Rozhovory

Článků v rubrice: 43

Dovolte, abych se představil: Tomáš Přeček, elektromontér specialista aneb pozvánka mezi odborníky

Motto: „Práce s elektřinou je vzrušující. Učit se člověk ale musí celý život.“

Fotogalerie (1)
Pan Přeček v akci

Jste elektromontérem silnoproudých zařízení. Co si pod tím můžeme představit?
Úkolem elektromontéra silnoproudých zařízení je zajišťovat správnou funkci elektrotechnických zařízení a systémů. Mezi mé každodenní pracovní činnosti patří zjišťování a odstraňování závad u běžných elektrotechnických zařízení v napěťové hladině nízkého a vysokého napětí. Preventivní, běžné a střední opravy, kontroly, výměny a revize elektrických strojů, přístrojů a zařízení s nízkým, vysokým a velmi vysokým napětím. Kontroly a opravy venkovních rozvodných energetických systémů včetně silových kabelů, elektrických zařízení strojů, energetických zařízení generátorů, tepláren, rozvoden vysokého, popř. velmi vysokého napětí. Provádíme generální opravy elektrotechnických zařízení v elektrárně, mnohdy s podstatnými zásahy do elektrických systémů, spojenými zpravidla s rekonstrukcí příslušných strojů a zařízení. Na venkovních elektrotechnických zařízeních pracujeme často ve výškách. Moje práce spočívá v rychlém a přesném rozhodování, zodpovídám za bezpečnost a dodržování pracovních postupů.
Není toho málo.

Jaké byly vaše pracovní začátky po ukončení střední školy?
Po ukončení SOU hornického obor elektromontér, jsem nastoupil do Městské provozní správy Ostrava, kde jsem získal zkušenosti při výškové práci, montážích elektroměrů a při práci na vysokém napětí. Pak jsem pokračoval jako elektromontér v rozvodném závodě Severomoravské energetiky.

Je nutné se ve vaší profesi neustále zdokonalovat, absolvovat pravidelná školení?
Neustálé zdokonalování je v naší profesi skutečně velmi důležité. Absolvujeme mnoho školení, a to nejen v samotném oboru, ale třeba i pro práce s motorovou pilou. Tady je například nezbytné dodržet, aby v okolí elektrického vedení nebyly z bezpečnostních důvodů žádné větve. Samozřejmostí se stala práce s počítačem, výškové práce atd.

Je vaše zaměstnání hodnoceno jako rizikové?
Ano, naše zaměstnání je hodnoceno a tedy i odměňováno jako rizikové. Musíme velmi přísně dbát na dodržování bezpečnostních předpisů a používání ochranných pomůcek. Umět se správně a včas rozhodnout je v našem případě klíčové. Máme i speciální týmy, vyškolené na tzv. práce pod napětím. Byli jsme v tom ve světě jedni z prvních a patříme určitě ke špičce.

Co byste doporučil mladým lidem, kteří o tomto zaměstnání, případně o studiu na střední škole elektrotechnické, uvažují?
Já už v tomto oboru pracuji patnáct let a všem mladým lidem, kteří mají o studium elektrotechniky zájem, ho doporučuji. Práce s elektřinou je velmi zajímavá a mnohdy vzrušující práce, u které víte, že má smysl a budoucnost. Doporučuji začít s praxí u firem, které v energetice podnikají. Předpokladem pro úspěšný výkon tohoto povolání je vyučení v oboru elektromontér nebo elektromechanik, dále technické myšlení, zručnost, rychlost reakce a ukázněnost. Důležitý je v našem oboru také velmi dobrý zdravotní stav.

Kde všude, můžete své vzdělání uplatnit?
Své vzdělání mohu uplatnit samozřejmě v první řadě v energetice, na šachtě nebo v železniční dopravě, při bytové výstavbě, v telekomunikačních sítích ale i doma. Prostě všude tam, kde potřebují profesionály v oblasti elektro.

Jak si dobíjíte energii? Máte nějaké koníčky?
K mým koníčkům, při kterých dobíjím energii, patří příroda, kolo, spánek a hlavně rodina. Mám dvě dcery a užiji si s nimi hodně legrace. Občas si vyrazíme na ryby, dcery mi asistují a pak se společně radujeme z úlovku.

(red)
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

12 největších sopečných erupcí

V historii jsme byli svědky několika monstrózních sopečných erupcí. Zde je stručný popis 12 z nich. Síla takových erupcí se měří pomocí indexu vulkanické explozivity (VEI), což ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail