toto pojistné nemá.
c) povinnost platit příspěvek na státní politiku zaměstnanosti mají pouze osoby uvedené v § 3 citovaného zákona č. 589/1992 Sb. v souvislosti se svojí výdělečnou činností.

 

Závěr: Povinnost platit pojistné na sociální zabezpečení nemáte. Po dovršení věku 24 let se však studium na VŠ nezapočítává do doby účasti na důchodovém pojištění podle uvedeného zákona č. 155/1995 Sb.

 

Marek Uhlíř
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail