Studenti

Článků v rubrice: 314

Cesta vědy – moje cesta

Věnovat se při střední škole něčemu dalšímu? Proč? Je to vůbec možné?

Když jsem před více než dvěma lety od mého učitele fyziky dostal nabídku zúčastnit se projektové práce na Univerzitě Pardubice, zpočátku jsem váhal. Kladl jsem si otázku, do jakého jdu prostředí. Měl jsem pochybnosti, zda to vůbec zvládnu. Ani v nejmenším jsem si však nepomyslel, že to může určit směr mého směřování na několik let dopředu. A možná na celý život…

Fotogalerie (6)
Expo Science AMAVET 2010.

S vědeckou sférou jsem osobně nikdy předtím do styku nepřišel. Byl to v mých očích svět „vyvolených“. Ale zároveň svět, kam jsem chtěl jednou alespoň nahlédnout.

Dnes si troufám říci, že jsem neudělal špatně. Naopak, tato volba, již tato samotná nabídka mnohonásobně obohatila můj život: stal jsem se prozíravějším, vnímavějším, ale hlavně motivovanějším. Prostě a jednoduše – začalo mě to bavit.

Mít svůj plán
Na druhou stranu, pokud budete chtít jít podobnou cestou, musím vás upozornit, že to není vůbec jednoduché. Hlavně syntéza se školou. Má práce se týká materiálového výzkumu a obnáší tudíž nejen studium vysoce odborné literatury, ale také čas strávený v laboratoři, např. při přípravě vzorků a následné měření jejich vlastností [1]. Z těchto důvodů – náročnost na čas i energii – je třeba mít přesný plán. Může vám třeba připadat, jako by vám i učitelé házeli klacky pod nohy, jakoby snad ani nechtěli podpořit vaši, řekněme chvályhodnou volnočasovou aktivitu. Budou se vás např. ptát, jak to že jste nebyli na písemce a teď to ještě neumíte. (A to je ta lepší varianta.) Pravdou ovšem je, že oni vám za něco známky dát musí.

Je třeba na to jít chytře – naučit se to. To je rada od někoho, kdo to sám tak nedělal a potom bilancoval, resp. balancoval takříkajíc „na hraně“. Ovšem, stejně nevím, zda by to bylo možné. Dnes bych totiž volil jinak – studoval bych na individuální studijní plán, jak se chystám i na vysokou školu. Ostatně, jak pravil někdo moudrý: „Na konci poznáš, jak si měl vlastně začít.“ I když to samozřejmě není omluva, či výmluva.

Co z toho?
Teď to vypadá, jako že to je „strašný“ a jeden každý si bude dlouho rozvažovat, jestli do toho „jen pro tu zábavu“ půjde… Co mi to tedy vlastně přineslo?

Jsem poměrně velký perfekcionista posedlý trošku originalitou, či spíše možná „výjimečností“ (což je v podstatě každý z nás), a snažím se to vnést i do své práce. A to mi (nevím, jestli přímo) přineslo ovoce. Pokud bych měl jmenovat, tak jsem se dvakrát úspěšně zúčastnil národního finále Soutěže vědeckých a technických projektů AMAVET (obr. 1) [2]. Odtud jsem byl nominován na největší mezinárodní soutěž na světě v USA (obr. 2, 3, 4) [3], kde jsem také nedopadl špatně. Začal jsem se více zajímat o svět kolem sebe [4, 5]; jako pozorovatel jsem byl na konferenci Forum 2000, založené Václavem Havlem, naším bývalým prezidentem (obr. 5, 6) [6]. Díky sponzorství České kosmické kanceláře [7] se dále chystám na Mezinárodní astronautický kongres [8], kde budu mít jako přímý účastník ve studentské sekci ústní prezentaci, …

Co je však nejdůležitější: našel jsem zázemí pro seberealizaci a díky tomu i sebetranscendenci. Našel jsem odpověď na otázku, co chci dělat, co mě bude živit. Našel jsem práci, která mě bude bavit. Našel jsem nové přátele. A to už je důvod!

Je to na Vás. Nebojte se. Napište třeba email o vašem zájmu někomu „z oboru“. Vždyť o nic nejde, maximálně to nevyjde – zkusíte to jinde. Jenom chtít…


[1] ČERMÁK, Patrik. Elektřina přímo z tepla : Příprava a vlastnosti materiálů na bázi sloučenin A2VB3VI pro termoelektrické aplikace. 3pól [online]. 15.2.2010, [cit. 2010-06-06].
Dostupný z WWW: http://www.www.www.www.3pol.cz/cz/rubriky/studenti/1471-elektrina-primo-z-tepla

[2] Česká televize : i-vysílání [online]. 9.4.2009 [cit. 2010-06-06]. Mladí vynálezci - Události.
Dostupné z WWW: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209411000100409-udalosti/obsah/75426-mladi-vynalezci

[3] Society for Science & the Public [online]. c2010 [cit. 2010-06-06]. Intel ISEF.
Dostupné z WWW: http://www.societyforscience.org/isef

[4] ČERMÁK, Patrik. Výzva krizím : hodnocení, komentáře. Patrik Čermák Blog [online]. 24.3.2010, [cit. 2010-06-06].
Dostupný z WWW: http://pcermak.blog.cz/1003/vyzva-krizim-hodnoceni-komentare

[5] ČERMÁK, Patrik. „Svět není nebezpečný kvůli zlým lidem, ale kvůli těm, kteří s tím nic nedělají.“ : Příspěvek do Všeobecného fóra České Konference. Patrik Čermák Blog [online]. 6.4.2010, [cit. 2010-06-06].
Dostupný z WWW: http://pcermak.blog.cz/1004/svet-neni-nebezpecny-kvuli-zlym-lidem-ale-kvuli-tem-kteri-s-tim-nic-nedelaji

[6] Forum 2000 [online]. c2004 [cit. 2010-06-06]. Konference Forum 2000.
Dostupné z WWW: http://www.forum2000.cz/cz/projekty/konference-forum-2000

[7] HALOUSEK, Milan. Česká kosmická kancelář [online]. c2006 [cit. 2010-06-06]. Centrum studentských aktivit CSO.
Dostupné z WWW: http://www.czechspace.cz/cs/vzdelavani

[8] International Astronautical Congress : IAC 2010 [online]. 2009 [cit. 2010-06-06].
Dostupné z WWW: http://www.iac2010.cz

Patrik Čermák, SPŠE a VOŠ Pardubice
Poslat odkaz na článek

Opište prosím text z obrázku

Nejnovější články

Fyziklání 2024 - výsledky

Jako každý rok se i letos dne 16. 2. 2024 v Praze na letňanském výstavišti PVA EXPO Praha konala mezinárodní týmová fyzikální soutěž s názvem Fyziklání. Organizátorem již 18.

Baterie vydrží 50 let bez dobíjení

Vědci v Číně sestrojili jadernou baterii, která dokáže vyrábět energii až 50 let bez dobíjení. BV100 od společnosti Betavolt je menší než mince a obsahuje radioaktivní izotop niklu, který ...

Unikátní izraelský chladicí systém v Hodoníně

Dosavadní průtočné chlazení elektrárny Hodonín vodou z řeky mělo hlavně v létě omezenou kapacitu. Po několikaměsíčním testu přešel do ročního zkušebního provozu nový chladicí systém.

Výběr střední školy: Plno mají i učiliště

Na střední školy míří početně nejsilnější generace za poslední léta. V loňském roce se tisíce žáků nedostaly ani na „učňák“.

Nanosatelit a horkovzdušný balón pro nouzové širokopásmové připojení kdekoli

Výzkumný tým katalánské univerzity navrhuje komunikační systém umožňující záchranným službám pracovat bezpečně v obtížných situacích.

Nejnovější video

Jak funguje PCR test na coronavirus

Krásně a jednoduše vysvětleno se srozumitelnými animacemi. V angličtině.

close
detail