Praktické informace

Článků v rubrice: 83

Blíží se zima, šetřete energií!

Ve skutečnosti úspory energie nejsou žádná věda, stačí jen trochu změnit své chování. Před nástupem zimy je vhodné připomenout si některé konkrétní rady, proto Třípól přidává do diskuse na téma energetické úspory i své polínko. Vloni touto dobou jsme psali o úsporách při vytápění (http://www.3pol.cz/cz/rubriky/prakticke-informace/1144-sporime-energii-pri-vytapeni), letos se podíváme na koupání, praní a vaření.

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto (zdroj Shutterstock)

Koupelna

Koupelna je místo, které značně ovlivňuje naši spotřebu energií. Každý den zde průměrná domácnost spotřebuje zhruba 112 litrů vody. Navíc na její ohřev vynaložíme celkem 19 % energie.

Místo koupele sprcha a ušetříte až 120 litrů

Češi za jednu koupel spotřebují průměrně až 150 litrů vody, u luxusní rohové vany i 200 litrů. Jak praví známá rada, přednost sprchy před koupelí znamená snížení spotřeby až o 120 litrů. Již méně lidé však ví, že zásadní vliv na úsporu ve sprše má sprchová hlavice. Starší typy hlavic spotřebují i 20 litrů za minutu. Používáním úsporné hlavice se spotřeba může snížit dokonce na 6 až 8 litrů za minutu, aniž bychom pocítili rozdíl při sprchování. Další možností je aplikace univerzálního sprchového šetřiče vody, díky kterému lze nastavit průtok vody od 6 až do 14 litrů za minutu. Pro maximální úsporu se doporučuje používat úsporné sprchové hadice vybavené stop ventilem, které umožňují snadné vypnutí a opětovné zapnutí sprchy během sprchování.

Víte, že: Jedna koupel vyjde přibližně na 12-20 korun, sprcha na 4-7 korun?

Při čištění zubů zastavujte vodu

Osvědčeným pomocníkem při úspoře v koupelně je perlátor, který lze snadno našroubovat na vodovodní baterii. Perlátor míchá vodu se vzduchem. Proud vytékané vody tak získá na objemu, přičemž se spotřeba vody sníží až o polovinu. Důležitá je také pravidelná kontrola vodovodní baterie. V případě, že kohoutková voda samovolně odtéká, promrháme přibližně 90 litrů vody týdně. Doporučujeme také vyměnit kohoutkovou baterii za pákovou, spotřeba vody se sníží až o 30 %. Pákové a termostatické baterie jsou úspornější než klasické vodovodní kohoutky, protože požadovanou teplotu nastavíte rychleji a vody tolik neodteče.

Zásadní chybou, které se Češi též často dopouštějí, je čištění zubů při puštěné vodě. Pokud necháme téct vodu po celou dobu, což jsou v průměru dvě minuty, vyteče až 20 litrů vody. Jestliže si čistíme zuby třikrát denně, roční náklady se mohou vyšplhat přibližně na 1 700 korun. Proto se obecně doporučuje zastavovat vodu nebo používat při čištění zubů kelímek, u kterého spotřebujeme pouze okolo dvou decilitrů vody.

Víte, že: Necháte-li kohoutek kapat, proteče umyvadlem při 10 kapkách teplé vody za minutu přibližně 40 litrů vody za týden, což je ztráta 3 kWh energie? Na vodném a stočném bychom pak za rok platili zbytečně za dva krychlové metry vody.

Tlačítkem na poloviční splachování snížíte spotřebu vody z 10 na tři litry

Druhým místem, kde se spotřebuje nejvíce energie, je toaleta. Na jedno spláchnutí plné nádržky se spotřeba vody vyšplhá i na 10 litrů. V případě, že toaleta navíc protéká, za den spotřeba vody dosáhne na více než 150 litrů. V tomto případě je nutné vyměnit těsnění. Pokud v domácnosti žije více mužů, je vhodné zvážit i investici do pisoáru. Spotřeba na jedno spláchnutí je ve finále mnohem nižší. Osvědčenou úspornou pomůckou je automatický WC stop, který se umístí přímo do nádržky. Další možností, jak uspořit, je nádržka s dvojitým nebo trojitým nastavením splachování. Úspora na jedno spláchnutí je přibližně sedm litrů vody.

Víte, že: Při sedmi návštěvách toalety denně se spotřebuje i 70 litrů vody na osobu, tedy asi 5,50 korun? Ročně je to i více než 1 900 korun.

Ohřev vody

Při akumulačním ohřevu vody (tzv. bojlerem) se nedoporučuje překračovat teplotu 55 ºC, neboť při ní dochází k tvorbě vodního kamene a k vyšší spotřebě elektřiny. Dlouhodobé vyšší nastavení může vést až k poškození přístroje. Pokud používáte průtokový ohřívač, umístěte jej co nejblíže místu spotřeby tak, aby se omezily tepelné ztráty v rozvodech. Navíc zkrátíte dobu, než teplá voda do baterie doteče.

Pračka a sušička

Při praní používejte přednastavené programy pro konkrétní textilní materiály. Ušetříte tak vodu, energii i svůj čas. Pračku zapínejte až tehdy, když je plná. S kvalitním pracím práškem můžete prát při nižší teplotě – ušetříte tím energii nutnou k ohřevu vody. Dbejte i na dávkování prášku. Při výběru prášku porovnávejte údaj „cena za prací dávku“. Pro běžné praní stačí voda teplá 40 ºC. Snížit teplotu vody z 90  C na 60 ºC můžete i při „vyváření“ prádla, ušetříte okolo 25 % energie. Používáte-li sušičku, měla by vaše pračka dosahovat alespoň 1 000 otáček za minutu. Nejméně energie spotřebují sušičky s tepelným čerpadlem. Říká se, že kombinovaná pračka se sušičkou sice uspoří místo v domácnosti, ale sušení nebývá natolik kvalitní jako v případě samostatně stojícího spotřebiče. Současně zvyšuje i energetické nároky. Máte-li zahradu nebo půdu, je lepší sušit na šňůrách.

Kuchyň a vaření

Vařte zásadně na plotýnce odpovídající velikosti a s poklicí – snížíte tak čas i náklady na vaření. Pokud to lze, používejte tlakový (Papinův) hrnec – díky vyššímu tlaku se jídlo uvaří rychleji. Horkovzdušná trouba umožní rovnoměrné pečení při nižší teplotě – dokáže uspořit až 40 % energie. Indukční varná deska má minimální tepelné ztráty. Přes vyšší pořizovací cenu je efektivnější než elektrická či sklokeramická varná deska. V rychlovarné konvici ohřívejte vždy jen tolik vody, kolik opravdu potřebujete. Používání rychlovarné konvice je oproti vaření vody v hrnci na klasickém elektrickém sporáku efektivnější. Proto se vyplatí si vodu, např. na brambory nebo na špagety, v rychlovarné konvici předehřát. Při vaření snižte výkon ohřevu tak, aby se voda vařila mírně, výsledek je stejný jako při prudkém varu.

Chladnička a mrazák

Nastavte si na termostatu chladničky +4 ºC ve střední polici a u mrazničky -18 ºC. Jen o dva stupně nižší teploty znamenají vyšší spotřebu až o 15 %. Pravidelně odmrazujte. Jeden centimetr námrazy zvýší spotřebu mrazničky až o 75 %. Nestavte chladničku blízko zdroje tepla a umožněte, aby kolem ní proudil vzduch. S každým stupněm nad 20 ºC narůstá spotřeba asi o pět procent. Spotřebu zvyšuje i vysoká vlhkost vzduchu. V případě nákupu nové chladničky dejte přednost úspornému typu A++ nebo A+++. Pokud má mrazničku, požadujte typ NoFrost, který nepotřebuje pravidelné odmrazování. Při nákupu chladničky počítejte s 50 až 70 l na jednu osobu v domácnosti. Více energie spotřebovává zbytečně poloprázdná chladnička. Do chladničky nevkládejte teplé, či dokonce horké jídlo – chladnička musí jídlo nejprve zchladit na pokojovou teplotu a to vás připraví o peníze. Do mrazničky neukládejte nezakryté potraviny. Voda v potravinách se vypařuje i v mrazničce, a proto může způsobit námrazu a zvýšení energetické zátěže. Při odmrazování zbavte prachu výměník tepla na zadní straně.

Zkuste odolat a neotvírejte zbytečně dvířka a víka spotřebičů. Každým otevřením z chladničky uniká chlad a z trouby teplo; ty se musí znovu vyrobit.

Digestoře

Komínové digestoře jsou efektivnější než tzv. recirkulační. Odvětrají špatný vzduch z vaření rychleji, tudíž spotřebují méně energie. Na druhou stranu úspornější komínové digestoře vyžadují vlastní stavební výstup do exteriéru. Nedají se proto instalovat do všech bytů či domů.

Myčka nádobí

Zapínejte ji zaplněnou. Myjte i myčku – speciální přípravky odstraní mastnotu a nánosy uvnitř přístroje a myčka pak lépe umývá i při nízkých teplotách. Oproti mytí pod tekoucí vodou myčka ušetří až 60 % vody, a tím i 40 % energie na ohřev vody. Méně špinavé nádobí zkuste mýt v programu při 40 ºC. S moderními mycími prostředky taková teplota postačí. Úsporné programy myjí déle než konvenční, ale spotřebují méně vody i energie.

(Podle materiálů ČEZ a E.On.)

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail