Reportáže, cestování

Článků v rubrice: 82

NZ Experience

V loňském roce jsem se musela rozhodnout, zda se po státnicích ihned zapojit do pracovního procesu, nebo ještě někam vyrazit do zahraničí na zkušenou. Zvítězila druhá možnost, zbývalo už jen zvolit cíl cesty. Myšlenka vydat se na Nový Zéland se nejprve zdála velmi odvážná, ale nakonec jednoznačně zvítězila. Samozřejmě jsem nejela sama, vždyť ve dvou se to lépe táhne.

Na Novém Zélandu jsme chtěli strávit déle než 3 měsíce, které umožňuje běžné turistické vízum, a zároveň jsme si chtěli na naše cestování přivydělat, proto jsme si museli ještě před odletem vyřídit vízum s pracovním povolením pro mladé – Working Holiday Visa. U jednoho zaměstnavatele lze pracovat pouze 3 měsíce a v zemi pobýt nejdéle 1 rok. Nový Zéland má velice vstřícnou imigrační politiku, a proto se získáním tohoto víza nebyly žádné problémy.

AUCKLAND
Město, kde jsme strávili podstatnou část našeho pobytu na Novém Zélandu. Největší a zároveň nejkosmopolitnější město v zemi. V minulosti i nyní to bylo především přístavní město. Centrum Aucklandu je omílané vodami Tasmánova moře a Tichého oceánu a v zálivu Hauraki kotví plno jachet s nádherně barevnými plachtami. Nad vysokými stavbami zaplňujícími střed města se do výše tyčí budova Skytower. Pozadí této scenérie tvoří asi padesát nevysokých zalesněných kopců, které jsou ve skutečnosti dnes již vyhaslé sopky. Jednou ze zajímavých přírodních dominant města je Rangitoto, 300 let starý ostrov sopečného původu, který doslova vyrostl před očima tehdejších obyvatel. V současné době je pokryt náletovým porostem a patří mezi oblíbená výletní místa Aucklanďanů.
Mimo obchodní střed města jsou ulice Aucklandu lemovány většinou nevysokými domy, které jen zřídka přesahují výšku dvou pater. Auckland je jedno z nejřidčeji osídlených měst na světě. Zabírá dvojnásobnou rozlohu než Londýn a přitom zde žije asi milion obyvatel.
Město ležící na Severním ostrově je rájem všech milovníků sportu, zábavy i historie. Je plné velkých golfových hřišť, dostihových ploch, pláží i zajímavých památek. Mezi nejoblíbenější společenské sporty patří ragby a kriket. Jsou zde vynikající podmínky i pro vodní sporty. Auckland obklopuje nesčetné množství pláží, z nichž nejoblíbenější městskou pláží je Mission Bay, kde se v letní sezóně konají různé hudební festivaly a společenské akce. Město se pyšní bohatým společenským životem, stovkami obchodů i zábavními centry. Ve městě je rovněž mnoho parků, které jsou po celý den plné výletníků. Piknikování je zde velice oblíbené, v každém parku je gril, který může každý dle libosti využívat.

O LIDECH
Národnostní složení Nového Zélandu je velice pestré, Nový Zéland je země imigrantů a především na ulicích Aucklandu lze potkat všechny rasy světa – mezi obyvateli je velké množství lidí pocházejících z Indie a Číny, dále početná skupina obyvatel tichomořských ostrovů. Mluví se zde anglicky a každý má svůj přízvuk, podle kterého lze rozpoznat původ hovořícího. Každého zajímá, odkud jste, jak dlouho už tu jste, zda zůstanete a především jestli se vám v zemi líbí.
Během cestování jsme poznali, jak jsou všichni ochotní, vstřícní, nesmírně milí a přátelští lidé. V každém i menším městě je perfektně vybavené informační centrum, kde se dozvíte úplně všechno. Každý ochotně poradí, pomůže, navede na správnou cestu. Nikdy nemáte pocit, že někoho svými požadavky otravujete, každý s radostí vyhoví.
Důvěra v poctivost všech lidí je až dojemná. Máloco se zamyká nebo jinak připevňuje. Nikdo nepředpokládá, že by se to mohlo ukrást. Vždyť si to jen půjčí a zase pak vrátí.
Jen jeden nešvar je zde velice rozšířený – vykrádání aut. Na tuto skutečnost upozorňují všichni průvodci. Tomu lze relativně snadno předcházet a důsledně nenechávat žádné věci v autě, neparkovat na místech, kde je rozsypané sklo z rozbitého okna. Když jsme byli nuceni ponechat auto i s věcmi během některého z vícedenních výšlapů bez dozoru, dávali jsme za okno papírovou kartičku s nápisem, že uvnitř není žádný fotoaparát, žádné peníze, prostě nic zajímavého, co by stálo za to ukrást.

O PŘÍRODĚ A CESTOVÁNÍ
Příroda je prostě nádherná! Vše, co jsme o ní kdy slyšeli, je beze zbytku pravda. Všechno je zelené, svěží a šťavnaté, vždyť skoro pořád prší. V jazyce původních obyvatel Maorů se Nový Zéland nazývá Aotearoa, což v překladu znamená Země dlouhého bílého mraku, který halí oblohu po většinu roku.
Nový Zéland je tvořen dvěma hlavními ostrovy – Severním a Jižním a řadou malých ostrůvků. Přestože jsou tyto dva ostrovy odděleny pouze úzkým Cookovým průlivem, lze hovořit o dvou zcela odlišných světech. Návštěvníci mírnějšího Severního ostrova se setkávají s nádherně zelenými kopečky a loukami plnými ovcí. Oproti tomu Jižní ostrov je divočejší, chladnější a jeho převážnou část tvoří neúrodná krajina pokrytá stepní trávou. Díky geografické poloze, počasí a průmyslu je Severní ostrov ekonomicky vyspělejší než Jižní. Scenérie Jižního ostrova je mnohem krásnější, má však méně pracovních příležitostí a chudší ekonomiku.
Nížiny, pohoří, horské masivy s vrcholy převyšujícími 3000 metrů, vulkány, fjordy, temně modrá jezera, ledovce, subtropické a deštné lesy, idylické farmy s nádherně zelenými loukami, stepi, bublající bahnitá jezírka, gejzíry, termální prameny, vodopády, potoky, písčité pláže, skalnatá pobřeží – všechny tyto divy nabízí krajina Nového Zélandu.
Severní ostrov je vulkanického původu a v jeho centrální části jsou rozsáhlé termální oblasti a rovněž řada sopek, mnohé i aktivní. Sopečného původu je Taupo, největší jezero Nového Zélandu, v jehož blízkosti je nádherná sopkami posetá oblast Tongariro. Další aktivní, krásná a především majestátní sopka Taranaki na výběžku západního pobřeží je vidět na kilometry daleko.
Ve městě Rotorua je cítit síra na každém kroku. Město je plné gejzírů, bahenních bublajících jezírek a horkých pramenů, které jsou k vidění většinou pouze za poplatek, ale když člověk udělá pár kroků od silnice, uvidí tam totéž. Všude přímo ze země vychází neustále pára a místy je vyšší teplota půdy cítit bosýma nohama.
Jižním ostrovem se táhne 480 km dlouhé pohoří Jižní Alpy s nejvyšší horou Mt. Cook. Nachází se zde také velké množství ledovců, z nichž největší je Tasmanův a nejnavštěvovanější Franz Josef. Odvážnější na něj mohou vyšplhat, movitější zaletět vrtulníkem. Na jihu se rozkládá největší národní park Fjordland, kde se nachází nádherný fjord Milford Sound s úchvatnou horou Mitre Peak, která je nejvyšší horou tyčící se přímo z mořské hladiny.
Na Novém Zélandu si každý přijde na své, milovníci turistiky a výšlapů především. Všechna místa jsou perfektně zpřístupněna turistům. Ke všem místům vedou stezky s různou obtížností a zdolat se dají za různý počet dnů. Některá místa jsou poněkud frekventovanější a je třeba si dělat i rezervace, především v době letní sezóny, kdy je v zemi velké množství turistů z celého světa. Zdálo by se, že příroda bude trpět pod tímto náporem, bude zničená a pošlapaná, opak je však pravdou. Na Novém Zélandu si každý uvědomuje, jak je tato krása vzácná a křehká, že se musí chránit a každý musí především začít u sebe. Na vše dohlíží Department of Conservation (obdoba našeho Ministerstva životního prostředí), které má svoje kanceláře spolu s informačními centry po celé zemi. K dispozici je nepřeberné množství map, mapek a brožur. Servis pro cestovatele je prostě dokonalý.
Vícedenní treky jsou na Novém Zélandu velice populární, trasy vedou přes hory a doly a na cestě jsou postaveny volně přístupné chaty, kde mohou turisté kdykoli bez recepčního přenocovat. Chaty jsou různě velké a různě vybavené, ale všechny poskytnou přístřeší a odpočinek. Je třeba se ale předem vybavit dostatečným množstvím kuponů opravňujících přespání na těchto chatách, to jen pro jistotu, kdyby se vám někde natolik zalíbilo, že se rozhodnete zůstat více nocí.

O ŘÍZENÍ AUTA
Nejlepším a nejspolehlivějším dopravním prostředkem je auto. Jiným způsobem dostat se kamkoli je příliš složité, takže i my jsme si jej museli pořídit. Nezbývalo nám nic jiného, než vybrat úspory a jít na vyhlášenou burzu ojetých aut Carfair, která se v Aucklandu koná pravidelně každou neděli. Koupit a přepsat auto je velice jednoduché, prostě s majitelem zajdete na poštu, vyplníte formulář a do 14 dnů přijde poštou doklad, že jste novým majitelem auta.
Na Novém Zélandu se jezdí vlevo, na což se dá přivyknout asi během 14 dní. Jen se občas místo blinkru zapnou stěrače, páčky jsou totiž prohozeny. Pro chodce to taky není nejlehčí, z dětství zakódované dívání nejprve doleva pak doprava a znovu doleva se těžko vyhání z hlavy.
Provoz je ve větších městech výrazně rušnější. Především v Aucklandu se během odpolední dopravní špičky tvoří rozsáhlé zácpy. Mimo velká města je však provoz téměř nulový, mnohdy během několikahodinové cesty potkáte jen pár aut. V odlehlejších oblastech jsou časté i tzv. štěrkové cesty. Jízda několik desítek km nezpevněnou cestou po hlavním tahu je obtížná, vyčerpávající ale především dobrodružná. Benzín je levnější než u nás, cestování autem tedy přijde nejlevněji.

PROSTĚ VÝJIMEČNÁ ZEMĚ
Nový Zéland je nádherná země a velice přitažlivá pro život. Čisté ovzduší a překrásná příroda dělají své. Je to země, kde by chtěl snad žít každý, kdo ji pozná. Po návratu domů si uvědomujeme, že někde na druhém konci světa je země, kterou jsme poznali a která nám velice přirostla k srdci.

Eva Bartejsová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail