Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Tesla baterie Powerwall

Elon Musk, šéf automobilky Tesla Motors, představil 30. dubna nový ambiciózní produkt firmy – velkokapacitní baterie pro domácí skladování elektřiny. Domy i kanceláře, které odebírají elektřinu ze solárních panelů, si díky nim mohou uskladnit přebytečnou elektřinu z období, kdy svítí slunce, a využít ji kdykoli, kdy je pod mrakem, nebo i v noci.

Fotogalerie (1)
Internetová stránka, kde si hned můžete baterku domů koupit...

Naším cílem je od základů změnit způsob užívání energie,“ prohlásil Elon Musk. I když princip baterií neprozradil, lze podle Jordi Cabana, profesora chemie na Universitě v Illinois, který studuje nové materiály pro baterie, odhadnout, že nejde o žádný revoluční koncept. „Nebude to příliš odlišné od baterií, které montují Tesla Motors do svých elektromobilů," uvedl.

Základní technologie

Powerwall, domácí baterie za 3 500 dolarů, může uskladnit až 10 kilowatthodin elektřiny. Uvážíme-li, že fén na vlasy má příkon kolem 1 kW, vysavač 1,5 kW a elektrický sporák několik kW, vydrží nový systém jen na několik hodin. Baterie je široká asi 80 cm, vysoká 1,4 m a hluboká okolo 18 cm. Snadno se instaluje a je možné ji připojit na internet tak, aby uživatel mohl sledovat svou spotřebu.

Druhý produkt – Powerpack – je určen pro kanceláře. Jeho cena ještě nebyla zveřejněna. Uvnitř skrývá druh Li-Ion (lithium iontové) baterie s katodou tvořenou oxidy niklu, manganu a kobaltu. Když se baterie nabíjí, lithiové ionty se pohybují od katody vodivou iontovou kapalinou na anodu tvořenou grafitem. Když se baterie vybíjí, ionty lithia driftují zpátky na katodu. (O Li-Ion bateriích jsme psali v Třípólu zde: http://www.3pol.cz/cz/rubriky/prakticke-informace/1677-li-ion-baterie) Různí výrobci a různé typy těchto baterií experimentují s geometrií a s poměrem oxidů ve směsi, základní chemický proces je u všech stejný.

Opravdu změna způsobu užívání energie?

Powerwall umí uložit méně energie, než typická Tesla baterie Model S battery. Navíc elektromobily pohání stejnosměrný proud, zatímco v baterii pro domácí použití musí být konvertor na proud střídavý. Trh s domácími bateriemi však přesto nový produkt ovlivnit může.

Nápad skladovat elektřinu ze solárních panelů není nový. Většina lidí má levnější baterie s nižší kapacitou, jejichž úlohou není kontinuálně zásobovat celý dům. Mnoho lidí se solárními panely na střechách také prodává přebytky elektřiny do veřejné sítě, ke které jsou stejně připojeni. V případě výpadku elektřiny (blackoutu) používají levnější plynové nebo benzinové generátory elektřiny. Z čistě ekonomického pohledu proto zatím domácí baterie nic převratného nepřinášejí.

Tesla exceluje v designu, marketingu, obalové technice. Stejně jako se svými elektromobily vytváří odvětví luxusních futuristických aut, může i s těmito bateriemi vytvořit nový trh. Otázka je, kolik mužů se rozhodne udělat dojem na své partnerky právě domácí baterkou.

(Podle TechNewsDaily)

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail