Reportáže, cestování

Článků v rubrice: 82

Co je Cyg aneb Na jaderné frontě klid!

"Czech Young Generation - CYG" neboli mladá odnož České nukleární společnosti vznikla v červenci roku 1997. Jejím cílem bylo sdružit mladé odborníky, podílet se na mezigeneračním přenosu informací a v neposlední řadě vytvořit jakousi protiváhu taktéž mladým aktivistům, kteří jsou v našich končinách i ve světě většinou i odpůrci jaderné energetiky.

V tomto článku nebudeme rozebírat, co vše si CYG klade za cíle, jaké jsou jeho stanovy a že je členem obdobné evropské společnosti. Podívejme se na toto seskupení mladých z trochu z jiného úhlu.

V pohotovosti

V této organizaci si všichni snažíme rozšiřovat obzory a zároveň bojovat proti neinformovanosti. K tomuto boji jsme vyvinuli důkladnou organizační strukturu. Nevím, jakým způsobem toto řeší naši kolegové aktivisté, ale celou naší informační páteř představuje dlouhý seznam elektronických adres. Každý řadový člen čeká v plné pohotovosti na pokyn vrchního velitele a našeho presidenta Daneše Burketa. Ten ovládá naší informační centrálu a je postrachem všem laikům, vždyť to nebude dlouho trvat a bude z něj jaderný doktor! Centrála, kterou vlastně představuje samotná osoba prezidenta, je chráněna několika ploty pod napětím, ochrankou a policií. Její dokonalé zabezpečení využívá ke své ochraně dokonce i jaderná elektrárna Dukovany. Nebo že by to bylo naopak? No na tom přece nesejde, úniku informací se stejně nebojíme, naopak ho vítáme a snažíme se aby od nás informace na druhou stranu barikády dostávali v hojném počtu.

 

V utajení

V případě, kdy nastane krizová situace rozesílá centrála informace, co se bude dít. Typický presidentův rozkaz pak většinou obsahuje čas a místo setkání. Na tomto setkání někteří z nás referují o výsledcích své práce a ostatní je bedlivě poslouchají. Všichni však vědí, že po jeho skončení následuje většinou tajná porada, která se v plném utajení koná v některém z blízkých pohostinství. V případě, že během porady nabude některý z nás dojmu, že jsme prozrazeni, vydá prezident bezodkladný rozkaz a my se odebíráme do jiného pohostinství. Zde jsme pak opět pod plným utajením a místní otevírací doba nám většinou umožní další dlouhou poradu. Situace je skoro vždycky kritická a následkem toho se naše porady pokaždé protáhnou až do časných ranních hodin.
Plni informací se pak ráno vracíme zpět domů připravení na další boj a čekáme v plné pohotovosti na další pokyny. Není to lehký boj, my se však nevzdáváme a náročných porad je naštěstí jen několik do roka.

 

Jiří Křepel
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail