Studenti

Článků v rubrice: 314

Skupina ČEZ na Zelené stezce

Zelená stezka a Zlatý list je soutěž, kterou vyhlašuje Český svaz ochránců přírody pro žáky základních škol (a odpovídajících tříd nižšího gymnázia). Okresní kolo této soutěže v Hradci Králové organizovalo v letošním školním roce Biskupské gymnázium B. Balbína. Více než stovka studentů soutěžila 22. dubna v parku na soutoku Orlice a Labe.

Fotogalerie (6)
Dendrologické stanoviště, úkolem studentů bylo poznat předložené dřeviny

Kdo soutěžil
Studenti soutěží ve dvou kategoriích: kategorie M (mladší žáci: žáci ZŠ do 6. třídy včetně), kategorie S (starší žáci: žáci ZŠ 7. – 9. třídy). Soutěžní týmy v jednotlivých kategoriích jsou zpravidla šestičlenné. Více o soutěži: www.smop.cz

Co museli soutěžící zvládnout
Na jednotlivých stanovištích stezky museli soutěžící prokázat znalosti z ekologie, ochrany přírody, životního prostředí, zoologie, botaniky apod. Součástí soutěže bylo určování rostlin a živočichů. U jednotlivých stanovišť byli přítomni odborníci z muzea, Agentury ochrany přírody a krajiny a vysokých škol. Z každého z deseti stanovišť si hlídka mohla za splněné úkoly odnést maximálně 10 bodů.

Doprovodný program připravila společnost ČEZ Obnovitelné zdroje
Jedno ze stanovišť připravili pracovníci Informačního centra Obnovitelné zdroje a vodní elektrárna Hučák. Doprovodným programem pro účastníky byla návštěva expozice centra, kde mohli účastníci vyslechnout Čtvero ročních období Antonia Vivaldiho tvořící působivý doprovod prezentaci obnovitelných zdrojů. V informačním centru si prohlédli i vzácné historické stroje a modely generátorů elektřiny a seznámili se s moderním využitím obnovitelných zdrojů energie. Zároveň se pobavili u různých her, které této věkové kategorii netradiční formou přibližují problematiku obnovitelných zdrojů energie. Pohráli si s plachetnicemi, solárními autíčky, absolvovali počítačové hry simulující nejrůznější situace ze světa obnovitelných zdrojů energie. Na funkčním modelu mohli vyvolat i umělé tornádo.

Spokojenost na straně návštěvníků i organizátorů
Podle zájmu a hodnocení pedagogů i žáků zaznamenala celá akce úspěch. Zasloužili se o něj všichni organizátoři. Partnery pro odborné zajištění soutěže byli Východočeské muzeum a Univerzita Hradec Králové. Záštitu soutěži poskytly ČSOP, Královéhradecký kraj a Skupina ČEZ. Na organizaci se podíleli i učitelé a studenti vyšších ročníků našeho gymnázia.


Celá soutěž proběhla díky ochotě řady lidí, kteří se ve svém volném čase věnují aktivitám zaměřeným na rozvoj dětí a mládeže. Děkujeme sponzorům, jejichž podpora umožnila připravit víc než jen pouhou soutěž, takže každý účastník si mohl odnést odměnu.

Ivo Králíček
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Přehled současného stavu SMR ve světě

O  SMR, malých modulárních reaktorech, jsme již psali několikrát. Ze souhrnného materiálu NEA (Jaderné energetické agentury OECD) jsme pro čtenáře Třípólu vybrali přehledy jednotlivých projektů (stav v r.

Co s vysloužilými fotovoltaickými panely, turbínami a bateriemi?

Růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a růst počtu elektrických vozidel (EV) je klíčem ke globálnímu snížení závislosti na fosilních palivech, snížení ...

Co nám vodní houby mohou říci o vývoji mozku

Když čtete tyto řádky, pracuje vysoce sofistikovaný biologický stroj – váš mozek. Lidský mozek se skládá z přibližně 86 miliard neuronů a řídí nejen tělesné funkce od vidění ...

Co uvádí vodní houby do pohybu

Vodní houby nemají neurony ani svaly, přesto se pohybují.  Jak to dělají a co nám to říká o vývoji krevních cév u vyšších živočichů, odhalili vědci z Evropské ...

Erupce sopky Santorini před 520 000 lety

Hluboko pod středomořským dnem, které obklopuje řecký ostrov Santorini, objevili vědci pozůstatky jedné z největších sopečných erupcí, které kdy Evropa viděla.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail