Sci-fi

Článků v rubrice: 56

Sci-fi: literatura nebo brak?

Když se těch starších zeptáte na obsahy verneovek, zajásají a oči jim zvlhnou. Ti mladší si zase neustále dokola pouštějí kazety se svými oblíbenými filmy - STAR WARS, 2001: VESMÍRNÁ ODYSEA, FLASH GORDON, SPACEBALLS, VETŘELEC, TERMINÁTOR...

Fotogalerie (1)
Ilustrační foto

Jenže... jenže když se jich zeptáte na žánr SF, sci-fi či science-fiction, zpravidla protáhnou obličej a vyloudí na něm udivený výraz. Když jim připomenete MARŤANSKOU KRONIKU, DEN TRIFIDŮ, či 1984, nejspíš vám odpoví: to ale není sci-fi, to je literatura. A takový Vetřelec či Star Wars - to jsou filmy, ne sci-fi.... Jak to tedy vlastně je?
Asi bych měl teď trochu zabloudit do teorie, protože kromě označení "SF" se můžete setkat se zkratkami a slovy jako fantasy, SF&F, SFF, SFFH a podobně.
Význam zkratky SF je jasný - sci-fi, science-fiction, vědeckofantastická literatura - prostě literatura, která reaguje na rozvoj vědy a techniky. Fantasy je relativně nový pojem, dříve se v podobném významu používalo sousloví sword&sorcery neboli příběhy meče a kouzel (i když by mne puntičkáři okřikli, že to není jedno a to samé). A H na konci patří k hororu. Sci-fi je reakcí na rozvoj vědy a techniky a na změny, které v našem okolí, na Zemi i ve vesmíru vyvolávají. SF totiž vnímá vědu a techniku jako nezbytnou součást našeho života.
Byl to zvláště ARTUR C. CLARKE, pro kterého věda a technika byla nositelem pokroku a příčinou pozitivních změn okolo nás. Podobně chápal úlohu SF třeba IVAN JEFREMOV či ISAAC ASIMOV nebo FRANTIŠEK BĚHOUNEK. I negativní dopady vědy a techniky či společenského vývoje byly s velkou vypovídací silou zpracovány řadou autorů - od GEORGE
ORWELLA a jeho románu 1984 až po kyberpunkové knihy BRUCE STERLINGA, z filmů pak třeba můžeme citovat MATRIX nebo X-MEN.
Proti těmto dvěma hlavním variantám SF stojí fantasy. Filmy NEKONEČNÝ PŘÍBĚH, POSLEDNÍ JEDNOROŽEC, chystaná trilogie PÁN PRSTENŮ (podle slavné předlohy J. R. R. Tolkiena) či knižní cyklus ÚŽASNÁ ZEMĚPLOCHA britského spisovatele TERRYHO PRATCHETTA jsou vynikající ukázky toho, jak může vzniknout příběh bez vědy a techniky, příběh, ve kterém veškeré dovednosti končí u řemesel, zato se v něm objevují kouzla a magie. Mimochodem, věděli jste, že Terry Pratchett byl několik let mluvčím jedné z anglických jaderných elektráren?
Horor pak je založen na zbytnělém strachu. Narozdíl od fantasy může v hororu technika mít svoje místo - vzpomeňte na Vetřelce nebo na Terminátora.
Okolo žánru SFFH vzniklo zajímavé společenství lidí - počátky mělo už někdy ve třicátých letech v USA, a pak se spolu s touto literaturou rozšířilo jako stepní požár po celém světě. U nás se fanoušci SF začali organizovat koncem sedmdesátých a počátkem osmdesátých let. V roce 1979 vznikl na Matematicko-fyzikální fakultě UK v Praze první "SF klub", o tři roky později začala tradice výročních setkání fanoušků SF, nazývaných PARCON (první roky jsme se scházeli v Pardubicích, odtud název).

TIP PRO VÁS

Velká část toho, o čem kdy od dob J. Verna a K. Čapka sci-fi literatura psala, se splnila. Doba mezi předpovědí a uskutečněním nějaké technické novinky se zkracuje…
Pokud se o dění ve sci-fi chcete dozvědět víc, můžete zkusit navštívit internetový deník Sarden http://pes.internet.cz/scifi/ , který je sci-fi rubrikou známého Neviditelného psa Ondřeje Neffa. Najdete tu upoutávky na vyšlé knihy, knižní i filmové recenze, pozvánky na akce, reportáže, rozhovory a spoustu dalších zajímavostí.

PAGI
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail