Rozhovory

Článků v rubrice: 43

Kontrolní fyzik Julie Krsková

Cesta k pozici kontrolní fyzik – přesněji řečeno technoložka reaktorové fyziky v Jaderné elektrárně Dukovany – začala pro Julii studiem oboru Radiační ochrana na Jaderné fakultě ČVUT v Praze, oboru Odpadové hospodářství na České zemědělské univerzitě. Spolu s kolegyní Monikou Mervartovou a Martou Soukupovou z Jaderné elektrárny Temelín je jediná z žen působící na této pozici v ČR. Absolvovala půlroční stáž ve španělské Valencii a dva roky pracovala ve Státním ústavu radiační ochrany. V současnosti se věnuje také doktorandskému studiu na FEL ČVUT. V roce 2011 se zúčastnila mezinárodní soutěže žen pracujících v jaderné energetice pořádané EdF spolu s WIN (Women in Nuclear) France a WIN Europe, s názvem „Fem’Energia 2011“. A vyhrála!

Fotogalerie (1)
Lulie Krsková přebírá výhru v soutěži „Fem’Energia 2011“ od ředitele WANO Laurenta Strickera

Co tvoří náplň práce technoložky reaktorové fyziky?

V elektrárně mám na starost bezpečnostní hodnocení palivových vsázek jaderného paliva a vnitroreaktorová měření. Kromě toho plním, především v době odstávek, funkci kontrolního fyzika. Kontrolní fyzik musí kontrolovat všechny manipulace s jaderným materiálem – vyvážení a zavážení paliva a vyvážení použitého paliva do kontejneru CASTOR. V současné době se také připravuji na zkoušky na funkci provozního fyzika. Součástí přípravy jsou stáže na blokové dozorně zaměřené na procvičení řízení testů fyzikálního a energetického spouštění.

Jaké je to pracovat s jaderným palivem na reaktoru? Necítíte stres, nebo je to naopak napětí, které vás na vaší práci přitahuje?

Snažím se maximálně se na svoji práci koncentrovat. Žádný stres si nepřipouštím.

Proč jste si vybrala zaměstnání právě v jaderné elektrárně?

Už při studiích na zemědělce jsem věděla, že se k jádru vrátím. Sledovala jsem pozice vypsané na stránkách ČEZ a hledala jsem spíše pozici v oboru dozimetrie, který jsem vystudovala. Nakonec mne ale zaujala pozice technolog reaktorové fyziky, na kterou jsem se nakonec přihlásila. Chtěla jsem se uplatnit v provozu a líbí se mi, že se hodně pracuje ve skupině. Lidé, se kterými spolupracuji, jsou úžasní.

Předpokladem pro tuto práci je určitě záliba v technických předmětech, matematice a fyzice. Bavily vás jako dítě?

Na základní škole mi šla výrazně matematika, jezdila jsem na matematické olympiády. K fyzice jsem si vypěstovala vztah až poslední dva roky na gymnáziu, kdy se přestala probírat mechanika, a přešlo se na jádro. Když jsem se rozhodovala, kam jít na vysokou školu, jaderka byla pro mne jediná možnost – byla to totiž jediná technická škola, kde se nemuselo rýsovat.

Minulý rok jste se přihlásila do mezinárodní soutěže Fem’Energia 2011 a váš příběh zvítězil mezi jinými zajímavými z Evropy. Součástí výhry byl týdenní výlet do Francie spojený s návštěvou jaderného zařízení. Co pro vás prvenství znamenalo a jak jste si výhru užila?

Výlet mě čeká letos v květnu, měla bych jet do Pyrenejí a navštívit elektrárnu Golfech. Víc o tom zatím nevím. Hodně se na cestu těším. Užila jsem si i výlet na vyhlášení cen do Paříže.

Jaké jsou vaše další cíle, čeho byste ráda dosáhla?

Můj cíl je udělat v září státní zkoušku na pozici provozní fyzik. Dál zatím žádné pracovní plány nemám.

Jak nejraději odpočíváte?

V zimě při čtení knih, na které během léta není tolik času. Snažím se také dostat co nejčastěji na běžky, které jsou moje vášeň. Také chodím plavat, při tom si nejlépe vyčistím hlavu. Už jsem se začala těšit na léto, až budu moci vyrazit na kolo.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchů.


Medailonek Julie Krskové věnovaný její účasti v soutěže „Fem’Energia 201“, můžete shlédnout na http://www.kdejinde.cz/cs/kariera‑v‑cez/aktuality/60‑vitezka‑femenergia‑2011‑je‑z‑jaderne‑elektrarny‑dukovany.html

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail