Studenti

Článků v rubrice: 314

Studenti na praxi

Posádky kabelových měřicích vozů nasedají a vyrážejí do terénu. S nimi i dva „mlaďasové“ – osmnáctiletý Karel Tošenovjan a o rok mladší Martin Pavel. Jejich úkolem je být „k ruce“ a spíš se dívat, jak se co dělá. Zatím ještě studují a tady absolvují odbornou praxi. O generaci i dvě starší kolegové k nim přistupují shovívavě. „Kluci nás vzali dobře, i když jsme pro ně starost navíc – všechno nám ochotně vysvětlí,“ říká Karel Tošenovjan.

Fotogalerie (3)
Vedoucí oddělení diagnostika strojů a přístrojů Matúš Čurlík seznamuje Karla a Martina s chromatografem

Pracovní den klukům začíná v sedm ráno. Karel doráží už po šesté, přestože dojíždí až z Karviné. „Jezdím s příbuzným, který tu pracuje,“ říká s úsměvem. Převléknou se do pracovního a den může začít.

V průběhu jednoho měsíce mají oba mládenci možnost seznámit se nejen s prací kabelových techniků, kteří kontrolují „zdraví“ kabelových rozvodů a odhalují na nich případné poruchy, ale s celým spektrem činností odboru diagnostika společnosti ČEZ Distribuční služby. „Samozřejmě samostatně neprovádíme žádné odborné činnosti, jsme spíš k ruce a naším hlavním úkolem je dívat se, jak se co dělá,“ vysvětluje Martin Pavel. Během praxe si „osahali“ práci s termokamerou, měli možnost zjistit, co všechno se zkoumá v olejové laboratoři, kde se provádí analýza vzorků izolačních olejů, které byly odebrány z transformátoru, nebo třeba to, co obnáší zkoušení ochranných pracovních pomůcek.

„Nejvíc se mi líbila práce s termokamerou nebo jízda s kabelovým vozem,“ říká Karel Tošenovjan. „Ale i všechno ostatní bylo zajímavé,“ dodává. Praxe se mu už blíží ke konci. Má pocit, že viděl dost? „Myslím, že měsíc na takové to seznámení celkem stačí, ale určitě bych toho chtěl vidět více z měření na rozvodnách, rád bych si něco podobného zkusil i ve škole – bohužel to nevidím moc reálně,“ míní. Karel a Martin se potkali až tady. Karel je z Karviné, kde studuje třetím rokem elektrotechniku, příští rok ho čeká maturita. „O tom, co bude pak, jsem zatím moc nepřemýšlel, ale pracovat tady by nebylo špatné,“ říká. Martin je z Ostravy, kde studuje informatiku. „Ale asi uteču na elektrotechniku, programování pro mě není,“ prozrazuje. Má před sebou ještě dva roky školy, než bude maturovat. „Pracovat tady by se mi líbilo, ale to je zatím ještě daleko,“ říká.

Karel s Martinem nejsou první praktikanti, které na diagnostice zažili. Vedoucí oddělení diagnostika strojů a přístrojů a garant studentské praxe Matúš Čurlík nemá problém s tím vzít sem někoho na praxi. „Mají možnost zažít něco zajímavého a kdoví – z některých možná vyrostou naši budoucí zaměstnanci,“ dodává.

Marie Dufková
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail