Studenti

Článků v rubrice: 314

Letní univerzita: příležitost získat vysněné zaměstnání

Stejně jako v předchozích letech se mohou studenti technických vysokých škol i letos zúčastnit v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany dvoutýdenní odborné stáže „Letní univerzita”. Na jejím programu jsou přednášky, odborné semináře i praktické seznámení s pracovními postupy. Letní univerzita přináší zkušenosti, kontakty i nabídku profesní spolupráce. Na tu letošní se můžete přihlásit do 30. dubna.

Fotogalerie (2)
David Hégr u demontovaného rotoru turbíny v Jaderné elektrárně Temelín

O práci pro Skupinu ČEZ uvažoval i někdejší student David Hégr. Dnes je projektovým manažerem a společně s kolegy odpovídá za přípravu a realizaci projektů pro obě naše jaderné elektrárny v oblasti skladování použitého jaderného paliva. Letní univerzity se zúčastnil v roce 2010 po dokončeném 1. ročníku magisterského studia.

Jakou vysokou školu jste studoval?

Nejdříve strojní průmyslovku v Liberci. Bakalářský titul mám z tamní Technické univerzity, kde jsem studoval informatiku a logistiku na fakultě mechatroniky. Na stejné univerzitě jsem se potom v oboru nanomateriály a nanotechnologie stal inženýrem. Nyní pokračuji v navazujícím doktorském programu fakulty strojní ve spolupráci s Ústavem jaderného výzkumu. Ve Skupině ČEZ pracuji od 1. listopadu 2011.

Jak jste se o Letní univerzitě dozvěděl?

Od personalistů ČEZ a od Dany Drábové, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Měli na univerzitě společnou každoroční přednášku.

Váhal jste s přihláškou na Letní univerzitu nebo jste se přihlásil okamžitě?

Samozřejmě jsem nejprve zvažoval, co mi Letní univerzita může nabídnout, jaký má pro mne význam. Zaujal mě program a líbilo se mi, že mě potenciální zaměstnavatel zve přímo do provozu, aby mě s ním seznámil. A navíc zdarma. Vyhodnotil jsem to jako příležitost.

Na co z průběhu Letní univerzity nejraději vzpomínáte?

Pamatuji si především partu lidí, kteří ji se mnou absolvovali, na vysokoškoláky z celé republiky. Každý jsme rozuměli jiným oblastem techniky, byli zvyklí nahlížet věci různými způsoby, a řešit problémy s odlišným přístupem. Stáž také nabízí možnost zjistit, na jaké úrovni jsou vaši kolegové z jiných škol. Získal jsem představu, jaká mě čeká konkurence u pracovních pohovorů. A v neposlední řadě jsem našel nové kamarády.

A z odborného hlediska?

Každý den nás čekala nová témata a jiný program. Během prvních dní mne například nejvíce fascinovala jedinečnost a velikost jaderné elektrárny, nikdy před tím jsem ji nenavštívil. Utkvělo mi hlavně zkoumání a zjišťování, jaký má co výkon a jaké jsou parametry elektrárny. Obdivoval jsem také technický přehled a odbornou erudici přednášejících. Při věcném a srozumitelném výkladu zvládali obratem odpovídat také na nejrůznější dotazy studentů.

A co doprovodný program?

Ano, byl poměrně různorodý, plný sportovních i kulturních aktivit. Rozhodně jsme se nenudili. Každý si mohl vybrat, čeho se chce zúčastnit.

Během Letní univerzity jste složil i test psychodiagnostických předpokladů pro práci na jaderném zařízení, byl náročný?

Ani ne. Test obsahuje úlohy, jimž porozumí každý. Neprověřuje technické znalosti, vědomosti nebo obecný přehled. Je zaměřen na psychiku a schopnost se soustředit. Myslím, že není čeho se bát.

Jak jste spokojen ve svém současném zaměstnání?

Velice. Cením si především toho, že nás nadřízení vnímají jako kolegy a nechávají nám prostor na realizaci našich myšlenek. Je to práce, která má smysl. Podílím se na významných projektech, což mě motivuje. V neposlední řadě si vážím i toho, že při práci mohu studovat. A také interní podpory výuky cizích jazyků. ČEZ je firma zaměstnávající vzdělané a schopné lidi, spolupráce s nimi je fajn.

Lucie Ehrlichová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Nové jaderné projekty pro Evropu

Nejen Česká republika, která v právě probíhajícím výběrovém řízení poptává 4 nové jaderné bloky, ale i další evropské země plánují rozvoj jaderné energetiky.

Solární rok 2023

Vývoj solární energetiky v roce 2023 v Česku opět výrazně přidal na rychlosti. Podle dat Solární asociace se postavil téměř 1 gigawatt nových fotovoltaických elektráren (FVE), celkem jich vzniklo skoro 83 000.

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail