Studenti

Článků v rubrice: 314

Letní dukovanská univerzita se líbila

I když se malá jihomoravská ves Dukovany nemůže pochlubit žádnou vysokou školou, má svou Letní univerzitu. Přesněji řečeno ji má Jaderná elektrárna Dukovany ležící v těsném sousedství. Čtrnáctidenní stáž pro vysokoškolské studenty technických oborů, kteří mají zájem o jadernou fyziku a energetiku, zde coby Letní univerzita letos proběhla již potřetí. Novým zpestřením pro studenty, byl Den elektromobility, který přiblížil veřejnosti vztah Skupiny ČEZ k využívání elektřiny i v oblasti silniční dopravy. Na dojmy jsme se zeptali jedné z účastnic univerzity, Veroniky Hniličkové. Veronika studuje obor energetika v pátém ročníku na Fakultě strojní a inženýrské VÚT v Brně.

Fotogalerie (5)
Ilustrační foto

Co vás přivedlo na myšlenku zúčastnit se Letní univerzity v Jaderné elektrárně Dukovany?

Prvním impulzem pro přihlášku se na Letní univerzitu byla přednáška Lindy Štraubové. Zde jsem se o této akci dozvěděla poprvé. Poté jsem navštívila portál „kdejinde.cz“ a po získání podrobnějších informací jsem se přihlásila.

Co jste od Letní univerzity očekávala, co vám přinesla, co vás nejvíce zaujalo?

Letní univerzita pro mne byla cennou zkušeností. Moje očekávání se naplnila především při návštěvě reaktorového sálu, při exkurzi na strojovně a v neposlední řadě na vodním díle Dalešice.

V průběhu Letní univerzity jste měla možnost projet se na elektrokole a svézt se v elektromobilu. Jakou mají podle vás tyto dopravní prostředky perspektivu?

Nejprve jsem si zkusila elektrokolo a pak jsem se svezla v elektromobilu. Obě projížďky pro mne byly příjemným zážitkem. Zejména jízda v elektromobilu mne překvapila komfortem a svižností jízdy. Myslím, že elektromobily jsou dopravním prostředkem budoucnosti.

Co byste vzkázala uchazečům o účast v dalších ročnících Letní univerzity v Dukovanech?

Účast v Letní univerzitě bych doporučila každému, kdo se zajímá o jadernou energetiku. Umožnila nám poznat jadernou elektrárnu „zevnitř“ a potkat studenty se stejným zaměřením a podobnými zájmy.

Letos Letní univerzitu absolvovalo 32 studentů technických vysokých škol. Během programu, který obsahoval odborné přednášky, exkurze v provozech jaderné elektrárny i setkání se zaměstnanci Skupiny ČEZ, si studenti doplnili své teoretické znalosti a seznámili se s fungováním jaderného zařízení v praxi. Téměř všichni se shodli na tom, že jim Letní univerzita pomohla i při rozhodování o své budoucí kariéře. Nejúspěšnějším studentům nabídl ČEZ stipendium s jistotou budoucího zaměstnání v jedné z jaderných elektráren Skupiny ČEZ. Neméně důležité pro ně byly i nově navázané kontakty s vrstevníky z různých vysokých škol a měst z Čech i ze Slovenska. Pozvání přijala předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a pogratulovala nejúspěšnějším řešitelům závěrečného testu.

Linda Štraubová
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail