Sci-fi

Článků v rubrice: 56

Pane vrchní, prosil bych jeden řasbíf

Všechno začalo vlastně trochu z nouze. Japonské tepelné elektrárny spalující zemní plyn se snažily dodržet limity vypouštění CO2 a jejich vědci a technici to zkoušeli na mnoho způsobů. Při jednom z brainstormingů týmu, který pracoval pro elektrárnu v japonské Ósace, zazněla, mezi řadou mírně řečeno nerealizovatelných nápadů (jedním z nich bylo lisování suchého ledu a jeho vyvážení do Antarktidy), také myšlenka vypouštět CO2 do moře.

Fotogalerie (1)
Ilustrace

Rozpouštění oxidu uhličitého do mořské vody, farmy pěstující v takto obohacené vodě řasy s intenzitou, která několikanásobně převyšovala výtěžnost ostatních postupů, navazující zpracování řas a rybí farmy najednou znamenaly řešení, které svět hledal. Japonci se stali Velkými učiteli, a automobilový a elektronický průmysl, dosavadní pilíře jejich národního hospodářství, se pro ostrovní stát staly spíše zdrojem kapesného, než hlavním příjmem. Tradice ve zpracování řas a ryb se najednou stala inspirací celému světu…

Genetické manipulace se znovu staly hitem, investoři začali šílet, a vědci taky. Protože kdo dostane víc peněz, má šanci dřív najít perspektivní výsledek. Prvním použitelným objevem byly řasy obsahující živočišné bílkoviny.

McDonalds jako první zavedli seaburgery, ostatní je následovali. Češi zvítězili v neoficiální soutěži jazyků o nejnápaditější analogy názvů klasických jídel. Řasenka, řasená, řasek, ale také třeba řasenátky či řasbíf se zabydlely v jídelníčcích hospod i restaurací. V bufetech jste si mohli vedle hanáckého salátu koupit ósacký, a když se podařilo vložit do genů řas také mléčné bílkoviny, tak se v hypermarketech objevilo řasácké zlato či řaidam (možná si vaši rodiče ještě vzpomenou na spotřebitelské hnutí, které zarazilo výrobu zeleného mléka). Kalifornie po čase ztratila prvenství ve výrobě vína, ale znalci přece jenom stále dávají přednost sice výrazně dražším, ale přesto tradičním produktům.

Zatímco se velmi halasně objevovaly různé potravinářské produkty založené na řasách, vědci, jak se kdysi psalo v budovatelských románech, nespali na vavřínech, místo toho se honili za dalšími granty.
Pokus využít řasy zpětně jako palivo v tepelných elektrárnách ale selhal, biomasa se pro velké zdroje elektřiny prostě nehodí, a ani dostupnost řas a možnost jejich jednoduché peletace nepomohla. Zato jiný způsob jejich recyklace změnil podstatu celého jednoho průmyslového odvětví. Lisováním olejonosných řas se podařilo vyrábět tolik paliva pro vznětové motory, že benzín jako palivo pro automobily přestal být nedostatkovým zbožím. A z odpadu se začaly vyrábět nové stavební materiály, tepelně a zvukově výborně izolující sádrořasové bloky, které jako výplňový materiál téměř úplně vytlačily cihly.

A řas začal být nedostatek…

PAGI
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail